, | Yıl: 2021, | Ay: Haziran
Editörler: Burak Sarı
Yazım Denetimi: Gülcan Altun, Canan Çam Yücel.
Web Sorumlusu: Can Deniz Balkaya, Ramazan Derin
Yayınlayan: Engelsiz Erişim Derneği

88. Sayı: Haziran 2021 Sesli İndirmek İçin Tıklayın.PDF olarak İndirmek için tıklayınız

İletişim Bilgileri


E-Posta:
eeehdergi@engelsizerisim.com

Haziran sayımızdan merhaba dostlar.



Mevsimlerin bile kendine yabancılaştığı şu günlerde Haziran soğuğunu bir nebze kırabilmek için yüreğimizdeki ateşi alıp geldik. Eşitsizlik ve tüketim çılgınlığına inat, kolektif üretimin güzelliğiyle çıkıp geldik.



Sosyal medyadaki eşitsizliğe karşı yürütmüş olduğumuz “#KörlerBuradaGörseliAçıkla” kampanyamızı bir adım ileri taşıyoruz. Ekran okuyucu kullanmayanların da görsellere açıklama eklenip eklenmediğini anlayabileceği bir işaret sistemi için Twitter’ın kapısına dayanıyoruz. Önerinin sahibi Meral’in güzel yazısını İngilizce olarak Twitter’a ileteceğiz. Tabii ki bunu tek başımıza yapmayacağız. Tüm okurlarımızdan, Canan Çam Yücel’in çevirisini yaptığı İngilizce metni Twitter’a iletmelerini rica ediyoruz. Gerisini Twitter düşünsün.



Çocuklar kadar önyargıdan uzak olabilseydik dünya daha yaşanası olurdu. İnanmayan Nurşen’in harika yazısını okusun.



Ya kör çocuğu olan ebeveynler? Merak ettikleri her şeyi Canan’ın yazı dizisinden öğrenebilirler.



Güzelim bir bahar düşüne birisi sağlamcı düşüncelerini karıştırır ve bir anda, sahilde güneşlenirken toz fırtınasına yakalanmış gibi olursunuz. Bir de bu kişi “sağlam” olmayan sağlamcıysa, savrulan tozlar daha can yakıcı olur. Bu hissi, konuk yazarımız Seyda Kırcan sıcacık bir yazıyla anlatmış.



Peki sağlamcılıktan nöro çeşitliler nasıl etkileniyor? Bu sorunun yanıtı, Burak Sarı’nın “A_normal_norm” hesabı ile yaptığı röportajda.



Sesli betimleme çalışmaları yaygınlaştı. Farklı kuruluşlar bu çalışmalara dahil oldu. Peki bu firmaların erişilebilirliğe bakışı nasıl? Web siteleri erişilebilir mi? Sorunun yanıtının Gülcan Altun’un köşesinde olduğunu belirtmemize gerek yok.



Çeviri köşemizde, üzerine çok düşünmek gereken muhteşem bir yazı var. Ali Çolak’a bu güzel çeviri için teşekkür ederiz.



Bilişim köşemizde Can Deniz, Google Keep uygulamasında nasıl OCR yapılacağını anlatıyor. Bu aylık bizden bu kadar. Mevsimleri kendi özellikleriyle yaşadığımız, denizlerimizin ve ormanlarımızın bize küsmediği, eşitsizlik ve önyargılardan uzak sayılarda buluşmak üzere.

Sesli Dinle