Toplam Okunma 0
Beyaz bir zemin üzerinde dikdörtgen şeklinde beyaz airpod kutusu ve hemen yanında beyaz kablosuz kulaklıklar yer alıyor.

Herkese merhaba sevgili okurlar.

 

Bu yazımda sizleri de alıp Anadolu’ya doğru küçük bir yolculuk yapacağım. Yolculuk süreçlerinden biraz detaylı bahsedeceğim çünkü oralarda sizinle paylaşmam gereken birkaç deneyimim var.

 

Belki duymuşsunuzdur, hızlı trenin Anadolu’ya doğru daha da uzanması vesilesiyle biletimi aldım ve Sivas’a doğru yolculuğa çıktım. Bir sürü amacım vardı. Tren ile ilk defa kendi memleketime gitmek. 16-17 saatlik yolu daha kısa süre içerisinde bitirmek. En sonunda memleketime ulaşıp bir hafta olsa da tatilimi orada geçirmek.

 

Tren, otobüs ve benzeri şehirlerarası ulaşım araçlarında bir belirleyiciliği yoksa hep koltuğumu bulmak için farklı yöntemler geliştirmişimdir. Çoğu zaman da bu yöntemlerim işe yaramıştır değerli okurlar. Bir görevli yardımı ile ya da bazı hızlı trenlerde bulunan Braille koltuk numaraları ile koltuğumu buldum diyelim. Sürekli orada oturacak ya da sürekli görevli arayacak değilim ya! Braille koltuk numaraları demiştim, bu olanak da henüz her hızlı trende mevcut değil ne yazık ki. Öyleyse kalkıp kafeye gittik ya da tren tuvaletine gittik diyelim. Trenin ortalarında bir yerde olan koltuğumuzu geri dönerken kimseyi rahatsız etmeden nasıl bulabiliriz?

 

Eğer koltuğumuz vagon aralarına yakınsa, hislerimizi ve zihinsel haritalandırmamızı kullanarak koltuğumuzu bulabiliriz fakat yukarıda da bahsettiğim gibi ortalara doğru bir konumdaysak belki bir kolaylaştırıcıya ihtiyaç duyabiliriz.

 

Peki nedir bu kolaylaştırıcılar? Kolaylaştırıcı dediğimiz ürünler aslında biz körler için tasarlanmamış olsa bile bize hiç tahmin etmediğimiz yerde destek olabilir. Ben bu yolculuğumda AirPod kutumdan destek aldım ve koltuğumu onun sayesinde kolayca bulup oturdum. Evet evet! Yanlış duymadınız. Bir AirPod kutusu ile koltuğumu buldum. Trende yolculuğumu yaparken bir şeyler atıştırayım düşüncesi ile kafeye gitmek istedim. Dönüşte koltuğumu rahat bulayım diye özel eşyalarımın olmadığı çantamın ön gözüne AirPod kutumu yerleştirdim ve çantamı da koltuğumun üzerine bıraktım. Kafeye gittim, ihtiyaçlarımı edindim ve geri dönerken vagonuma ulaştığımdan emin olduktan sonra bir müddet daha ilerleyip telefonumdan “AirPod kutumu bul” özelliğini kullanıp sesli sinyal gönderdim.

 

Bilenler bilir, bilmeyenler için biraz bahsedelim. AirPod kutusuna telefonda yer alan “bul” özelliği ile sesli sinyal gönderdiğinizde kutudan çıkan sese dikkat ettiğinizde hemen hemen siz ve sadece birkaç insan duyabilir değerli okurlar. Yani çantadaki kutudan bangır bangır bir sinyal sesi duyulduğunu, trendeki insanları rahatsız ettiğimizi sanmayın.

 

Neyse “bul” aracılığı ile kutuya giden, kutudan da ses olarak çıkan sinyali takip ederek önce çantama, haliyle de koltuğuma ulaşmış oldum. Siz bunları okurken süreç biraz uzun ve çetrefilli gibi gelebilir fakat emin olun her şey kısa süre içerisinde gerçekleşiyor ve koltuğunuza rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz.

 

Peki bu süreçlerde kendimiz mi yöntemler geliştirmeliyiz? Elbette ki hayır. Bu tarz durumlar için geliştirilmiş birden fazla araç mevcut ve bu araçlardan bir tanesi ile bile yukarıdaki kolaylaştırıcılığı sağlamanız mümkün. Örneğin, havaalanı ya da otogar gibi kalabalık yerlerde bagaj bekliyorsanız, bagajınıza yerleştirdiğiniz valiz bulucudan sinyal çaldırarak bagajınızın size yaklaşıp yaklaşmadığını ya da sizin bagajınıza yaklaşıp yaklaşmadığınızı kolaylıkla hissedebilirsiniz. Valiz bulucu benim AirPod kutumdan biraz daha fazla ses çıkarttığı için tren ya da otobüs içerisinde sürekli sinyal çaldırmanız rahatsızlığa yol açabilir belki fakat açık alanlarda fazlasıyla işinizi kolaylaştırabileceğinden hiç şüpheniz olmasın.

 

Son zamanlarda Apple tarafından AirTag gibi bulucu araçlar da geliştirildi fakat günümüz ekonomik şartlarını da göz önünde bulundurduğumuzda kendi geliştirdiğimiz yöntemler şimdilik bizi idare ediyor diyebilirim. Koltuğumuzu kendi yöntemlerimiz ile bulduğumuza göre kafeden aldığımız ürünleri tüketirken gelin yukarıda kısaca değindiğim Braille koltuk numaralarından da sizlere detaylıca bahsedeyim.

 

Hızlı trende fazlasıyla yolculuk yapıyorum fakat ya ben dikkat etmedim ya da yeni alınan trenlere Braille koltuk numaraları dahil edildi bilmiyorum. Çünkü bu uygulama ile ilk defa bu yolculuğumda karşılaştım. Braille etiketler koltukların baş kısımlarının koridor bölümüne denk gelen yan taraflarında yazıyor ve yan yana iki koltuğun numarası da aynı bölümde yer alıyor değerli okurlar. Yani koltuğa oturduğunuzu var sayalım, kafanızı yasladığınız baş bölümünün koridora doğru olan kenarına elinizi götürdüğünüzde, oturduğunuz koltuğun ve yanınızdaki koltuğun numarasına varsa Braille olarak ulaşmanız mümkün. Örneğin, 14A ve 14B ikili koltuğu düşünelim. Braille numaralar koridor kenarına denk gelen 14B numaralı koltuğun baş kısmında 14A-14B olarak yazıyor. Yani koridorda yürürken koltukların baş kısımlarına rahatlıkla dokunup numaraları kolaylıkla okumanız mümkün.

 

Umarım her trende Braille yazı vardır ve ben fark etmemişimdir. Eğer yoksa da dilerim bu yolculukta karşılaştığım şekilde tüm trenlerde uygulanır.

 


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.