Toplam Okunma 0

Merhaba arkadaşlar, hazır öğrenim sezonu açılıyor; tatil bitmiş, rehavetten kurtulup çalışma zamanıdır düşüncesiyle, bu ay sizlere bir uygulamadan söz etmek istiyorum. Ben iphone kullanıcısı olduğumdan; sizlere uygulamanın iOS sürümünden bahsedeceğim. Android işletim sistemini kullanan arkadaşlar da deneyimlerini benimle paylaşırlarsa çok sevinirim.

            Uygulamanın ismi Duolingo. Bu uygulama, özellikle başlangıç düzeyinde İngilizce bilgisine sahip olanlar için, oldukça işlevsel ve kısmen eğlenceli bir uygulama. https://itunes.apple.com/tr/app/duolingo/id570060128?l=tr&mt=8 uygulamanın indirme adresi. Uygulamada yer alan tüm seviyeleri tamamladığınız zaman, orta düzeye yakın İngilizce bilgisine sahip oluyorsunuz.

            Uygulama ücretsiz bir uygulama olduğundan; her çalışmadan sonra bir tane reklam çıkıyor. “Hayır, teşekkürler” butonuna basarak; reklamı atlayabiliyorsunuz. Peki, uygulama nasıl kullanılıyor gelin biraz da ona bakalım.

            Duolingo’yu telefonunuza kurduktan sonra; mail adresiniz ve belirleyeceğiniz bir şifre ile üye oluyorsunuz. Ben uygulamanın İngilizce kursunu tercih ettim. Ancak, üye olduktan sonra, ekranın sol üst köşesinde yer alan “Kurs Sekmesi” butonundan, başta Almanca, Fransızca, İtalyanca olmak üzere; birçok dilden birisini seçerek; o dil için verilen kursu da alabilirsiniz. Ancak, burada şu hususu da belirtmem gerekir ki; sadece İngilizce, Almanca ve Rusça için Türkçe yönergeler var. Diğer diller için, İngilizce biliyor olmanız gerekiyor; çünkü onların yönergeleri İngilizce.

            İngilizce tercihimizi yaptıktan sonra, uygulamanın ana ekranına ulaşıyoruz. Burada, “Temeller-1”, “Temeller-2”, “İfadeler”, “Yemekler”, “Çoğullar”, “Sahiplik” gibi 55 adet konu başlığı var. Her konu başlığının altında ortalama 5 seviye ve her bir seviyenin altında da yine ortalama 7-8 adet alt seviye var. Siz bir konu başlığını tamamladığınız zaman, yaklaşık 36 alt seviyeyi bitirmiş oluyorsunuz. Uygulama neredeyse hiç İngilizce bilmediğinizi düşünerek; en basit kelime, kural ve cümlelerden başlıyor. Diyelim ki “Temeller-1” konu başlığını seçtiniz. İlk seviyeden başlıyorsunuz. Uygulama ile konuşma, dinleme, yazma ve çeviri egzersizleri yapabiliyorsunuz. Sorular karışık gelmekle birlikte, her testte hemen her daldan yani konuşma, dinleme, yazma ve çeviri alanlarından sorular oluyor. Egzersizleri çözdükçe puan kazanıyor; seviyeyi tamamlayınca ise, taç ve uygulamanın “Lingot” olarak adlandırdığı mücevherlerden topluyorsunuz. Daha sonra, bu Lingotlarınızı mağaza bölümünde değerlendirebilirsiniz.

            Uygulama ekranının en altında, Ana Ekran tuşunun hemen üzerinde “Öğren”, “Alıştırma”, “Profil”, “Kulüpler” ve “Mağaza” sekmeleri yer alıyor. “Öğren” sekmesi, uygulama açıldığı andaki ekran ve içeriğinde yukarıda sözünü ettiğim konu başlıkları ile ders çalışabileceğiniz alan var.

            “Alıştırma” sekmesinde ise, ortalama 12 ile 15 soru arasında değişen ve sizin o güne kadar “Öğren” sekmesinde çalışmış olduğunuz konuları karışık biçimde içeren testler yer alıyor. Bu testlerde de yine dinleme, yazma, konuşma ve çeviri alanlarında sorular var. Testleri de tamamladıkça puan topluyorsunuz.

            “Profil” sekmesi, adından da anlaşılacağı gibi; hem profil ayarlarınızı yapabildiğiniz hem başarılarınızı görüntüleyebildiğiniz bir alan. Uygulamada hafta sonları çalıştığınız zaman seviyeniz yükseltiliyor. Ayrıca, günlük 200 puandan fazla çalışma yaptıysanız yine seviyeniz yükseliyor. Tüm konuları tamamladığınız bir başka deyişle, tüm konularda en az birinci seviyeye geldiğiniz zaman da yine başarı seviyeniz artırılıyor. Ayrıca üye olduğunuz kulüpte haftanın lideri olmanız da size artı puan kazandırıyor.

            “Kulüpler” sekmesinde, isterseniz kendiniz bir kulüp kurarak; uygulamayı birlikte kullandığınız arkadaşlarınızla kendi aranızda yarışabilir; kulüp sohbetleri yaparak; deneyim puanı kazanabilir; isterseniz de başkalarının kurmuş olduğu kulüplere katılarak oralarda yarışıp sohbet edebilirsiniz.

            “Mağaza” sekmesinde ise, adından da anlaşılacağı üzere; alışveriş yapıyorsunuz. Seri dondurma, Lingot iddiası, profiliniz için kıyafet gibi seçenekler var. Siz dilerseniz, bunlardan satın alıp; çalışmayı daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Benim en çok mücevher harcadığım alan Lingot iddiası idi.

            Ayrıca uygulamanın bir diğer güzelliği de kendi belirlediğiniz bir günlük hedef puanınız oluyor ve siz her gün o puana ulaşınca, o gün kaçıncı çalışma gününüzde olduğunuzu ekranın üstünde görebiliyorsunuz. Bu hedefler 10 puan-“Rahat”, 20 puan-“Orta”, 30 puan-“Ciddi” ve 50 puan-“Çılgın” olarak belirlenebiliyor. Ben önce “Ciddi” ile başlayıp; sonra “Çılgın”a çevirmiştim. Ekranın üst kısmında bulunan “Günlük Seri Sekmesi” butonuna çift tıkladığınız zaman, günlük hedefinizi belirleyeceğiniz ya da değiştirebileceğiniz bir alan açılıyor. Hedef tespitini oradan yapabiliyorsunuz. Ancak, sadece bir gün dahi egzersiz yapmazsanız, çalışılan günler; uygulamanın ifadesi ile “Günlük Seri Sekmesi” sıfırlanıyor ve sizin sıfırdan başlamanız gerekiyor. Aslında, çalışmayı motive etmek adına, bu da uygulamanın güzel bir yanı. Çünkü orada gün sayısı arttıkça, tekrar sıfırlanmaması için, günde 10-15 dakikanızı ayırıp; egzersizinizi yapıyorsunuz.

            Uygulamanın birkaç can sıkıcı yeri var. Onlardan ilki, çok sıklıkla aynı cümleleri tekrarlıyor. Bir süre sonra, bu biraz sıkıcı olabiliyor. Aynı alıştırma içerisinde, bir cümlenin önce İngilizcesini yazdırıyor; birkaç soru sonra, aynı cümleyi, bu kez İngilizce olarak verip Türkçe’ye çevirmenizi istiyor. Ya da dinlediğinizi yazmanızı istediği bölümde yine aynı cümleyi söylüyor. Bir de eğer kendiniz bir kulüp kurmadınız ve mevcut bir kulübe üye olduysanız, kulüp sohbetinde çok fazla resim altyazısı yazdırdığı için, çoğu zaman bu sohbetlere dâhil olup; deneyim puanı toplayamıyorsunuz.

            Ancak, her şeye rağmen, uygulama eğlenceli ve eğitici. Özellikle farklı dilleri deneyimlemek isteyenler için de hoş olabilir. Yeni oyuncağınızla güzel günler.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.