Gözde Kılıç Hakkında

E-posta Adresi:

Gözde Kılıç Tarafından Yazılan Yazılar


Her engelli birey evlenmek zorunda mı? Bu Soruyu sürekli sormaktan kendimi alamıyorum. Bunun nedeni kız kardeşim evlenmeye karar verince ve evlenme hazırlıklarına başlayınca benim de evlenmem gerektiği konusunda bazı insanlar baskı yapmaya başladı. Gerek aile büyükleri, gerekse arkadaşlarım, hatta komşular da dahil bu konuyu gündeme getirip duruyorlar. Daha çok aile büyükleri bu konuyu ele alıyorlar.

 


Merhabalar Okurlarım! Geçen sayıda sizlere yazamadığım için üzgünüm. Çünkü bazı sağlık sorunlarım vardı. Üstüne de Korona Virüse yakalanması sonucu arkadaşım vefat edince, yazamadım. Neyse bu sayıda sizlerle birlikteyiz ya önemli olan da bu. Bu yazımda yüksek lisans yolculuğumun son kısmına gelmiş bulunuyorum. Çünkü bu sayıda sınavlara nasıl girdiğimi ve projeyi nasıl yaptığımı, ne gibi zorluklar çektiğimi anlatacağım. Böylece yüksek lisans eğitimimde erişilebilirlik serisini bitirmiş olacağım.


Merhabalar Sevgili Okurlarım! Bu ay da sizlere yazmaktan mutluluk duyuyorum. Bu yazımda daha önce de belirttiğim gibi yüksek lisans eğitimimde erişilebilirlik ikinci serisinden devam edeceğim. Geçen sayıda yüksek lisansa nasıl başladığımı, nasıl kayıt yaptırdığımı ve kayıt olurken ne gibi erişilebilirlik deneyimlerimin olduğunu yazmıştım. Merak edenler olursa seksen üçüncü sayıya bakabilirler. En son derslerin listesine nasıl erişebildiğimi yazmıştım. Kısaca hatırlatmakta fayda olabilir.


Merhabalar EEEH Dergi takipçileri! Yazmayalı uzun zaman oldu. Yazmaya ara vermeyi hiç istemedim. Fakat yüksek lisans eğitimine başlayınca yazmaya zamanım olmadı. Bu sayıda sizlere yüksek lisans eğitimine nasıl başlamaya karar verdiğimi ve erişilebilir şekilde nasıl derslere girdiğimi anlatacağım. Metnin çok uzun olmaması için devamını bir sonraki sayıda yazacağım.


Merhabalar Sevgili EEEH Dergi Okurları.

 

Bu yazımda sizlere, 12- 13 Ekim tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen, 5. Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali’nden bahsetmek istiyorum. Bu festivale ikinci kez katıldım. Farklı deneyimler yaşadım. Sanırım her seferinde daha heyecanlı deneyimler yaşayacağım. Dopdolu bir gün geçirdiğimi söyleyebilirim.


Günümüzde engellilerle ilgili birtakım konulara değilnilmektedir. Erişim koşulları, sosyal hayatları, yaşam tarzları, eğitim ve iş durumları ve son zamanlarda da engellilerle iletişim hakkında birçok bilgiler verilmektedir. Aslında engelli ve engelsiz bireyler olarak ayırmak bana göre çok yanlış bir görüştür. Ne yazık ki günümüzde engellilere karşı olan ön yargılar hala kırılamamıştır. Bu yüzden engellilere nasıl davranılması gerektiği bilinmemektedir.


Merhaba sevgili EEEH Dergi okurları. Bu yazımda size kendi deneyimlerimden yola çıkarak sağlık kurumlarında yaşadığımız bazı sorunlardan söz etmek istiyorum. Birçok hastaneye gittim ve birçok tuhaf ve ayrımcı davranışla karşı karşıya kaldım. Bu davranışları şöyle açıklayayım: Hastaneye gittiğinizde ilk iş olarak veznede ön kayıt yaptırmanız gerekiyor. Bir tanıdığınızla gittiyseniz, kayıt esnasında size sorulması gereken soruları size değil, direkt yanınızdaki kişiye soruyorlar.


Merhaba sevgili EEEH Dergi Okurları. Bu yazımda kendi deneyimlerimden yola çıkarak, işitme cihazı alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini paylaşacağım. Ben yedi ay önce kendime yeni bir işitme cihazı aldım ve çok memnunum. Bu cihazı tercih etmemde doktorumun tavsiyelerinin etkisi de yadsınamaz tabii. Peki bir işitme cihazı alırken nelere dikkat etmeliyiz? Gelin aşama aşama bir bakalım.


Merhaba sevgili EEEH Dergi okurları. Bu yazımda sizlere, geçtiğimiz günlerde noterde yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. Anlatacağım bu olay, öyle tahmin ediyorum ki hemen hemen tüm görme engelli arkadaşlarımın da başına gelmiştir.


Merhaba sevgili EEEH Dergi okurları. Bu yazımda sizlere Braille yazının görme engellilere katkılarından ve benim için ne ifade ettiğinden söz etmek istiyorum. Ben Braille yazı ile 1996 yılında İstanbul Kilyos’ta bulunan Veysel Vardal Görme Engelliler Ortaokulu’nda tanıştım. Görme duyumu sonradan kaybettiğim için görme engelliler okuluna ortaokul birinci sınıfta yani şimdiki deyişle altıncı sınıfta başladım. Braille yazıyı öğrenirken önceleri çok zorlandım. Braille harfleri ezberlemek ve parmaklarımla hissetmeye çalışmak, benim için ayrı bir sorun olmuştu.


Merhaba değerli EEEH Dergi okurları. Sizlerle Engelsiz Erişim Derneği ve GETEM işbirliğiyle gerçekleştirilen Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali’nde edindiğim izlenimleri paylaşmak istiyorum.

Öncelikle kendimi tanıtayım. Ben yüzde yüz görme engelliyim. Yüzde seksene yakın bir oranda da işitme kaybım var. İşitme cihazı kullanıyorum ve bu sayede daha rahat duyabiliyorum. İstanbul Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü mezunuyum ve mezun olduğum üniversitede çalışıyorum.