Toplam Okunma 0
Dall-e projesinin ismini aldığı İspanyol ressam Salvador Dali ile Pixar’ın animasyon çizgi filminde yer alan dünyayı temizlemekle görevli Wall-e isimli robot. Sol tarafta yalnızca yüzünü gördüğümüz Salvador Dali kocaman açtığı gözleri ve her iki ucu yukarı doğru yükselerek c harfi gibi duran incecik bıyıklarıyla gülümsemeden kameraya bakıyor. Sağ tarafta gece karanlığında çöp yığınlarının üzerinde üzgün gözlerle gökyüzüne doğu bakan robot Wall-e.

Merhaba sevgili okurlar. EEEH Dergi bünyesinde güzel ve ilginç bir deneyim ile sizlerle olmak istedim.

 

Geçtiğimiz aylarda yapay zeka altyapısında görsel oluşturma teknolojilerini araştırmaya başlamıştım. Tam o süreçte açık kaynak kodlu bir çalışmaya denk geldim. Bu çalışma San Francisco menşeyli Open AI Laboratuvarı tarafından oluşturulan GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3), metinden eş zamanlı içerik oluşturulmasına olanak tanıyan Doll-e projesiydi. Projenin en heyecan yaratan noktası İngilizce olarak yazdığınız ve hayallerinizden hareketle harika görsel çıktılar elde edilmesine olanak tanıyan bir özelliği olmasıydı. İşte şimdi size herkes için ücretsiz olan bu platformu erişilebilirlik açısından nasıl kullanabileceğinizi anlatıyor olacağım.

 

Doll-e Kayıt İşlemleri:

Öncelikle uygulamaya web sayfasından giriş yapmak veya kayıt olmak için log in/sign up adresini ziyaret etmelisiniz. Hemen ardından Google hesabınızla devam edebilirsiniz. İlk defa kayıt oluyorsanız cep telefonunuz üzerinden doğrulama kodu ile kayıt işlemlerinizi bitirmeniz istenecektir. Hemen ardından sisteme giriş yapabiliyor ve İngilizce olarak metinsel ifadenizi resme dönüştürme aşamasına geçebiliyorsunuz.

 

Dall-e Kullanımı:

Kayıt işlemlerinizden sonra artık panelinize giriş yapabilirsiniz. Burada çok satırlı metin alanı bulunuyor ve buraya gitmek için “E” harfini kullanabilirsiniz. Bu alanda öncelikle örnek bir metin seslendiriliyor ekran okuyucu tarafından. Siz bu alanın boş olup olmadığını kontrol ettikten sonra kendi metninizi yazabiliyorsunuz. Hemen ardından “surprise me” düğmesine tıklatıp resmin oluşmasını sağlıyorsunuz. Sonrasında ise “submit prompt” düğmesine gelerek tasarımınızı kaydedebiliyorsunuz.

 

Hemen minik bir bilgi vereyim: Ücretsiz kullanımda 50 krediniz var ve siz ihtiyacınıza göre kredi satın alabiliyorsunuz.

 

Genel Bir Değerlendirme:

Gelinen noktada tasarımın sadece görsel bir konu olmadığına ve yapay zeka ile herhangi bir bireyin fiziksel yetilerinden bağımsız olarak harika işler çıkarabileceğine tanık oluyoruz. Bakalım yakın gelecekte bu teknolojileri kullanarak aramızdan kör tasarımcılar çıkabilecek mi? Göreceğiz.

 


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.