Toplam Okunma 0
Yatay dikdörtgen formdaki görselde yandan görüntülenmiş bir çift kadın eli.  Elin biri telefonu tutuyor, diğer elin işaret parmağı telefonun ekranına dokunuyor.

Herkese merhabalar, çocuklarımız için güzel bir ara tatili geride bıraktık ve miniklerimiz tekrar okullarına döndü. Keyifli bir dönem geçirmemiz dileğiyle.

 

Bir önceki yazımda alışveriş kısmını anlatmıştım. Bu yazımda da ödev sürecine ilişkin daha başlangıç aşamasında olsa da deneyimlerimi yazmak istiyorum.

 

Ödev sistemine ebeveyn olarak karşıyım. Ödev meselesi öğretmenden öğretmene, okuldan okula değişiyor galiba. Takip ettiğim ebeveyn gruplarında bazıları çok ödev verildiğini, bazıları da hiç ödev verilmediğini yazıyor. Bizlerde de ufak ufak ödev veriliyor. Benden yaşça küçük kuzenlerimi ders çalıştırırken sayfalarca ödevleri olurdu ve çok yorulurlardı. Bizde bu durum nasıl olacak, ilkokula başlayınca belli olur artık.

 

Anasınıfında kızımın öğretmeni hafta sonları iki yaprak ödev gönderiyor eve çocukların yapması için. Sayfalarca ödev olmadığı için yapmak çok keyifli oluyor. Bir kör ebeveyn olarak çocuğumla birlikte sürece dahil olabilmek gerçekten çok güzel bir duygu.

 

Okula başladığımızda öğretmenimizle tanıştık ve ilk başta özel bir istekte bulunmadık. Çünkü nasıl bir sistemle ilerleyeceğimizi henüz görmemiştik. Öğretmenimiz iletişime son derece açık birisi. İlk defa kör velileri olduğu için neyi nasıl yapması gerektiğini bilmese bile süreçte bizlerin isteklerini önemsedi. İlk başta ödev gönderdiği zaman hangi sayfada ne olduğunu ve neler yapılacağını yazıp mesaj atıyordu. Birkaç defa bu şekilde ilerledik ve aşağı yukarı ödevlerin mantığını anladık. Neleri yaptırmamız gerektiğini bildiğimiz için kızımla sayfada yapılması gerekenler üzerine birlikte oturup çalışınca hallediyorduk belli bir ölçüde. Eşim de okulda öğretmene Be My Eyes uygulamasını tanıtmış ve görselleri artık uygulama sayesinde betimletebildiğimizi göstermiş.

 

Şans mı bilmiyorum ama kızımın okula başlamasıyla birçok teknolojik yenilik de 2023 yılında hayatımıza girdi. “Bu çocuklar teknoloji çağına doğdu, çok şanslılar” denir ya hep, inanın biz ebeveynler için de durum aynı. Şu anki teknolojiyle kör bir ebeveynin çocuğuna destek olamaması bence mümkün değil.

 

2023 yılında profesyonel asistanlarıyla her zaman bizlere destek olan “Danış” hizmeti başladı ve en başından beri aktif olarak kullanıyoruz. Kızımın ödevlerinde de Danış asistanlarından çok faydalandığımızı söyleyebilirim. Ödev sürecinde ilk aldığımız desteği Bir örnek ile yazayım. Sayfada hangi taşıtlar var, hangilerinin boyanmasını istiyorlar ve sayfanın en altında yazan soruyu okutup bir de bana mesaj olarak atmalarını istemiştim. Onlar da göndermişlerdi ve kendimiz yapmaya başlamıştık. Kızımla ödevini yapıp kontrol ettirmek için tekrar aradık. Eksik kalan yerleri anlamamızı sağlamışlardı. Bunun üstüne kızım eksikleri tamamlamıştı. Bazen ödevler biraz daha zor olabiliyor. Son zamanlarda ödeve başlarken Danış’ı arayıp daha fazla destek alıyoruz.

 

Hayatımıza 2023 yaz aylarında giren ve görsellere betimleme özelliği getiren Be My Eyes harika bir uygulama. Tüm görselleri kimseye sormadan betimlettirmek körler için müthiş bir teknoloji. Ödev yapmaya başlarken ilk olarak Seeing AI uygulamasıyla soruyu okumaya çalışıyoruz. Kısa metin konumundayken kamerayı sayfaya tutuyorum. Şekiller falan olunca tam sağlıklı sonuç alamasam da okuta okuta soruyu az çok anlıyorum. Tam anlamadığımda da Be My Eyes’a sayfanın resmini çekip betimletiyorum. Bu şekilde de kızımla bir sürü ödev yaptık. Kendimiz yaptıktan sonra yine Danış’ı arayıp kontrol ettiriyoruz. Yani özetle Danış, Be My Eyes ve Seeing AI uygulamalarını ödev yaparken aktif bir şekilde kullanıyorum.

 

Kendimiz de sürece aktif olarak dahil olduğumuzda ve teknolojiyi kullandığımızda birilerini aramak zorunda ve sistem karşısında çaresiz kalmıyoruz. Yine “Boyayabildi mi acaba?” diye kendimiz kontrol edemiyoruz belki ama çözmek için uğraşıyoruz. Latin harflerini ve rakamları ebeveynler olarak öğrenmeye çalışalım. Ödevi üzerinde gösteremesek bile ayrı bir kâğıda harfleri ve rakamları birlikte çizebiliriz. Kızım okulda öğrendiği her bir yeni rakamı heyecanla elime çizdiğinde “Evet, doğru” diyebilmek çok değerli inanın. Ben de kullanmayınca unutuyorum Latin harflerini ama unutmasam güzel olur.

 

Bir de birçok arkadaşımız belli bir ücret karşılığında bir öğrenciyle anlaşıp ödev sürecinde destek aldıklarını söylemişlerdi. Şimdilik anasınıfında olduğumuz için biriyle çalışmıyoruz henüz. Birinci sınıfa başladığında alıp almayacağımızı şimdilik bilmiyorum. Elimden geldiğince teknolojinin de sayesinde kendim destek olmak istiyorum. Tabii bunu söylemek için henüz erken. Önümüzdeki sene gidişata göre nasıl ilerleyeceğimize karar vereceğiz. O zaman gelince yine deneyimlerimi yazarım.

 

Bu ay dergimizin doğum günü. Bu satırları yazmak ve yazdıklarımızın burada hayat bulması çok kıymetli. Nice erişilebilirlik yazılarının yazılacağı güzel yılların olsun EEEH Dergi. Hep birlikte var olabilmek dileğiyle.

 


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.