Toplam Okunma 0
 ESHOT Genel Müdürlüğü giriş kapısı önünde kadın erkek görme engelli ve gören bireylerden oluşan on bir kişilik bir grup kameraya doğru bakıyorlar.

Merhaba Değerli Okurlar! Bu yazıda heybemde bir dolu çaba, beklenti ve umut ile ördüğümüz bir eylem ile geldim. Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED) İzmir Temsilciliği olarak düzenleyip yürüttüğümüz kampanya “Erişilebilir Toplu Taşıma İçin Dilekçe Eylemi” adındadır. En baştan söylemeliyim ki bu yazıyı kendi adıma yazıyorum ancak eylemi birlikte planladığımız arkadaşlarımın da görüşlerini aldım. Ortak kanımız ise yürüttüğümüz bu süreç bir başlangıç ve amacımız daha fazla kişi ile birlikte haklarımızı daha gür sesle savunmak. Bu sebeplerle de herhangi bir zamanda haberleşmeye, bu türden çalışmaları daha fazla kişi ile sürdürmeye ihtiyaç var. Bunun için yazının sonuna ekleyeceğim bağlantılarda yer alan iletişim kanallarından bize ulaşabilir, çalışmalarımızı takip edebilirsiniz.

 

Hepimizin bildiği üzere 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun, kamuya açık tüm hizmetlerin herkes için erişilebilirliğini öngörüyor. Bu kapsama elbette toplu taşıma hizmetlerinin erişilebilirliği de dahil. Ve yıllardır bu kanunun toplu taşıma araçlarına ilişkin maddesi ilk çıktığı 2005 tarihinden itibaren ilk ertelemeyi takip eden ertelemeler yaşamış, büyük ölçüde işletilememiştir. Bunun bir sonucu olarak da halen Türkiye’de toplu taşıma araçları erişilebilir değildir. Bu skalada İzmir ise başı çeken illerdendir. İzmir’de otobüs hizmetlerinin çok büyük bir kısmını İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Eshot Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Otobüslerde yaşadığımız sorunlar ise; araç içi ve araç dışı anonsların neredeyse hiç olmayışı, çok az sayıda olan iç anonsların ise yalnızca durağa 50 metre kala çalıştığından işlevsiz kalması, otobüslerin plaka veya kapı numaralarının otobüs içinde standart ve erişilebilir formatlarda bulunmayışı ile mobil uygulamaların erişilebilir olmayışı şeklindedir. Bu sorunların çözümü için EGED olarak daha önce ilgili genel müdürlükle (2019 itibariyle) görüşüp sorunları ilettik, katıldığımız İzmir Büyükşehir Belediyesi bağlantılı her etkinlik ve toplantıda sorunu dile getirdik. Öte yandan İzmir’de bu konuda örgütsel bir çalışmaya şahsım adına rastlamadım ya da benim bileceğim kadar görünür olmayan haldeler. Erişilebilir olmayan bu hizmetlerle ilgili sosyal medya hesabında yazıp çizen, belediye çalışmalarında ifade eden, belediyenin iletişim kanallarından dile getiren kişi sayısı ise bir elin parmaklarını geçmez durumda. Ancak durumu öylece onaylayıp rahatsızlık duysak da bireysel çözümlerle idare edip arada bir de öfke biriktirerek bir değişim olmayacağı açık. Belediyenin iletişim kanalları dediğimse belediyenin sahadan veri toplamak üzere görme engellilerden oluşturduğu haberleşme grupları. Ancak bu grupların da sonuca dönüşmediği açık. Belki ildeki çaresizliğin bir sebebidir bu. Her seferinde sizi dinleyecek ve hak verecek yetkililer bulabilirsiniz ama sonuç değişmez.

 

Biz de taleplerimizi bireysel veya kurumsal bağlamda toplu bir şekilde dilekçeler ile ifade edelim istedik. Bunun için yine aşağıda bağlantısını paylaşacağım duyurumuzda bireysel ve kurumsal dilekçe taslakları ile amacımızı duyurduk. 20 Kasım 2023 tarihinde yüz yüze bir organizasyon ile Eshot Genel Müdürlüğü’ne giderek dilekçelerimizi teslim ettik. Kampanyayı planlarken bir arada dilekçe vermeyi ve böylece bir yoğunluk yaratmayı hedeflesek de müdürlüğe hala dilekçe gitmesini de önemsiyoruz. Bunun için paylaştığım bağlantıda yer alan taslak dilekçelerden de yararlanarak dilekçelerinizi oluşturabilir ve genel müdürlüğe elden ya da herhangi bir postaneden iadeli taahhütlü olarak gönderebilir, belirttiğiniz iletişim ya da adres bilginize bir cevap geldiğinde ise bizimle ve kendi sosyal medya hesaplarınızdan da belediye ve genel müdürlüğü etiketleyerek paylaşabilirsiniz.

Bu yazıyı okuyan ancak görme engelli olmayan biriyseniz de destek verebilirsiniz. Taslak dilekçelerimizdeki, dilekçeyi yazanın görme engelli olduğuna ilişkin ifadeleri “Görme engelli yurttaşların toplu taşıma hizmetlerine eşit erişmesini talep eder” şeklinde güncelleyebilirsiniz. Otobüsleri bağımsız, güvenli ve yardım almaya ihtiyaç duymaksızın kullanmak hakkımız. Değişim ise ancak birlikte mümkün!

 

Kaynaklar

 

“Erişilebilir Toplu Taşıma Eylemi” hakkında duyuru bağlantısı:

https://eged.org/node/1437

 

İletişim için:

https://eged.org/temsilcilik/izmir

 

Paylaşım ağlarımız:

https://eged.org/node/249

 


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.