Toplam Okunma 0

Bu yazımda sizlere iki farklı etiketleyiciden bahsedeceğim.

Bunlardan ilki Penfriend Audio Labeler adlı bir cihaz. Gerçekten de kalem biçiminde ve sizin evinizdeki, iş yerinizdeki etiketlemeleriniz konusunda bir arkadaşınız olmaya namzet.

Şimdi gelin bu cihazı birlikte tanımaya çalışalım:

Kalem biçimindeki cihazı ucu aşağıya gelecek ve butonları bize doğru bakacak şekilde tuttuğumuzda, cihazın en tepesinde hoparlör bulunmaktadır. Ben bu kısmı bizim topuzlu Braille kalemlere benzetiyorum.

En üstteki buton power (güç) butonu:

Bu butonu üç dört saniye basılı tutup bıraktıktan bir saniye sonra “bip” sesi duyulacaktır. Bu sesten sonra etiketleyici kullanıma hazır. Yine bu butona birkaç saniye basılı tuttuğumuzda bir sinyal daha duyulur. Bu, cihazın kapandığını gösteren bir sestir. Ayrıca cihaz üç dört dakika işlem yapmadan beklerse, enerji tasarrufu için otomatik olarak kapanır. Bu biçimde kapanması esnasında da yine aynı sinyal duyulur.

Power butonunun altında ise sırasıyla ses açma ve ses kısma butonları bulunmaktadır. Bu butonlar yan yana ve uçları birbirlerine doğru eğimlidir. Bu butonların altında ise mod butonu yer almaktadır. Cihazın üç modu bulunmaktadır. İlk mod kayıt modudur.

Mod butonuna arka arkaya iki bip sesi duyana kadar basılı tutarsanız, cihazı ikinci moda getirmiş olursunuz. Bu mod, kullanım yönergelerini dinleyebileceğiniz kısımdır. Bu yönergeler etiketleme mantığı ile yapılmıştır. Cihazın kutusunun iç kapağında yer alan dört adet etikete cihazın ucunu dokundurduğunuzda bu yönergeleri dinleyebilirsiniz. Bu etiketlere sağdan sola sırayla dokundurarak kullanım yönergesini dinlemiş olursunuz. Mod butonuna üç defa arka arkaya bip sesi duyana kadar basılı tuttuğunuzda cihaz MP3 çalar moduna geçmiş olur. Bu modda, kutusundan çıkan USB kablosu aracılığı ile cihazınıza bilgisayarınızdan yüklediğiniz MP3 formatlı dosyalarınızı dinleyebilirsiniz. Eğer cihazda MP3 yüklü değilse cihaz ilk mod olan kayıt moduna geri dönecektir.

Mod butonunun altında yer alan küçük çıkıntı cihazın mikrofonudur. Kayıt kalitesinin iyi olabilmesi için mikrofona otuz santimetre uzaklıktan konuşmalısınız. Kayıt kalitesi demişken, cihazda hedeflenen daha çok ses etiketi olduğu için ses kalitesinden çok söylenenin anlaşılabilirliği önemsenmiş ve böylece yetmiş saat kayıt süresi elde edilmiştir. Etiketlerde bir ses sınırı yoktur. Siz ister bu yetmiş saati bir tek etikette kullanırsınız, isterseniz de bu süreyi tüm etiketlerinize paylaştırırsınız.

Mikrofonun altında yer alan ve diğer butonlara göre daha çıkık duran buton ise kayıt tuşudur.

Gelin burada kayıt yapma işlemine geçmeden önce cihazla birlikte gelen etiketlerden bahsedelim:

Etiketleyicinin kutusundan iki çeşit etiket çıkmaktadır. İlki minik daire şeklindeki etiketler, bir diğeri ise vesikalık fotoğraflar biçiminde olan etiketler. İki grup etiket de arkaları yapışkanlı bir kâğıdın üzerine dizilmiştir. Kullanmak istediğiniz etiketi kâğıdın üzerinden çıkarıp etiketlemek istediğiniz nesnenin üstüne yapıştırarak kullanıyorsunuz. Vesikalık fotoğrafa benzeyen etiketler ıslanmaya karşı dayanıklı oldukları için derin dondurucuya konulan ürünler için kullanılabiliyor. Derin dondurucuda olan bir şeyin ne olduğunu anlamak epeyce zahmetli bir iş. Olay bir süre sonra nesnenin ne olduğunu anlamakdan çok, nesneyi inceleyen elin sizin eliniz olup olmadığına dönüyor. Bu yüzden bu ürünleri etiketleyebilmek güzel bir şey. Etiketlerin en güzel özelliği ise yeniden kullanılabilir olmaları. Bir etikete sınırsız defa kayıt yapabilirsiniz. Her yaptığınız kayıt bir öncekinin yerini aldığından önceki kayıt silinecektir. Etiketler yeniden kullanılabilir olduğu için poşet ya da kutuya yapıştırıp, içindekiler değiştikçe kaydı değiştirerek aynı etiketi kullanmaya devam edebilirsiniz. Buzdolabınıza bir etiket yapıştırıp alışveriş listenizi yapabilir, cüzdanınıza yapıştıracağınız bir etiketi ise günlük not defteri gibi kullanabilirsiniz. Etiketleriniz bittiğinde, yeni etiketler satın alabilirsiniz. Bu etiketler kuru temizleme için uygundur. Ayrıca çamaşır makinesinde ve elde yıkanabilir etiketler de mevcuttur. elli yıkamaya kadar dayanan bu etiketlerle giysilerinizi rahatlıkla etiketleyebilirsiniz.

Şimdi bir nesneyi etiketlemeyi bir örnek üzerinde açıklayalım;

Doktorumuz bize günün belirli zaman dilimlerinde almamız gereken ilaçlar vermiş olsun ve bunların kutuları birbirine benzesin. Hemen ilaçlarımızı almaya eczaneye giderken PenFriend’imizi ve daire biçimindeki etiketlerimizi yanımıza alıyoruz. Eczacımızın verdiği ilaç kutularının üzerine bu etiketleri yapıştırarak, aşağıdaki işlemleri ya kendimiz uyguluyoruz ya da eczacımıza uygulatıyoruz.

1 Kayıt butonuna basın ve basılı tutun.

2 Cihazın ucunu etikete dokundurun.

3 “dink” sesinden sonra söylemek istediğiniz bilgiyi söyleyin.

4 Elinizi kayıt butonundan çekerek kaydı sonlandırın.
Not: dink sesinden sonra cihazın etiketle temas etmesine gerek yoktur ve kayıt boyunca tuşu basılı tutmanız gerekmektedir.
 

Evet, artık hangi bilgileri okutacağınız eczacınızın ve sizin sabrınıza kalmıştır. Etiketi okutmak içinse sadece cihazı açın ve cihazın ucunu etikete dokundurun. Siz hiçbir şey yapmadan etiketteki kaydı duyacaksınız.

Butonların tersi yönde cihazın pil yuvası yer almaktadır. Cihaz 2 adet kalem pil ile çalışmaktadır. Sol tarafında ise altında 3 soket bulunan esnek bir kapak vardır. Bu soketler yukarıdan aşağıya sırasıyla:
Harici mikrofon jakı, USB girişi ve kulaklık soketidir. Cihaz RNİB online satış kısmında 65 İngiliz Sterlinine satılmaktadır.
 

Bir diğer etiketleyici ise iPhone’lar için bir uygulama. Audio Labels adı verilen bu uygulamanın denemek isteyenler için lite sürümü de mevcut. Ücretsiz olan bu sürümde aylık 5 etiket tarayabiliyorsunuz ve kaydettiğiniz tanımlar programı kapatınca siliniyor.
App Store’da 20TL 99 Kuruş olan tam sürümü satın aldığınızda bu kısıtlamalardan kurtuluyorsunuz. Programın üreticisi EveryWare Teknologies.

Gelelim programın çalışma mantığına! Program kare kodları kamera ile algılayarak etiketleme yapmanızı sağlıyor. Kare kod içeren etiketleri ise bulmak çok kolay. Programı açtığımızda menüye nasıl ulaşacağımıza ilişkin bir mesaj ekrana geliyor. Burada iki seçenek karşımıza çıkmakta. Yes ve No seçenekleri. Eğer no’yu seçersek bu mesaj bir daha ekranda görünmeyecektir. Yes seçeneğini seçtiğimizde ise, programı bir sonraki açışımızda söz konusu mesaj tekrar ekrana gelecektir. Bu iki seçenekten herhangi birini seçtiğimizde hiçbir öğenin bulunmadığı, VoiceOver’ın sadece “detecting label” (etiket aranıyor) dediği bir ekranla karşılaşıyoruz.

Peki, menüye nasıl ulaşacağız? Menüyü açmak için ekrana bir defa tıklayıp parmağımızı yukarı itmemiz yeterli. Menü iki başlık altında toplanmıştır:
İlk başlık olan menü altında “Get New Labels by E-mail” (E-posta ile yeni etiketler al), “help” (yardım) ve “Restore All Alert Messages” (tüm uyarı mesajlarını geri yükle) seçenekleri yer almaktadır. İkinci başlık olan “Rate” (oyla) başlığı altında ise sadece “rate AudioLabels On The App Store” (App Store’da Audio Labels Uygulaması’nı oyla) seçeneği yer almaktadır. Uygulamayı kullanabilmek için etikete ihtiyacımız olduğuna göre, bizim tıklamamız gereken öğe “Get New Labels by E-mail”dir. Burada ekrana gelen yazma alanına e-posta adresimizi girdikten sonra “Request” (iste) butonuna tıklayarak seksen sekiz adet etiketin bulunduğu PDF formatlı dosyayı e-postamıza istiyoruz. Talep ettiğimiz dosya saniyeler içinde posta kutumuza düşüyor. Burada sizlere önerim sayfayı arkası yapışkanlı a4 kâğıtlara çıktı almanızdır. Bu etiketleri bir matbaada veya gören biri yardımı ile kestirebilirsiniz. Daha sonra bu etiketlerin arkasındaki kâğıtları çıkararak istediğiniz nesneye yapıştırabilirsiniz.

Artık sıra geldi sesli etiket oluşturmaya. Bu defa da müzik CD’lerimizden birini etiketleyelim.

Kestirmiş olduğumuz etiketlerden birini CD kabına yapıştıralım. Uygulamayı açarak ekrana gelen mesajı yukarıda anlattığım seçeneklerden biri ile kapatalım. Artık etiketlemeye hazırız. Kamerayı etikete yaklaştırarak iyice hizalayalım ve hiç sağa sola kaydırmadan cihazı yavaş yavaş yukarıya kaldıralım. Cihaz titrediği an etiket algılanmış demektir. Bu aşamadan sonra cihazı istediğimiz gibi hareket ettirebiliriz. Bu esnada “Searching Label” (etiket aranıyor) diye bir mesaj alırız. Daha sonra ekrana iki seçenek gelir; bunların ilki” add description” (betimleme ekle), diğeri ise “add audio description” (sesli betimleme ekle) seçeneğidir. Biz “add audio description” öğesine tıklayarak yapmamız gerekenleri anlatan bir bilgi ekranına ulaşırız. Burada “Kayda hazır mısınız? Kaydı durdurmak için sessiz kalın veya ekrana çift tıklayın. Kayıt süreniz 15 saniye ile sınırlıdır.” Gibi bir bilgi yer almaktadır. Evet, bu uygulama ile oluşturacağımız ses etiketlerimiz on beş saniye ile sınırlı. Bu bilgi mesajına ek olarak, ekranda üç seçenek yer almaktadır. Bunlar “Yes, never ask again” (evet, bunu bir daha sorma), “yes” (evet) ve “no” (hayır) seçenekleri. Biz “yes” seçeneğine tıklıyoruz. Titreşimden sonra sanatçı adını ve albüm adını söylüyoruz. Artık kamerayı bu etikete yaklaştırdığımızda bu CD'nin hangi CD olduğunu öğrenebileceğiz.

Uygulamanın barkodları da etiketleme özelliği mevcut; ancak ben henüz kamera ile bir barkod bulmayı başaramadım.
 

İşte size iki farklı etiketleyici. Bunlardan daha nasıl yararlanacağınız hayal gücünüze kalmış.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.