Bu sezon Fox TV’de yayın hayatına giren Mucize Doktor dizisini duymuşsunuzdur. Dizide otizmli ve Savant sendromlu bir doktorun yaşadıkları anlatılıyor.
Dizi hakkında sosyal medyada yazılanlara bakılırsa, dizinin ana karakteri Ali Vefa’nın oldukça geniş bir hayran kitlesi var. Twitter ve Youtube üzerinden yorum yapan hemen herkes Ali Vefa gibi bir arkadaşları olmamasından yakınıyor; Ali’yi dışlayan arkadaşlarına, ona ayrımcılık uygulayan hocalarına öfkeleniyor, eğer kendileri Ali gibi biriyle tanışma şansı bulsalar ona asla bu şekilde davranmayacaklarını belirtiyor.
Peki, gerçekten de öyle mi? Diziyi izlerken herkes kendini doğru karakterlerle mi özdeşleştiriyor? Tıpkı Ali Vefa gibi otizmli biriyle aynı okulu, işyerini, apartmanı paylaşmak durumunda kalsalar Mucize Doktor dizisindeki hangi karakter gibi davranırlar?
Birçok insan, diziyi izlerken içinden “Ben de aynı Adil Hoca gibi onu hayallerini gerçekleştirmesi konusunda destekler, ona engel olmaya çalışan insanlara karşı onunla birlikte mücadele ederdim” ya da “Ben de Nazlı gibi onunla iletişim kurmanın yollarını arar, arkadaşlığını kazanmak için çabalardım” diye geçiriyordur. Madem öyle, çocuklarının sınıfındaki otizmli çocuğu başka sınıfa aldırmak için müdüre baskı yapan veliler, otizmli çocuk gürültü yapıyor diye imza toplayan komşular, otizmli müşteri çok bağırıyor diye cafenin garsonuna şikayet edip kovduran müşteriler, otobüse bir otizmli bindiğinde “Tam da iş çıkış saatinde binmeleri şart mı, zaten yeterince kalabalık” diye söylenen yolcular kim?
Aksaray’da otizmli öğrencilerin velilerce yuhalanmasına verilen tepkileri düşünelim, “Yapılan hareketi kesinlikle desteklemiyorum ama otizmli çocuklar saldırgan olabiliyor, başkalarına zarar verebiliyor. Toplumsal hayata adapte olamayacak çocukların normallerle aynı ortamda bulunması ne kadar mantıklı?” diyenlerin dizideki Ferman Hoca’dan ne farkı var? Sonuçta o da Ali gibi otizmli birinin cerrahlık için uygun olmadığını, stresli hastane ortamına uyum sağlayamayacağını düşünüyor.
Dizide Tanju ve Kıvılcım’ın Ali’yi hastaneden göndermek için yaptıklarının bir benzerini, yuhalama eylemini örgütleyen okul müdürü ve muhtar da yapmış olmadı mı?
Adil Hoca’nın Ali’yi hastaneye aldırmak için yönetim kurulundakilere dil döktüğü gibi, otizmli anneleri çocuklarını okula kaydettirebilmek için idarecilere ve öğretmenlere adeta yalvarmıyor mu?
Tüm izleyiciler Ali’yi dışlayan karakterlere oldukça tepkili. Özellikle Açelya karakterinden herkes nefret ediyor, zira bir bölümde Ali için bir sürpriz parti düzenlenmiş, o partide Açelya Ali’ye aslında kimsenin onu sevmediğini, onu aralarında istemediklerini, herkesin o partiye Nazlı’nın ısrarıyla geldiğini söylemişti. Yani diğerlerinin hareketleriyle gösterdiğini o kelimelere dökmüştü. Bu bağlamda, otizmli müşteriye “Diğer müşterilerden şikâyet var, sizi dışarı almak durumundayız.” diyen garsonlar, güvenlik görevlileri de birer Açelya değil mi?
Adil Hoca, Ferman Hoca, Kıvılcım, Nazlı, Açelya... Hepsi bir televizyon dizisinin karakterleri, ama kesinlikle hayal ürünü değiller. Her otizmli birey Ali Vefa gibi olmasa da, hepsinin hayatında bu karakterler farklı suretlerde varlar. Mucize Doktor’u izlerken dönüp kendimize şunu sormamız gerekiyor: Biz kendi etrafımızdaki “mucizelere” ne kadar inanıyoruz? Çünkü izlediğimiz bir dizinin bize katacağı farkındalık, olumsuz tutum ve davranışları ne kadar kınadığımızdan çok, olumluları ne kadar örnek aldığımıza bağlı.