Toplam Okunma 0
Afişin sol üst köşesinde İstanbul Üniversitesi’nin logosu, sağında Engelsiz Erişim Derneği logosu, onun da sağında Enuygar logosu yer alıyor. Logoların altında büyük puntoyla 11. Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali yazıyor. Başlığın altında 11-12 Ekim 2024 yazıyor. Tarihin altında beş adet iç içe geçmiş olimpiyat halkası bulunuyor. Her halkanın altında bir kelime olacak şekilde sırasıyla eşit, erişilebilir, engelsiz, bağımsız, aktif yazıyor.

Bir eylül ayı ve ben yine festival coşkusunu yazmak için klavyemin başındayım. Eylül ayı gelince, içimi tarif edemediğim bir mutluluk kaplıyor. Bu ayda doğduğum için olabilir. Eee kendi doğum günümü de araya sıkıştırdığıma göre devam edebilirim yazmaya.

 

Bu yıl bizim için biraz heyecanlı ve karışık geçiyor. Canım kızım birinci sınıfa başlıyor. Bulduğumuz erişilebilir yöntemleri buradan paylaşmak için şimdiden sabırsızlanıyorum. Tüm çocuklarımıza keyifli bir yıl diliyorum.

 

Festival demek heyecan demek, var olmak demek, ekim ayının gelmesini iple çekmek demek. 11. Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali. Dile kolay, tam 11 yıldır aynı heyecanla, coşkuyla ve aynı özveriyle üretmeye devam ediyoruz. Yeni bir festival coşkusundan herkese merhabalar. Bir ekip düşünün arı gibi çalışan. Yaz demedik ve yine harika bir festival olması için çalıştık. Çalışmaya devam ediyoruz. Bu yıl olimpiyatların olması sebebiyle, sporda yaşadığımız erişilebilirlik sorunlarına dikkat çekmek için temamızı spor olarak belirledik. Eh biliyorsunuz temamıza uygun bir de mottomuz oluyor. Bu yıl mottomuz #KapsayıcılığıSeçHareketeGeç. Erişilebilirlik sorunları yüzünden hareket alanımız kısıtlı kalıyor. Spor salonlarına gidiyoruz, engellenmelerle ve ayrımcılıkla karşılaşıyoruz. Spor alanlarına herkesle aynı anda eşit erişemiyoruz. Spor alanlarına herkesle aynı anda alınmıyoruz. Çoğu spor dallarının sadece ismini biliyoruz. Bu yıl istedik ki farklı spor branşlarını tanıyıp nasıl oynandığını ya da o sporun nasıl yapıldığını deneyimleyelim. Geçmiş yıllarda açılan stantlarımız yine bizimle olacak. Körler nasıl yemek yapar, erişilebilir olarak tasarlanmış oyunlar birlikte nasıl oynanır, birine nasıl ilkyardım tedavisi uygulayabiliriz, nasıl fidan dikeriz? Tüm bu soruların cevabı festivalimizde açılacak stantlarımızda.

 

Bu yıl 11-12 Ekim tarihlerinde İstanbul Üniversitesinde festivale “Merhaba” diyeceğiz. Festival haftasında çevrimiçi olarak iki tane keyifli söyleşi gerçekleştireceğiz. Birçoğumuz zaman zaman spor alanlarına tek başımıza gitmek istediğimizde, ayrımcılıkla karşılaşıyoruz. Yaşadığımız bu ayrımcılığın temelinde ise kalıplaşmış bir önyargı yer alıyor. Tabii her zaman olumsuz örneklerle de karşılaşmıyoruz. Arada birkaç tane içimize su serpen gelişmeler de oluyor. Evet dostlar, festivalimizi 7 Ekim Pazartesi akşamı sporda eşitlik, önyargı ve ayrımcılık üzerine bir çevrimiçi söyleşi ile başlatıyoruz. Bolca bilgi edineceğimiz ve deneyimlerimizi paylaşacağımız söyleşimizi kaçırmamanızı öneririm. Bazı sesler vardır yıllar geçse de her duyduğumuzda “Performansından hiçbir şey kaybetmemiş” deriz. Football maçlarını onların sesinden dinlemek ayrıca keyiflidir bizim için. 8 Ekim Salı akşamı Football maçlarının seslendirmenlerinden Ercan Taner bizimle olacak. Sesini bu kadar yakından duymak için sabırsızlanıyorum. Aman ha sakın kaçırmayın, benden söylemesi.

 

Biz yeni bir festival coşkusunu yaşamak için yine çok heyecanlıyız. Daha eşit, daha erişilebilir, daha engelsiz, daha bağımsız, daha aktif bir yaşam için 11 Ekim Cuma sabahı İstanbul Üniversitesi Rektörlük bahçesinde #KapsayıcılığıSeçHareketeGeç. 11. Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivalinde görüşmek üzere.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.