Toplam Okunma 0

Birkaç yıl boyunca mail’lerimin hiçbirini silmemiş olmam, finallerimin de yaklaşmasıyla birlikte kafamı kurcalamaya başladı. Bunun sonucunda, gelen kutumdan binlerce mesajı çok kısa bir süre içerisinde temizledim ve Gmail e-postalarını kısa sürede temizlemek isteyenler için izlediğim yolu paylaşmaya karar verdim.

Gmail’imiz’i temizlemeye başlamadan önce, gelen kutumuzda en fazla bulunduğunu düşündüğümüz mail’lerin konu başlıklarını, mail adreslerini ya da arama yaparken kullanabileceğimiz anahtar kelimeleri bir yere not etmemizde fayda var. Çünkü bu kelimelerle, filtreleme yapıp arama sonuçlarında çıkan maillerin tümünü seçerek silme işlemini gerçekleştireceğiz.

Anahtar kelimeler yerine, mail adresleri üzerinden temizlik yaparsanız, silmek istemediğiniz bir mail’i silme riski azalacağından, e-posta adreslerini kullanarak filtre yapmanızı öneriyorum.

En çok mail geldiğini düşündüğümüz mail adreslerini bir yere not aldıktan sonra, eğer Gmail’i “Temel html görünümü”nde kullanıyorsak, “standart Gmail görünümü”ne geçirelim. Bunun için Gmail’e girdikten sonra, “Insert F7” tuşuyla linkleri listeleyelim, “Home” tuşuna basarak link listemizin başına gelelim ve “S” tuşuna basarak “Standart görünüme geçin.” linkini açalım.

Bu aşamada Internet Explorer kullananlar için bir uyarı yapmak istiyorum: Kullandığınız ekran okuyucu, yanıt vermeyebilir, internet sayfanız kapanabilir, bilgisayarınız kasabilir. Bu nedenlerden dolayı, Internet Explorer dışında bir tarayıcıyla, bu işlemleri yapmanızı öneriyorum.

Gmail standart görünümü açıldığı zaman, internet sayfamızın başına gelelim v “B” tuşuyla hareket ederek “Gelişmiş arama seçenekleri” düğmesini bulup etkinleştirelim.

Şu ana kadar sorunsuz ilerlediysek, karşımıza mail’lerimizi filtreleyeceğimiz web sayfasının açılmış olması gerekiyor.

Bu sayfa; mail’lerimizi Gönderen, alıcı, konu, içerdiği kelimeler, Şunu içermeyen, boyut, tarih aralığı ve hangi e-posta kutusu içerisinde arama yapılacağını seçebileceğimiz bir sayfa.

Kolay bir örnek üzerinden gitmek ve yazıyı aşırı uzun tutmamak için bu aşamada sadece gönderen alanına “E” harfiyle ulaşarak, “info@twitter.com” adresini yazıyorum ve form kipini “Escape” ile kapatıyorum. Son olarak, “info@twitter.com”dan gelen mail’leri listeleyebilmek için “B” harfine basalım ve karşımıza gelen “E-postada Ara” seçeneğini etkinleştirelim.

Şimdi gelen yeni sayfada “B” harfiyle hareket ederek, “seçin” düğmesini etkinleştirelim, burada karşımıza dört seçenek çıkıyor ama bizi ilgilendiren kısmı, “tümü” seçeneği. Aşağı yukarı oklarla hareket edip “tümü” seçeneğinin üzerine geldiğimiz zaman “Enter” tuşuyla, bu seçeneği etkinleştirelim.

Birkaç saniye sonra ekran okuyucu programımız muhtemelen kaç tane mail’in seçildiğini, bize seslendirecektir. Seslendirmez ise, herhangi bir sorun yok, “Esc” tuşu ile yine form kipini kapatıp işlemlerimize devam edebiliriz.

Linkleri tekrar listeleyelim ve “Bu aramaya uyan tüm ileti dizilerini seç” linkini etkinleştirelim. Birkaç saniye sonra muhtemelen ekran okuyucumuz, “Tüm ileti dizileri seçildi” gibi bir mesaj seslendirebilir; seslendirmez ise de, bir sorun yok, gereksiz mail’lerimizden kurtulmak için işlemlerimizin son iki aşaması kaldı. “B” harfi ile dolaşarak “Sil” düğmesini buluyoruz ve etkinleştiriyoruz. Karşımıza, “Toplu işlemi onaylayın, bu işlem, bu aramadaki tüm ileti dizilerini etkileyecek. Devam etmek istediğinizden emin misiniz?” sorusu geliyor. Şu ana kadar yaptığımız işlemlerin boşa gitmemesi için “B” harfiyle dolaşıp “Tamam” düğmesine tıklayalım.

Notlar:

  •  Eğer, “Ne var, ne yok, kurtulmak istiyorum ben bu mail’lerden.” diyorsanız, mail’lerin filtrelendiği sayfaya ulaştığımızda, “alıcı” kısmına kendi e-posta adresinizi yazmanız yeterli olacaktır. Kalan işlemlere aynı şekilde devam edip tüm iletilerinizden kurtulabilirsiniz.
  • Filtreleme seçeneklerini tek tek anlatırsam, yazı çok uzun olacaktı, bu nedenle sadece bir örnek üzerinden gittim ama siz de kurcalayarak çok basit bir şekilde keyfinize göre mail’lerinizi filtreleyip tümünü silebilirsiniz.
  • Bu işlemleri yaparken, dikkatli olmanızı ve kaybolduğunda üzülebileceğiniz mail’ler varsa, onların hepsini yedekledikten sonra mail’leri silmeye başlamanızı öneririm.
  • Tekrar “Temel html görünümü’ne geçmek için “B” harfiyle “Temel html görünümü” düğmesini etkinleştirebilir, sonrasında ise linkleri listeleyip “Temel html görünümünü varsayılan olarak ayarla” linkiyle standart görünümden kurtulabilirsiniz.
  • Bazı durumlarda “Temel html” varsayılan olarak ayarlansa da, Chrome kaynaklı olarak varsayılan görünüm “Temel html” olmuyor, İnternet Explorer’dan Gmail adresinize giriş yapıp “Temel html’i varsayılan olarak ayarla”yı seçerseniz, bir sorun kalmıyor.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.