Toplam Okunma 0
Kapısında 11-G yazan bir sınıftan üstlerinde Gazi Anadolu Lisesi yazan siyah tişörtleri ile çıkan iki erkek öğrenci. Soldaki siyah saçlı kör öğrenci, sağdaki gözlüklü erkek öğrencinin koluna girmiş. Arkada sınıftaki diğer bazı kız ve erkek öğrencileri görüyoruz.

Sevgiyle merhabalar. Bildiğiniz üzere geçen yıl Liselere Giriş Sınavı'na katıldım ve bu yıl liseye başladım. Sizlerle, bu süreçte ve bu zamana kadar edindiğim deneyimleri paylaşmak istedim. 

 

Ortaokulu kaynaştırma öğrencisi olarak okuduğum için bana pek de yabancı gelen bir şey yoktu. Buna rağmen lise tümüyle farklı bir yer. Kendimi ifade edebilecek ve iletişim kurabilecek daha fazla fırsatım oldu. Tıpkı birçok durumda olduğu gibi eğitim hayatında, tabii ki lise hayatında da kendi istek ve ihtiyaçlarımızı mümkün olduğunca anlaşılır ve açıklayıcı olarak dile getirmemiz gerekiyor. Bunu velilerimizden çok bizim yapmamız daha etkili oluyor. Fikrimce bu, hem liseye geçiş sürecinde hem lisede hem de hayatın her alanında oldukça önemli. 

 

İstek, ihtiyaç ve düşüncelerimizi bir başkası yerine kendimizin dile getirmesi, insanların bir başkasıyla değil, direkt bizimle iletişim kurma oranını da artırıyor. Bu durum işimizi daha da kolaylaştırıyor ve motivasyonumuzu artırıyor. Öğretmenlerimizin zaman zaman bize ya da bizimle ilgili olarak bir başkasına bazı sorular sorduğu oluyor. Bununla ortaokulda da karşılaşmıştım tabii ama lisede, eklenen dersler dolayısıyla ve okula herhangi biriyle değil, bağımsız hareket kullanarak kendimiz gidiyorsak bu tür sorular artıyor. Cevaplarımız genellikle karşımızdaki kişinin tavrına göre şekilleniyor. Eğer bizimle ilgili bir soru başka birine sorulduysa mümkün olduğu kadar devreye girmeli ve cevabı kendimiz vermeliyiz çünkü bunu yapmadığımız taktirde aynı durum tekrar tekrar yaşanacaktır ve o zaman bunu önlemek pek de kolay olmayabilir. Örneğin bunu yapan bir arkadaşımız, aynı davranışı başka zaman sınıfta veya başka bir yerde sergileyebilir. Onun bu davranışı diğer insanları da etkileyebilir ve onların da aynı davranışta bulunmalarına sebep olabilir. Elbet de bu durum hoşumuza gitmez.

 

Maalesef ki, bazı okullarda yetkili ve görevliler, sınavlarımızın yapılması ve destek eğitim almamız konusunda gerekeni yapmıyorlar. Ben de bu durumla karşılaştım. Bu gibi durumlarda gerekenin yapılması için ilgili kişilerden destek almak veya başvurular yapıp şikâyette bulunmak çok önemli. Yalnızca bizler için değil, bizden sonra o okulda eğitim alacak öğrenciler için de çok önemli. Emin olun, gereken her şey yapıldığında hiçbir okulun bunu yapmama lüksü yok. Hiçbir okul bunu yapamayacak kadar yoğun değil ve her okula bunu sağlama imkanı sunulabilir.

 

Biliyorum, sürekli kendimizi açıklamak ve bir şeyler için sürekli mücadele etmek de oldukça zor ve yorucu. Keşke bunların hiçbirine gerek kalmasa. Keşke her şey olması gerektiği gibi eşit, erişilebilir ve engelsiz olsa. Fakat maalesef erişilebilirlik ve kapsayıcılık bazı kurumlar tarafından uygulanmıyor. Buradaki mücadelemiz yalnızca hakkımız olanın sağlanması değil, bu gibi eşitliğe aykırı eylemlerin tekrarlanmaması için de verilmesi gereken bir mücadele. İnanıyorum ki, bu mücadele sayesinde hem ilerleyen zamanlarda bizler hem de bizden sonraki nesiller bu sıkıntılarla karşılaşmayacak.

 

Bakmayın bu kadar karamsar yazdığıma. Lisenin eğlenceli tarafları da yok değil tabii ki. Hele ki sınıf ve okul ortamına alıştığımızda, iletişim kurup kaynaşacak, arkadaşlık yapacak çok fazla insan buluyorsunuz. Tabii herkes kendi düşüncelerine uyan ve güzel zaman geçireceği arkadaşlar edinmek ister. Burada değinmek istediğim şey, öğrencilerin tutumu, büyüklere göre biraz daha farklı oluyor. Tabii zaman zaman istemediğimiz tutumlarla da karşılaşıyoruz, fakat bunu ifade ettiğimizde genellikle olumlu ve güzel karşılıklar alıyoruz. Yani gören birinin kör birine tutumu, en azından öğrenciler tarafında aşılamaz sorunlara sahip değil. Kendimizi ifade ediş ve iletişim kurma tarzımız da oldukça önemli. Mesela bize sordukları sorulara verdiğimiz cevaplarda olumlu, açıklayıcı ve iletişime açık bir dil kullanırsak bizimle konuşma tarzlarındaki farklı tutum ortadan kalkacaktır. Yani herkesle nasıl konuşuyorlarsa bizimle de o şekilde konuşacaklardır. Özellikle öğrencileri örnek vermemin sebebi, maalesef çoğu zaman birçok insana, teknolojiyi kullanabildiğimiz, birçok şeyi tek başımıza yapmamız ve onların yapamayacağımızı sandıkları şeyleri gayet rahat şekilde yaptığımız gerçeğini anlatmakta çok zorlanıyoruz. İzlenimlerime göre bu durum öğrenciler arasında biraz daha azalıyor ve bu gibi şeyleri anlamaları daha kolay olabiliyor. Örneğin, bir arkadaşımızın sosyal medyada yaptığı bir paylaşım üzerine konuşurken, "Sen sosyal medya kullanıyor musun?" gibi sorular sormak yerine, bunu gayet normal karşılıyorlar ve konuşmaya devam ediliyor. Bu her zaman böyle olmuyor tabii ama akran yaştaki öğrencilerle iletişim kopukluğu daha az yaşanıyor.

 

Liseye gidecek arkadaşlarıma ve şu an liseye giden arkadaşlara keyifli lise günleri diliyor, tüm okurlara saygılar sunuyorum. Yeni yılda görüşmek dileğiyle.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.