Toplam Okunma 0

Merhaba sevgili arkadaşlar. Birkaç aydır hep ciddi konulardan konuşmuşuz. Bu ay da biraz eğlenceli şeylerden bahsedelim istedim.

Malumunuz bahar ve yaz ayları yaklaşıyor. Kışın alınan fazla kilolardan kurtulma vaktidir. Ben de bu ay sizlere, epeyce fazla kilolarımdan körcül yöntemlerle kurtulma serüvenimi anlatayım istedim.

Biliyorsunuz ben Urla’da yaşıyorum. Bulunduğum yerde çok fazla spor salonu yok. Bir de ben spor salonlarından nefret edenlerdenim. O küçücük alanda bir sürü insanın nefesi, hareket edilmesi nedeni ile oluşan sıkıcı hava… İlk spor salonu deneyimimi baygınlıkla atlattıktan sonra buralara veda etmeye karar verdim. Ancak işim gereği, her zaman düzenli ve sağlıklı yemek yeme fırsatı bulamadığımdan bir de yemek yemeyi çok sevdiğimden; epeyce fazla kilolarım vardı. Üstelik sağlık için spor da yapmam gerekiyordu.

Bu aşamada, evde kullanabileceğim ve komşularımı rahatsız etmeyen spor aletleri aramaya başladım. Bir tane step tahtası ve kürek aleti edindim. Önceden evde bir mekik aletim de vardı. Evde mini spor salonumu kurmuştum. Yürüyüş bandını bir süre kullandım. Ancak özellikle alt kat komşular için, her ne kadar ses azaltıcı halılar falan kullansanız da ciddi sorun teşkil ediyor. Bu nedenle ondan vazgeçtim.

Spor için gerekli altyapıyı hazırladıktan sonra, diyet yardımcıları bulmam gerektiğini düşündüm. Ben öyle diyetisyenin verdiği listeye harfiyen uyup; kilo verebilenlerden de değilim. Kısıtlanmamam, ne yiyeceğime kendim karar vermem gerekiyor. Başladım araştırmalara. App Store’u karıştırdım. Kalori takibi yapabileceğim bir program aradım. Ancak kullanacağım uygulama, sadece kalori takibi yapmamalı, aynı zamanda protein, karbonhidrat, mineral, şeker ve benzerleri hakkında da bana fikir vermeliydi. Tabii bir de erişilebilir olmalıydı. Bu ölçümleri yapan onlarca program var. Ama bana en erişilebiliri, FatSecret geldi. Uygulamayı indirip kurdum. İşte diyet için hazırdım.

Şimdi FatSecret’tan sizlere biraz bahsetmek istiyorum. Belki sizler daha erişilebilirlerini de bulabilirsiniz. Uygulamayı açtığınızda sizi üç seçenekli bir ekran karşılıyor. Kilo vermek, almak, ya da kilonuzu korumak seçeneklerinden birisini, amacınıza uygun olanı, işaretliyorsunuz. Sonraki sayfada size boyunuzu, yaşınızı, şu anki kilonuzu, hedef kilonuzu, bu hedefe ne kadar zamanda ulaşmak istediğinizi soruyor. Bu alanları da doldurduktan sonra mail adresiniz ve belirleyeceğiniz bir şifre ile üye olarak; uygulamayı kullanmaya başlıyorsunuz. Uygulama, girdiğiniz verilere göre size günlük almanız gereken kalori miktarını söylüyor. Aynı zamanda iPhone’un yerleşik uygulaması Sağlık App ile de bağlantılı çalışıyor.

Şimdi, günlük almamız gereken kalori miktarını belirledik. Bu aşamadan sonra kahvaltıdan başlayarak; yediğimiz her şeyi uygulamaya kaydediyoruz. Ana ekran düğmesinin hemen üstünde, “Ana sayfa”, “Kilo”, “Günlük”, “Raporlar” ve “Daha fazla” sekmeleri yer alıyor. Uygulamayı kullanırken en sık ziyaret edeceğimiz sekme, “Günlük” sekmesi. Bu sekmenin altında, “Kahvaltı”, “Öğle yemeği”, “Akşam yemeği”, “Aperatifler/diğer” ve “Egzersiz/uyku ekle” seçenekleri var.

“Günlük” sekmesine girip; “Kahvaltı” seçeneğini açtığımız zaman, yiyecek arayacağımız bir alan geliyor. Bu alanın hemen altında da daha önce aramış olduğumuz yiyecekler listeleniyor. İsterseniz listeden, isterseniz arama alanından, kahvaltıda yediğiniz yiyecekleri seçmeye başlıyorsunuz. Diyelim ki haşlanmış yumurta, beyaz peynir, yeşil ve siyah zeytin yediniz. Önce arama alanına “Yumurta” yazıyorsunuz. Yumurta ile ilgili onlarca seçenek geliyor; “Haşlanmış yumurta”, “Sahanda yumurta”, “Omlet” vesaire. Siz haşlanmış yumurtanın üzerine tıkladığınızda, altta porsiyon seçebileceğiniz bir alan geliyor. Oraya da tıklayarak; isterseniz gram, isterseniz adet olarak yediğiniz yumurta miktarını işaretliyorsunuz. Sonrasında tekrar arama alanına gelip; “Beyaz peynir” yazıyor ve aynı işlemleri takip edip; yediğiniz peynir miktarını da işaretliyorsunuz. Diğer tüm yiyeceklerinizi işaretledikten sonra ekranın üst tarafında, “Ekle” butonuna basarak; kahvaltınızı kaydetmiş oluyorsunuz. Kayıt işlemi tamamlanınca, yediğiniz yiyeceklerden kaç kalori aldığınızı, ne kadar yağ, protein, karbonhidrat, şeker ve mineral aldığınızı görebiliyorsunuz. Ekranın altına doğru indiğinizde, aldığınız kalorinin, günlük almanız gereken kalorinin %kaçı olduğunu ve ne kadar daha kalori alabileceğinizi gösteren bir bölüm var. Böylece buradan, çok rahat biçimde takip yapabiliyorsunuz. Öğle yemeği, akşam yemeği ve gün içerisinde tükettiğiniz; örneğin meyve, çay/kahve ve benzerlerini kaydedebileceğiniz aperatifler/diğer seçenekleri de aynı yöntemle işleniyor.

Günlük sekmesinin en altında yer alan “Egzersiz/uyku ekle” butonu ise o gün içerisinde yapmış olduğunuz egzersizleri ve uyku zamanınızı ekleyebileceğiniz bir alan. Buraya girdiğiniz verilere göre, o gün içerisinde kaç kalori harcamış olduğunuzu görüyorsunuz. Hiç spor yapmasanız bile, sadece uyku zamanınızı girdiğinizde de vücudunuzun dinlenme ve uyku zamanında kullanmış olduğu kalori miktarını görebilmeniz mümkün.

İkinci sıklıkta kullanacağımız alan ise “Raporlar” sekmesi. Siz “Günlük” sekmesine yiyeceklerinizi ekledikçe, “Raporlar” sekmesinde ayrıntılı olarak kalori, karbonhidrat, protein, mineral, yağ ve şeker gibi bilgiler işleniyor. Bu sekmede, sizin aldığınız miktarlar yanında günlük almanız gereken miktarlar da gösteriliyor. Örneğin; protein, alınan: E alınması gereken: 0 gibi. Ben kendi diyetimde hep, karbonhidratı en alt seviyede, proteini ise en üst seviyede tutmaya çalıştım. Zira bilinenin aksine kilo vermeye çalışıyorsanız ve bu aşamada sağlıklı ve enerjik kalmak istiyorsanız, karbonhidrat miktarının düşük tutulması gerekiyor. Ancak bu kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ben ara öğünlerden de uzak durdum. Zira yine bilinenin aksine ara öğün yemek, pankreasınıza sürekli insülin salgılattığından, size sürekli aç hissettiriyor ve kilo vermeniz zorlaşıyor. Bizde uygulanan birçok diyet yöntemi, çok eski yıllardaki araştırmalara göre hazırlanmış ve aslında tamamen tüketim odaklı. Bu nedenle sizlere, bilinen bol öğünlü diyetlerin aksine eskiden atalarımızın yaptığı gibi, günde iki ya da üç öğün yemek yiyerek; bu yemeklerinizde de karbonhidrat, işlenmiş/paketlenmiş gıdalardan ve ekmekten uzak durup; sağlıklı hayvansal yağlar, protein, vitamin ve mineral ağırlıklı besinler tüketerek bir diyet programı uygulamanızı tavsiye ederim.

“Kilo” sekmesinde ise başlangıç ağırlığınızı, hedef ağırlığınızı ve şu anki kilonuzu görebiliyorsunuz. Ayrıca başlangıçtan o güne kadar kaç kilo kaybettiğinizi ya da aldığınızı, hedefinize kaç kilo kaldığını da gösteriyor. Ara sıra bu sekmeyi kontrol etmek, çok motive edici bir durum. Hedefinize ilerlerken, aldığınız yolu ve almanız gereken yolu gördükçe, motivasyonunuz artıyor.

Şunu da kesinlikle belirtmem gerekiyor ki; ben bu uygulamayı kullanmaya başladıktan iki hafta kadar sonra, tam kan sayımı yaptırarak; kan değerlerimin durumuna baktırdım. Zira bu çok önemli. Çok şükür ki bende herhangi bir sağlık problemi yoktu. Sadece insülin direncim oldukça yüksekti. Önerilen ise kilo vermemdi. Bu nedenle ben rahatlıkla bu uygulamayı kullanabildim. Ancak herhangi bir sağlık problemi olan arkadaşlar, uygulamayı kullanmadan önce mutlaka gerekli kontrollerini yaptırsınlar ve kullanım sürecinde de kontrollerini ihmal etmesinler.

Benim gibi özgürlüğüne düşkün ve yiyeceklerine dahi karışılmasından hoşlanmayanlar için bu uygulama bulunmaz bir yardımcı. Çünkü canım çok çektiği zaman, baklavasından çikolatasına her şeyi diyetime dâhil edip; kalori hesabımı ona göre yapıyordum ve bu uygulama ile sıkılmadan, eğlenceli biçimde, 2 yılda 24 kilogram verebildim. Bu eğlenceli yöntemi sizlerle de paylaşmak istedim. Umarım faydalı olur. Tabii sporumuzu ihmal etmeden ve vücudumuzu dinleyip; herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan; bol kilo kayıplı ya da kazançlı günler.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.