Editörler: Deniz Aydemir Döke, Elif Emir Öksüz
Yazım Denetimi: Gülcan Altun, Canan Çam Yücel.
Web Sorumlusu: Burak Sarı
İletişim Bilgileri
EEEH Ailesi’nden Herkese Merhabalar,
Ekim ayında tam on yazıdan oluşan 8. Sayımızla karşınızdayız. Bu ay sizleri nelerin beklediğine geçmeden önce, dergimize yapılan büyük bir jesti sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sayın Sarper Arıkan EEEH Dergi’nin okuyucularına daha rahat ulaşabilmesi için Androit işletim sistemiyle çalışan cihazlarda kullanılabilecek bir uygulama geliştirdi. Sayın Arıkan’a bu güzel uygulama için EEEH ailesi olarak teşekkür ediyoruz.
Bu güzel haberden sonra, bizi çok heyecanlandıran başka bir güzel haberle devam edelim. Artık Apple cihazlarda Braille klavye üçüncü parti uygulamalara gerek duyulmadan kullanılabiliyor, hem de Türkçe harf ve kısaltmalarla. Detaylar elbette Engin Yılmaz’ın yazısında. Teknolojik gelişmeler adeta bir fırtına gibi etrafımızda uçuşurken her şeyi takip etmek pek de mümkün olmuyor. İşte tam bu derde deva bir yazı Adem Vural’dan. Navigasyon aleminde neler olup bittiğini bulabileceğiniz bu yazı, aynı zamanda Engelsiz Bilişim Kongresi’nden haberleri de aktarıyor. Teknoloji bu kadar gelişirken nasıl oluyor da Eylem Yurtsever’in hayallerindeki cihaz on yıllar öncesinde kalıyor? Bu cihazın ne olduğunu merak mı ettiniz? Öyleyse Eylem’e kulak verin.
Eylem’e kulak verdikten sonra, biraz da bazen tik tak eden bazen de tıngır mıngır dönen beyaz bastonların sesine kulak verin. 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Günü bastonlarınızı açıp salına salına, göğsünüzü gere gere sokaklarda dolanın ya da beyaz baston kullanan birini gördüğünüzde, bu dünyanın hepimizin olduğunu ve herkes için erişilebilir olması gerektiğini düşünün. Beyaz bastonu eline alıp çıkınca ne oluyor dersiniz? Elif Emir Öksüz sokaklarda kör gözüyle kadın başına yaptığı gözlemleri bizlerle paylaşıyor. Ay bastona alternatif bir şeyler yok mu? Var tabii, size rehber köpek verelim. Yalnız Türkiye’de bunun için biraz beklemeniz gerekecek. Zeynep Şule Yılmaz bu köpeklerin eğrisini doğrusunu bu sayıda bizlere anlatıyor. Gamze Sofuoğlu da bu ay sokağın nabzını tutanlardan. Matematikte eksi ile eksinin çarpımı artı oluyor da, sokakta neden körlükle kadınlığın çarpımı yine hala eksi? Gamze’nin matematikle arası nasıldır ya da bu sorunun cevabını yazısında vermiş midir bilemem, ama körlük ve kadınlığın kesişim kümesinde dolandığı kesin.
Sokaklarda çok oyalandık, hadi ders başına! Kim hangi okula gitsin, kim hangisine gitmesin? İlke Çeperli açıklıyor, engelliler için yeni eğitim sistemi. Bu trajikomik yazının ardından gerçekten trajik bir yazı okuyacaksınız. Burak Sarı minicik bir çocuğun ihmal sonucu ölümünden ve bu ölümün ardından yetkililer tarafından yapılan talihsiz açıklamadan bahsediyor. Özrü kabahatınden büyük deyişine yaşanmış bir örnek niteliğinde bir olay ve bu talihsiz açıklamaya tokat gibi inen bir cevap: Deniz Aydemir Döke Pensilvanya Devlet Üniversitesi’nde burslu olarak doktoraya başlamasının ardından, yurtdışı lisans üstü eğitim konusundaki tecrübelerini paylaşıyor. Özellikle Amerika’da yüksek lisans veya doktora düşünenlerin mutlaka okuması gereken bir yazı. Kapanışımızı da biraz sosyal ilişkilerden bahsederek yapalım. Mürşide Vural benzer ve farklı kişilerle arkadaşlık kurmanın artı ve eksilerini bizler için değerlendiriyor.
Şimdilik bizden bu kadar, Kasım’da görüşmek üzere, hoşçakalın.
Sesli Dinle