Toplam Okunma 0

Merhaba, geçen Engelsiz Erişimli Saatler radyo programında, sevgili Engin ne konuda yazmayı sevdiğimizi sorduğunda, hayatımda o ara ne ilgimi çekiyorsa onun hakkında yazmayı sevdiğimi söylemiştim. Bu ara Ağustos ayında aramıza katılacak minik yüzünden, bebekler hakkında yazacağım galiba. Bu ay kör bir anne olarak kullanmayı düşündüğüm, yerine göre de görenlerden farklı olmayan, burada bir arkadaşımdan öğrendiğim bir bebek giyme yönteminden bahsedeceğim.

 

Bebeğinizi taşımanın birden fazla yolu var. Sling denilen yöntemle bir kumaş vasıtasıyla bebeği kendinize bağlıyorsunuz, Buna bebeği giymek diyorlar. Bebeği giymek kör anne babalar için önemli çünkü elleriniz boşta olunca rahat rahat bastonunuzu kullanabilirsiniz.

 

Değişik sling tipleri var. Ben burada Moby Rap denilen markanın ürettiği bir tipin nasıl bağlandığından bahsedeceğim. Bu konuyla ilgili pek çok görsel ve video var, ama bunların içinden körler için erişilebilir bir anlatım bulmak zor. Moby Rap yaklaşık 5.5  metre boyunda ve 60 santim genişliğinde pamuklu ve esneyen bir kumaş. Kumaşın iki kısa ucu sonlara doğru oval bir şekil alıp daralıyor. Kumaşı uzunlamasına ikiye katlayıp, aynı uzunlukta fakat yarı yarıya daralmış bir kumaş elde ediyoruz. Katlanmış uzun halinin ortasını bularak başlıyoruz kendimize kumaşı bağlamaya. Kumaşı ikiye katlıyoruz ama bu kat hiç açılmayacak, yani bebek bu katın arasına girmiyor. Biz bunu dayanıklılık ve güvenlik için yapıyoruz. Kumaşın bulduğumuz ortasını, benim denediğimin ortasında bir etiket olduğundan, bulmak kolaydı, tam göğsümüzün altına getiriyoruz. Bu aşamada kumaş enlemesine ikiye katlı ve ben bağlarken kumaşın zarf gibi açık olan kısmı üstte kalacak şekilde bağladım, bunu kumaşın ortasında olan etikete göre bedenimi ortalamak daha kolay olduğu için böyle yaptım ama bir önemi de olmayabilir. Sonra kumaşı arkamızda çaprazlayıp, omuzlarımızın üzerinden önümüze alıyoruz. Şu anda kumaşın ortası göğsümüzün altında olmak üzere kumaşı bir kez sırtımızda çaprazladık ve iki ucunu omuzlarımızın üzerinden önümüze aldık, kumaşın iki upuzun ucu önümüzde sarkıyor. Şimdi kumaşı biraz düzeltin, fazla buruşup üst üste bindiği yerleri açın ki sizi rahatsız etmesin. Sonra kumaşı bu sefer göğsümüzün üzerinde çaprazlayıp iki ucunu göbeğimizin üzerinde duran başlangıç noktasının altından yukarıdan aşağıya doğru geçiriyoruz. Şu anda kumaşın ortası göbeğimizin üzerinden geçiyor. Sırtımızda ve göğsümüzün üzerinde çaprazlanıyor ve kumaşın iki ucu göbeğimizin üzerindeki başlangıç noktasının altından geçiyor. Son olarak da kumaşın iki ucunu belimizden çaprazlayıp önümüzde bağlıyoruz. İki düğüm atmak yeterli olacaktır.

 

Moby Rap’i bağladık. Sıra bebeği yerleştirmekte. Göğsümüzde çaprazlanan kumaşın altta kalan, bize en yakın olan yerinin altına girecek bebek önce. Diyelim ki çaprazlanan kumaşın alta kalan kısmı sol tarafta. Bebeği yüzü bize bakar şekilde sağ omzumuza alıp sol elimizle sol göğsümüzün üzerindeki kumaşı kaldırıp sağ elimizle de bebeğin sol tarafını kumaşın altına sokuyoruz. Sonra bir elimizle bebeği destekleyip sağ taraftaki kumaşı da bebeğin üzerine alıyoruz. Bebeğin yüzü bize dönük ve bebekle aramızda bir kumaş yok. Çaprazın omuzlarımızdan gelen kısmıyla bebeğin omuzlarını ve sırtını kapatıyoruz. Bebek yeterince büyükse bacaklarını çaprazlanan kumaşın koltukaltlarımıza gelen yerinden, yani x gibi olan çaprazın ortasından çıkartabiliriz. Ama eğer bebek yeni doğansa, bebeğin bacaklarını anne karnında durduğu şekilde bükük yerleştirmemiz gerekiyor. Bu çok önemli, aksi halde bebekte kalça çıkıklığı olabilir. Bu pozisyonda, bebeklerin hem daha rahat etiği hem de kolay gaz çıkarttığı söyleniyor.

 

Şimdi son aşamadayız. Kumaşın başlangıç noktasını bebeğin sırtına çekiyoruz, böylece bebeği güvenli bir şekilde taşıyabilirsiniz. Eğer başlangıç noktasını bebeğin sırtına çekmezsek bebek çaprazlanan kumaştan düşebilir. Yeni doğanlarda önemli olan bir başka nokta da bebeğin nefes alabildiğine dikkat etmek. Bunun için bebeğin çenesinin göğsüne düşmediğinden ve rahat nefes alabildiğinden emin olmak gerekiyor.

Anneler bu bebek giyme yöntemini çok seviyor. Kumaşı ikide bir bağlayıp çözmemek için genelde üstlerinde bırakıyorlar. Bu şekilde, anneler bebekleriyle sürekli temas halinde olabiliyorlar, bebeklerini taşırken bir yandan emzirebiliyorlar da. Bu yöntemin anne ve bebek arasındaki bağı artırdığı, bebeğin ağlamasını azalttığı ve anne bebeğiyle sürekli temas halinde olduğundan, annenin süt miktarını da artırdığı söyleniyor. Biraz karışık geliyor kulağa ama ben arkadaşımın 6 aylık bebeğiyle denedim ve çok sevdim. Google’da yaptığım kısa araştırma sonucunda, bebek giymenin bizim ülkemizde de yaygın olduğunu gördüm. Bu konuyla ilgili yazılmış bloglar var. Sanırım bir Facebook gurupları da var. Aşağıdaki bağlantıdan diğer sling tipleri ve Türkiye’de bulabileceğiniz markaları öğrenebilirsiniz. Belki Facebook guruplarından sizin ile aynı ilde yaşayan birileriyle iletişime geçerek bebek giymeyi uygulamalı olarak da deneyebilirsiniz.

 

Bağlantı :

https://anneyebak.com/faydali-bilgi/babywearing-bebek-giymek/


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.