Toplam Okunma 0

Merhaba sevgili dostlar. Malum hem dünya hem de ülkemiz karışık süreçlerden geçiyor. Bazen taleplerimiz farklılaşıyor bazen de sıradan taleplerimizin bile yazıya dökülmesi gerekiyor. Kısacası hem bu süreçte hem de sonrasında hepimiz dilekçe yazmaya ihtiyaç duyuyoruz. Ben de bu ay sohbet konumuzu sıradan bir dilekçe hazırlarken dikkat etmemiz gereken biçimsel düzenlemelere ayırmak istedim.

Öncelikle içerikle ilgili kısa bir not düşeyim. Dilekçe içeriği oluşturulurken, talebimizle en alakalı noktaları, kısa ve öz biçimde ifade etmemiz gerekiyor. Çok uzun ve gereksiz detaylar içeren dilekçelerin okunması, sizin asıl talebinizin ve onu besleyen gerekçelerinizin anlaşılması pek mümkün olmaz. Yine dilekçenin içerdiği talebimizi ya da şikâyetimizi besleyen mevzuat hakkında bilgi sahibiysek; bu mevzuattan da kısaca bahsetmek faydalı olacaktır. Ancak, konu ile ilgili tüm kanun maddelerini tek tek yazmak dilekçeyi gereksiz detaya boğmak olacağından, yine amaca hizmet etmeyecektir. Bir örnek üzerinden hareket ederek, dilekçemizi şekillendirelim. Çalıştığınız binada bir erişilebilirlik düzenlemesi talep ediyorsunuz ama sözle derdinizi anlatamadınız ve bir dilekçe yazmaya karar verdiniz. X kurumundasınız ve hissedilebilir yüzey yerleştirilmesini istiyorsunuz. İçerik olarak baktığımızda, sadece o kurumun o binasında çalışan olduğunuzu, ulaşmak istediğiniz yerlere giderken erişilebilir yüzeye ihtiyaç duyduğunuzu, bu düzenlemenin Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, 1982 Anayasası ve iş güvenliği ve iş sağlığı mevzuatı uyarınca gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etmeniz yeterli. Zira amaca uygun dilekçenin, istisnai durumlar hariç, Bir sayfayı geçmemesi gerekiyor. Uzun uzun düzenleme maddelerini yazdığınızda dilekçenizin okunması ve anlaşılması güçleşecektir.

Dilekçemizde mutlaka bir hitap kısmı bulunmalı ve bu hitap, doğru makama yöneltilmelidir. X kurumunun il Müdürlüğü’nde çalıştığınızı düşünelim. O il müdürlüğü de Z bölge müdürlüğü’ne bağlı olsun. Erişilebilirlik düzenlemesiyle ilgili il müdürünüzle görüştünüz ve o, bu işin kendi yetkisi dışında olduğunu söyledi. Bu durumda bölge müdürlüğüne yöneleceksiniz. Dilekçenizin hitap kısmı “Z BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’NE SUNULMAK ÜZERE X İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE” şeklinde hepsi büyük harflerle yazılacak. Ancak yazarken, “Z BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’NE” dedikten sonra enter yaparak aşağı satıra ineceğiz. Buraya “SUNULMAK ÜZERE” dedikten sonra tekrar enter yapacağız ve “X İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE” ifadesini yazacağız. Hitap etmeniz gereken birim, bir kurumun alt birimi ise örneğin X Belediye Başkanlığı Hukuk İşleri Birimi gibi o zaman hitap kısmı “X BELEDİYE BAŞKANLIĞI (Hukuk Birimi)” şeklinde olur ve Belediye Başkanlığının adını ilk satıra hepsi büyük harf olacak şekilde yazıp, Enter tuşu ile aşağı satıra geçtikten sonra, Parantez içinde ve sadece baş harfleri büyük olarak “Hukuk Birimi” ifadesi yazılır. Hitap kısmını yazdıktan sonra, tümünü seçerek, paragraf seçeneğinden ortala komutuyla hitabımızın yazdığımız satırlarda ortalanmasını sağlayacağız. “Paragraf” seçeneğine, “Uygulama” tuşuna basıldıktan sonra aşağı ok kullanılarak ya da “Giriş” sekmesinden yine aşağı oka basılarak ulaşılabilir.

Hitap kısmını düzenledikten sonra, iki kez enter yaparak, hitap kısmı ile dilekçemizin ana metni arasında boşluk bırakacağız. Böylece, dilekçemiz kâğıda daha orantılı yerleşecek ve görsel açıdan da daha düzgün olacaktır.

            Dilekçemizi paragraflara bölerek yazmak önemlidir. Hiç bölünmeden, bir bütün olarak yazılan yazıların okunması, anlaşılması ve değerlendirilmesi çok zor olacaktır. Paragraf yaparken, ilk satır seçeneğinde herhangi bir değer yazıp yazmadığını kontrol etmek ve değer 0 (Sıfır) ise paragraf yaptığımızda bir kez tap tuşuna basmak gerekir.

Yine dilekçemizin ana metninin yazımını bitirdikten sonra, ana gövde kısmını seçerek; “Paragraf” seçeneğine geliyor ve buradan “İki Yana Yasla” komutuyla yazımızın sayfanın iki yanına yaslanmasını sağlıyoruz. Böylece, satır sonlarındaki girintili çıkıntılı görünüm ortadan kaybolacak ve Word yazınızı iki yana yaslayarak, düzgün bir görünüme kavuşmasını sağlayacaktır. Ana metinde satır aralığını 1,5 satır paragraf aralığını da önceyi 1,15 NK sonrayı 0 NK olarak belirlersek, ideal yerleşimi gerçekleştirmiş olacağız. Yaygın kullanılan yazı tipi Times New Roman yazı tipidir. Dilekçede tercih edilen 12 Punto yazı büyüklüğüdür. Özellikle vurgulamak istediğiniz ya da dikkat çekmeniz gereken bir cümle ya da satır veya paragraf varsa bunu İtalik ya da Kalın yazabilirsiniz; ancak, dilekçenin tamamında Normal yazı tipi sitili kullanmak gerekir. Sadece hitap kısmı Kalın ile yazılır.

Dilekçemizi bitirdikten sonra, kâğıttaki yerleşim durumuna, bir başka deyişle uzunluğuna göre, bir ya da iki kez Enter yaparak, adresimizi yazacağız. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken, satırın baş kısmında adresiniz varken, aynı satırın sonunda adınız ve soyadınız olacağından, adresi çok uzun tutmamak ya da uzunsa ilçe ve il adını alt satıra atmaktır. Satırın başına adresimizi yazdıktan sonra, Tap tuşu ile ilerliyoruz ve yaklaşık 12 Santimetre uzunluğu duyduktan sonra, adımızı soyadımızı yazıyoruz. Adresimiz sığmadı ise alt satıra geçerek il ve ilçe adını yazıyor ve yine tap tuşu ile ilerleyerek, 12 Santimetre uzunluğu duyduktan sonra, dilekçemizin içinde belirtmediysek, T.C. Kimlik Numaramızı yazıyoruz. T.C. Kimlik Numaramızı parantez içinde yazarsak, daha doğru bir kullanım olacaktır. Adresin çok uzun olması halinde, mahalle ve cadde ya da sokak adı üst satıra, apartman veya site adı ve daire numarası bir alt satıra; il ve ilçe adı ise en alt satıra da yazılabilir.

Dilekçemize eklememiz gereken belgeler varsa, imza satırından sonra bir kez Enter tuşuna basarak, “Ekler” şeklinde bir başlık yapıp, numaralandırarak eklerimizi yazabiliriz. Eklerin imza satırı ile aynı sayfada olmasına dikkat etmek gerekmektedir. İmza satırı üst sayfada kalıp, ekler alt sayfaya geçerse, eklediğiniz belgelerin görünmeme ihtimali vardır.

Yukarıda özetlemeye çalıştığım temel kriterlere uyularak hazırlanan dilekçeler, görsel açıdan yeterli nitelikliliği sağlayacaktır. Bu nedenle, tereddüt etmeden bu formatları kullanabilirsiniz. Yazdığınız dilekçelere çözüme yönelik doyurucu cevaplar almanız dileğiyle.

 


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.