Toplam Okunma 0

Yarım saat içinde yazılacak programcıklar, resimlere alt açıklama ekleme kampanyaları, günlük hayatı kolaylaştıran Braille kullanımları. Bir tık ötede farklı yöntemlerle hazırlanan aynı yemekler, çeşit çeşit sokaklarda kendimize özgü navigasyon denemeleri. Yetmediyse, diğer tarafta, erişilebilir oyun turnuvaları, evi erişilebilir yapan çözüm önerileri, kişisel bakımın körcül halleri. Hala mı yetmedi, klavye veya parmağınızı hareket ettirdiğinizde hemen karşınıza çıkacak marangozluk ve evde tamiratın erişilebilir halleri, bir müzik parçası oluşturmanın büyülü ipuçları. Merhabalar dostlar. Mutluluğun resmini çizer miyiz bilinmez, ama alın size online bir festivalin kaba taslak özeti. Pandemi herkesin tüm planlarını alt üst etmiş görünüyor. Ama bu aralar duyduğum güzel bir sözü varmış Şems-i Tebrizi’nin , “nereden biliyorsunuz dünyanın altının üstünden daha güzel olmadığını?” Biz de festivali bu bağlamda planladık. Hayır, vazgeçmedik elbette, çünkü erişilebilirlik Atatürk’ün deyimiyle bir satıh meselesi bizim için. Yani tek bir cephesi yok. Yaşanan her yer, bulunulan her ortam, yapılan her faaliyet yeni bir erişilebilirlik cephesi ve mücadeleyi hak ediyor.

O yüzden evde de kalsak, sokağa da çıksak, hasta da olsak, şifa da bulsak erişilebilirliği anlatmanın bir yolu olmalı diye düşündük ve her neredeysen orada deyip online bir festival yapmak için sıvadık kollarımızı. Yalnızca bir ay kadar gecikecek, 9 -15 Kasım arasında gerçekleştireceğiz bu yılki festivalimizi. Bunun nedeni de son ana kadar o yüz yüze coşkuyu zorlamaktı. Ama bu yıl mümkün olmayacağını gördük üzülerek.

Ancak bu, festival coşkusunu yaşatamayacağımız anlamına gelmiyor. Online olmanın avantajlarını kullanarak daha çok festival diyeceğiz sizlere. Dedik ya belki de dünyanın altı üstünden daha güzeldir diye, festivali tam bir haftaya çıkardık. Haftanın ilk beş günü birbirinden önemli seminer, panel ve söyleşileri bulacaksınız festival sayfalarımızda. Hazırlıklar halen devam ediyor ama normal koşullarda ağırlamakta güçlük yaşayabileceğimiz yurt içi ve yurt dışından birçok konu ve konuk planlıyoruz. Bilgilenme ve farkındalığın dibine vuracağız desek yanlış olmaz.

Hafta sonu ise size yazının başında bahsettiğim, ama bunlarla sınırlı olmayan standlarımız olacak. Halen süreci netleştirmeye çalışıyoruz ama büyük olasılıkla her standın bir zoom odası olacak ve siz bunları festival sayfamızda ayrı ayrı görebilecek, dilediğinizin içine girebileceksiniz. Ayrıca her stand,  etkinliklerini sosyal medyadan da canlı yayınlayacak. Standlarımızda ödüllü yarışmalarımız da sizleri bekleyecek.

Festivalimizin harika bir de sürprizi var: Selen Özel Bilgi Yarışması. Bu yıl her şey yolunda giderse hafta içi akşamlardan birini Selen Özel Bilgi Yarışması’na ayıralım istiyoruz. Çok daha fazla grubun katılabileceği, yine heyecanın ve birlikteliğin dorukta olacağı bir yarışma. Dedik ya, erişilebilirlik, Engelsiz Erişim ruhu her alana yayılabilir diye? Bunu yarışmanın online halinde de göstermek istiyoruz sizlere.

Tüm bunlar festivalin buz dağının küçük bir kısmını gösteren minik detayları. En önemli şeyi en sona sakladım: Festival teması. Bu yılki temamız Farklılıklarımızla Aynı Anda. Bu basit üç kelime o kadar çok şey anlatıyor ki. Gelin biraz eşeleyelim. Videolu bir festival afişinin son düzeltmelerini yapıyoruz son bir iki haftadır. Sürprizi kaçırmadan minik bir spoiler verelim size. Afişimizdeki farklılıklarımızla kelimesi her biri farklı renkte ve stildeki harflerin tek tek bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bunu sesle de destekliyoruz ama orası hayal gücünüze kalsın.  Burada vermek istediğimiz iki temel mesaj var. En esas söylemek istediğimiz farklılıklar bir eksiklik değil, bizleri daha da zenginleştiren çeşitliliklerdir. Yani birinin kulağıyla, birinin gözüyle, birinin eliyle kitap okuması, biri diğerinden üstün olmayan farklılıklardır. Geçen sayıda da hem ben Hem Burak’ın değindiği sesli kitap kitap değildir tarzı yaklaşımlar aslında bir yönüyle sağlamcılığın, normalliğin inşasının önemli sac ayaklarını oluşturur. Bunu bir tek yeti farkları açısından da ele almıyoruz, kişinin deri rengi, etnik kökeni, cinsel yönelimi, dili, dini ve burada farklılık olarak belirtmeyerek belki de kendi normal farklılık anlayışımızı dayatıyor olduğumuz için hatalı olduğumuz ama kişinin kendini tanımladığına inandığı herhangi bir farklılığını da işin içine katmak istiyoruz. Sözün özü diyoruz ki, farklılıklardır dünyayı güzelleştiren çoğunluğun tek tipçi normali değil.

Farklılıklarımız kelimesinin bir de önemli bir yan anlamı var ve bahsetmeden geçmek olmaz. Farklılıklar bir arada yaşadıklarında hakikaten masalsı bir bütünü oluşturur. Tek bir ağaç türünün yaşadığı ormanı mı, çeşitliliklerin bir arada olduğu bir ormanı mı tercih ederdiniz? Çok sesli bir orkestranın ahengi, ruhu, coşkusunu bir hayal eder misiniz? İnsanların gitgide kutuplaştıkları, herkesin kendi mahallerine çekildikleri bir çağda belki de akıntıya karşı kürek çekiyoruz, ama biz farklılıklardan korkmayı değil onlardan beslenmeyi istiyoruz. O nedenle de farklılıklarımızla kelimesi belki de koca birkaç kitabı bir dergi sayısının tüm makalelerini dolduracak kadar fazla anlama sahip bizim için.

Gelelim temamızın olmazsa olmaz ikinci kısmına: “Aynı anda”. Erişilebilirlik sözümüzün başını bir hatırlayalım: “Bir gün, herkesle aynı anda” diye başlar. Laf olsun diye değil öyle olması. Eğer aynı hizmetlere herkesle aynı anda erişemiyorsak bir anlamı olmuyor. Bizim derdimiz yalnızca bir kitabı okumak değil mesela, raflara çıktığı anda herkesle birlikte ona erişebilmek. Bankalara gittiğimizde, sözleşmedir, imzadır ayrıyeten bekletilmek, ayrı çözümler değil isteğimiz, herkese verilen hizmetin aynı anda farklılıklarımıza göre uyarlanarak bize de verilmesi. Yani aynı anda demek, ayrımcılığa dur demek. Aynı anda demek, ötelenmeye, ötekileştirmeye, ikinci plana atılmaya, sağlam bozuk ayrımına dur demek bizler için.

Kısaca dostlar, bu yılki festivalimizde açacağımız standlar, yapacağımız panel ve söyleşiler bu tema etrafında şekillenecek. Sizlere farklı yöntemlerle de aynı andalığa nasıl ulaşabileceğimizi göstermeyi hedefliyoruz. O zaman gelişmeler için Engelsiz Erişim web sayfası ve sosyal medya kanallarını takip etmenizi öneriyoruz. Sizleri farklılıklarınızla aynı anda, her neredeyseniz orada, 9- 15 Kasım arasında festivalimize bekliyoruz.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.