Toplam Okunma 0

Bir görme engelli olarak, sabah kalkıp "Ben bugün arkeoloji müzesini gezeceğim" demezsiniz. Gezseniz bile merakınızın az bir kısmını giderebilirsiniz. Cam arkasındaki eserler, dokunabildiğiniz ve dokunamadığınız eserlere ait bilgiler bir müzeyi gezerken ulaşamadığınız şeylerdir. Geriye ne kaldı? Gezilen bir bina, yorgunluk ve merakınızı giderememenin verdiği mutsuzluk.

 

O zaman biz hiç müzeye gitmeyelim mi dediğinizi duyar gibiyim. Gidelim. Hem de kitleler halinde gidelim ki, buraları herkes gibi gezmek isteyen görme engelliler olduğunun farkına varsınlar ve gerekli düzenlemeleri yapsınlar bir zahmet.

 

Bildiğiniz gibi 15-18 Ekim tarihlerinde Beyaz Baston Erişilebilirlik Festivali’nin ilkini düzenledik. Festivalde birbirinden güzel standlar vardı. Bu standlardan biri de Maden Tetkik Arama (MTA) Tabiat Müzesi’nin standı idi. Ben kendilerini bu çalışmalarından dolayı buradan bir kez daha tebrik ve takdir ediyorum. Umarım bu çalışma diğer müzelere de örnek olur.

 

Standlarında çeşitli hayvanlara ait fosiller ve maketler, kaya çeşitleri ve eski dönemlere ait insan ayak izi gibi birçok eseri inceleme fırsatı buldum. Hem de bu eserlere ait bilgileri kendim okudum. Ankara’ya yolum düşerse bu müzeyi ziyaret ederek tüm eserleri inceleyeceğim.

 

Bakın AccessWorld adlı derginin 2012 Şubat sayısında yayınlanan Access to Museums and Parks for Patrons who are Blind or Visually Impaired (Kör ve Görme Engelli Ziyaretçilerin Müze ve Parklara Erişimi) adlı makalede yetkililere müzeler için şu düzenlemeler önerilmiş.

 

  1. Braille işaretler doğru biçimde düzenlenmeli, uygun ve kolay bulunabilir konumlara yerleştirilmeli.
  2. Sesli betimleme, Braille yazı ve büyük puntolu yazılar standart yazıda verilen bilgileri içermeli.
  3. Sanat eserleri ve sergilere ait tanımlar içeren yazılar az görenler için sans-serif yazı biçiminde, büyük puntolu ve yüksek karşıtlıkta renklerle yazılmalı.
  4. Sesli betimlemeli turlarda kullanılan cihazlar kullanıcıya sesli betimlemeler içerisinde gezebilme özelliği sağlamalı. (yeniden dinleme, ileri-geri alma vb gibi)
  5. Müze ve park görevlileri engelli kişi ile etkili iletişim kurma ve engelli kişiye uygun davranış konusunda eğitilmeli. Ayrıca kurumlarında kullanılan erişim cihazlarının kullanımını bilmeleri ve görme engellilere öğretebilmeleri yönünde bilgilendirilmeliler.
  6. Ekran ve elektronik tabelalarda büyük puntolu ve yüksek karşıtlıklı yazı karakterleri kullanılmalı.
  7. Heykel gibi nesneler kolay görülebilmeleri için yüksek karşıtlıklı arka planlar önüne yerleştirilmeli.
  8. Aydınlatma sergi ve sanat eserlerinde parlama oluşturmamalı.
  9. Müzeler görme dışındaki duyulara da hitap etmeli.

 

Bazı müzeler görme engellilerin de inceleyebilmesi için tablo gibi sanat eserlerinin dokunsal çizimlerine sahiptir. Bu düzenlemeleri yapmış bir müzeyi gezdiğinizi düşünsenize, etrafınıza anlatacak ne kadar çok şeyiniz olurdu.

 

2015 yılı Mayıs ayında, müzeler haftasında düzenleyeceğimiz Kemal Özceyhan seminerimizin konusu müzelerin erişilebilirliği olacak. Siz okurlarımızı da bu seminerimize bekleriz. Umarım o tarihe kadar başka erişilebilir müzelerimiz olur da, bizler de bu sunumda kendilerinden bahsederiz.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.