Toplam Okunma 0
Görselde IGA’nın logosu yer alıyor; kırmızı renkli fon üzerindebeyaz, kalın ve büyük harflerle IGA yazıyor.

Nurşen: Sevda’cığım hoş geldin. Çoğumuz seni tanıyoruz ancak seni senin ağzından tanımak istiyorum. Sevda Yılmaz kimdir?

 

Sevda: Sanata özellikle müziğe aşık, öğrenmeye tutkulu, hak mücadelecisi ve savunucusu, hayata sevdalı bir aktivist kadın diyelim.

 

Nurşen: İGA’da ne zamandır çalışıyorsun ve oradaki görevin hakkında bize bilgi verir misin?

 

Sevda: Yaklaşık bir yıldır İGA’da görev yapıyorum ama oldukça eski bir havacılık geçmişim var. 16 yıl THY’de farklı alanlarda çalıştım. Buraya başlamaksa üzerine bir katmer oldu diyebilirim. İnsan havacılığa alışınca oradan kopamıyor. Havacılık da bambaşka bir tutku benim için. Hem THY’deki havacılık deneyimlerimi yeni işime aktarma hem de İGA’dan yeni deneyimler kazanma şansı bulacağımı hissediyorum. Buradaki işimi tam anlamıyla tanımlamak gerekirse, havaalanında ayak bastığınız her yerden neredeyse Müşteri Deneyim Tasarımı ve Segment Yönetimi ekibi olarak benim de içinde olduğum ekip sorumlu. Segment dediğimiz şey ise İGA Müşteri Deneyimi olarak farklı profildeki misafirlerimizi segmentlere bölerek daha kolay bir çalışma metodolojisi oluşturmayı amaçlıyoruz. Toplamda 8 segment var ve ben genç kuşaklar segmenti yani Z-jenerasyon segmenti ve erişilebilirlik segmentlerinde ağırlıklı olarak çalışıyorum. Ancak bu demek değil ki farklı segmentlere destek vermiyoruz.  Fakat bu iki segmentle ilgili her şeyden ben sorumluyum diyelim. Tabii bunun yanında, çalışan deneyimini iyileştirme, personelin yabancı dil becerilerini arttırma, sürdürülebilir bir İGA’yı oluşturma alanlarında da ayrıca görevlerim var. Bu rollerim bazı aylarda farklı projelerle genişliyor ya da sakinleşebiliyor. Tamamen yoğunluğa bağlı olarak arkadaşlarımızın projelerini de devralabiliyoruz. Onların yönettiği çalışmalarda aktif bir rol almamız gerekirse alırız.

 

Nurşen: İGA uçuş sırasında hangi alanlarda sorumlu? Yani havaalanının nerelerinde İGA hizmet veriyor, nereleri sorumluluğunda değil?

 

Sevda: Evet, Nurşen’ciğim. Bu çok güzel bir soru. Çünkü yolcu bakış açısıyla genelde havalimanı ile havayolu kavramları birbirine çokça karıştırılan kavramlar. Biz sadece havayolunu biliyoruz ve yaşadığımız her aksaklığın havayolundan kaynaklandığını sanıyoruz. Oysa havaalanı dediğimiz yer kocaman bir habitat ve içinde onlarca paydaşın çalıştığı, farklı sorumluluklar aldığı kocaman bir sahne. İGA, İstanbul Havalimanı’nın işletmesini üstlenen bir kurum aslında. Tıpkı TAV gibi, tıpkı Çelebi gibi. Havalimanı işletmesi olarak İGA’nın görevi Check-in’e kadar. Check-in sonrası roller havayoluna geçer.   

 

Nurşen: İGA’nın erişilebilir hizmetleri hakkında bize bilgi verir misin? Sadece körler için değil farklı engel türleri için de erişilebilir hizmetleri vardı bildiğim kadarıyla. Tüm bu hizmetleri detaylıca anlatır mısın?

 

Sevda: İGA Yanımda konsepti, İstanbul Havaalanı’nda bulunan tüm erişilebilirlik hizmetlerini tek çatı altında toplayan bir kavramdır. Projede, dünyanın dört bir yanından seyahat eden engellenmiş misafirlerimizin yolculuklarını farklılaştırmak, farklı bir seyahat deneyimi hedefleyen bir erişilebilirlik sürecini kapsamaktadır.İişitme engelli misafirlerimize 7-24 görüntülü çağrı merkezi, işaret dili, indüksiyonlu döngü sistemi, bilgi ekranlarının altyazıyla desteklenmesini sağlıyoruz. Görme engelli misafirlerimize havaalanı içi navigasyon sistemiyle dolaşımlarını kolaylaştırıyor, erişilebilir klavuz yollar, danışmalarda bulunan Braille buroşürlerimizi sunuyoruz. Tekerlekli sandalyeli misafirlerimize erişilebilir taksi ve Havaist otobüsleriyle, kiralık tekerlekli sandalyeler, sağlanan asistan desteğimiz önemli hizmetlerimizdendir. Görünmeyen engeli olan misafirlerimize çok özel misafir odası ve oda içinde kendine zarar vermelerini engellemeyi amaçladığımız yalıtımlı sessiz odalar, özel yolcu bekleme ve sakinleşme alanı, çok özel misafir odamız içinde yer alan yumuşak dokulu mobilyalar ve oyuncaklar, personelin alanda hızlıca kendilerine ulaşması için hazırladığımız ayçiçeği kartlarımız ve çok özel misafir odamızı kullanmalarını sağlamak üzere üyelere verdiğimiz çok özel misafir kartlarımızla çalışmalarımızı güçlendiriyoruz. Tüm engellenmiş misafirlerimize ücretsiz buggy kullanımı, protezlerini değiştirme alanları, öncelikli geçişler, alt değiştirme üniteleri, engelsiz tuvaletler, mahremiyetlerine uygun yeme-içme alanları, ücretsiz otopark hizmetlerimiz de var. Ayrıca İGA olarak sosyal medya mecralarımızda paylaşıma açtığımız tüm görsel içeriklerimize görme engelli misafirlerimize sesli betimleme, işitme engelli misafirlerimize işaret dili ve altyazı desteği sunarak tüm içeriklerimizin erişilebilir olmasını sağlayacağız. Engellenmiş çocuk misafirlerimize de İGA Masallar adıyla erişilebilir masallar ürettik ve geçtiğimiz günlerde İGA YouTube sayfasından paylaştık.

 

İGA Yanımda erişilebilirlik konseptimizin amacı; engellenmiş farklı profildeki misafirlerimizin yolculuklarını erişilebilir ve bağımsız kılmak, onların havaalanımızda özgürce, kimseye bağımlı olmadan seyahatlerini gerçekleştirmelerini sağlamaktır. Tüm diğer engellenmemiş misafirlerimiz için gerçekleştirmeye çalıştığımız havaalanı ve yolculuk deneyimlerini farklılaştırmak ve iyileştirmektir.

 

Erişilebilir hizmetlerimizin planlanması, tasarlanması, tüm hazırlık ve projelendirme süreçlerini ilgili engellenmiş profildeki misafirlerimizle bağlı bulundukları STK'ler ya da konunun uzmanları akademisyenlerle bir araya gelerek gerçekleştiriyoruz. Öncelikle her engel grubundaki farklı ekiplerle misafirlerimiz, onların aileleri ve ihtiyaçlarını saptıyoruz ve ilgili ihtiyaçlarla ilgili anketler ve birebir görüşmeler yapıyoruz. Belli bir zaman sonra beraberce çalışarak hayata geçiriyoruz. Hizmetlerin ya da uygulamaların testlerine mutlaka ilgili ekipleri de katıyoruz.

 

İGA Yanımda (İGA Cares) İstanbul Havaalanındaki tüm erişilebilir hizmetlerimizin ya da uygulamalarımızın tek bir çatı altında toplandığı ve engellenmiş farklı profildeki misafirlerimize sunduğumuz bağımsız ve erişilebilir bir seyahati amaçlayan bir konsept uygulamadır. Erişilebilir bir seyahatin herkes için mümkün olduğunu seslendiren ve dünyada ilk defa tüm erişilebilirlik çalışmalarını isimlendiren önemli bir kavramdır.

 

Doğrudan bir akademik veriden söz edemesek de özellikle erişilebilir hizmetler ve uygulamalarımızın çoğalmasından sonra İstanbul Havaalanımızı tercih eden engellenmiş misafirlerimizin %30 civarında artmış olduğunu görüyoruz. Misafirlerimize erişilebilir ve bağımsız bir seyahati vaadediyoruz ve tüm bu çalışmaları onlarla beraberce yürütüyoruz. Tabii ki tahmin ettiğin gibi benim için erişilebilirliği üretmek sonsuz ve bitmez bir şey. Sürekli bir kavga ve mücadele içindeyim. Yani Engelsiz Erişim’den devraldığım savunucu hareketleri burada da aynı hızla ve kalanmış bir şekilde devam ediyor diyelim. Özellikle hala körler için yeteri kadar tatmin edici düzeyde bir çalışma var diyemiyorum ve o nedenle zorlamaya devam.

 

Nurşen: Bu hizmetlerin geliştirilmesi konusunda neler yapılıyor?

 

Sevda: Öncelikle erişilebilir ve bağımsız seyahat vurgumuzu güçlendirmek için Erişilebilir Seyahat Platformu projemizi hayata geçirdik. Bu platformla birbirinden farklı vakıf ve dernek, bireysel ya da kurumsal olarak üye olup erişilebilir seyahat bağlamında ortak bir mesaj vermelerini amaçlıyoruz. Özellikle sunduğumuz hizmetlerin memnuniyet düzeylerini anketler ve yüz yüze misafir ziyaretleriyle mutlaka ölçüp değerlendirmeler yapıyoruz. Engellenmiş misafirlerimize sağladığımız bu erişilebilir ve bağımsız seyahatle onların toplumsal hayata katılımlarını güçlendirecek kapıları açıyoruz.

 

İGA İstanbul Havaalanı olarak erişilebilirlik kavramına yalnızca fiziksel düzenlemeler olarak bakmıyoruz. Çalışmaların düşünsel süreçlerinin de çok önemli olduğunu ve her anlamda bir erişilebilirlik kavramı yaratmaya çalışıyoruz. Bu nedenle oluşturduğumuz İGA Yanımda konseptimizde teknolojik, inovatif, fiziksel ve düşünsel boyutta bir erişilebilirlik yaklaşımı olduğunu paylaşmak istiyoruz. Dünyada bir ilk olarak hayata geçireceğimiz erişilebilirlik politikamızla da bu kavramların düşünsel ve prosedürel bir perspektifini ortaya koymuş olacağız.

 

Nurşen: İGA hizmetleriyle ilgili yaşadığımız deneyimlerimizi, sorun ve önerilerimizi size nasıl ulaştırabiliriz?

 

Sevda: Pek çok kanal var ancak özellikle ist@igairport.aero mail adresinden ya da 444 1442 nolu çağrı merkezimizden ve aynı numaranın WhatsApp hattından öneri, şikayet, görüş ve taleplerini iletebilirler.

 

Nurşen: Katıldığın ve sorularımı detaylıca yanıtladığın için çok teşekkür ederim.

 

Sevda: Ben çok teşekkür ederim. Her zaman Seninle konuşmak ve bir arada olmak benim için çok büyük bir keyif biliyorsun. Geçtiğimiz hafta da Engelsiz Erişim temsilcileri olarak havaalanımızı ziyaret ettiniz. Ayaklarınıza sağlık. İyi ki varsınız ve hep vaar olun.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.