Toplam Okunma 0
Görselde mang   al ızgarasının üzerinden çıkan alevler görüntüleniyor.

Ulusal Körler Federasyonu'nda önemsediğimiz değerlerden biri birbirimize öğretmektir. Bu değeri o kadar güçlü bir şekilde benimsiyoruz ki kuruluşumuzun alameti farikalarından biri haline gelmiştir.

 

Dünyada körlükle ilgili o kadar tuhaf fikirler var ki zihnimizi uyanık tutmayı gerekli buluyoruz. Körlük hakkında mantıklı olan fikirleri kabul edip mantıklı olmayanları reddetmeyi önemsiyoruz.

 

Örneğin, körlerin (sadece görme eksikliğimiz nedeniyle) görenlerden daha gelişmiş bir koku alma duyusuna sahip olduğu ve körlerin görenlerden daha hassas bir dokunma duyusuna sahip olduğu iddia edilir. Görenlerden daha iyi bir koku alma duyusuna sahip olduğumuzu savunanlar, son derece iyi parfüm testçileri olacağımızı düşünüyorlar. Dokunma duyumuzun görenlerden daha üstün olduğunu iddia edenler de görme engellilerin öpüşme konusunda diğer insanlardan daha iyi olduğunu çünkü görsel imgelerle dikkatimizin dağılmadığını ileri sürmektedir. Körlüğün bu avantajları sağladığına inanmak güzel olsa da deneyimlerimiz aksini gösteriyor.

 

Dr. Kenneth Jernigan ile 1969 yılında tanıştım; o zamanlar Ulusal Körler Federasyonu başkanıydı ve 1998'deki ölümüne kadar körler arasında bir önder olmaya devam etti. Kendisi de kör olan Dr. Jernigan, o zamanlar kör yetişkinler için bir rehabilitasyon programı yönetiyordu ve ben de öğrenci olarak kabul edilmiştim. O bahar liseden iyi notlarla mezun olmuştum ve birçok kişi bana üniversitede başarılı olacak kadar zeki olduğumu söylüyordu. Davranış ve düşünce kalıplarımı gözlemleyen Dr. Jernigan’ın vardığı sonuç, bana zeki olduğum o kadar sıkça söylenmişti ki artık buna inanmaya başlamıştım.

 

Zeki ve kör bir çocuk bazen hak ettiğinden çok daha fazla övülür. Dr. Jernigan, kör olduğum için performansımla orantısız bir şekilde övüldüğümden şüpheleniyordu. Daha fazla çalışmam gerektiğini düşünüyordu. Hak edilmemiş övgüleri ne anlama geldiğini anlamaya çalışmadan kabul edersem kendi üretebileceğimden daha azını kabul etmiş olurdum.

 

Rehabilitasyon programındaki bir danışman benim pek zeki olduğuma inanıyordu. Dr. Jernigan onunla bir iddiaya girdi. İkisi orta derecede zeki, makul derecede iyi eğitimli herhangi bir insanın bileceğini düşündükleri on kelime seçtiler. Tanımlayamadığım her kelime için danışman Dr. Jernigan'a bir dolar ödeyecekti. Eğer kelimeyi tanımlarsam Dr. Jernigan danışmana iki dolar ödeyecekti.

 

Bana verdikleri ilk kelimeyi kaçırdım ve Dr. Jernigan bir dolar kazandı. İkinci kelimeyi kaçırdığımda Dr. Jernigan bir dolar daha kazandı ve eğlenmiş görünüyordu. Üçüncüyü kaçırdığımda Dr. Jernigan bir dolar alırken kıkırdadı. Dördüncüyü kaçırdığımda Dr. Jernigan doları ellerinin arasında ovuşturdu ve yüksek sesle güldü. Beşinci kelime geldiğinde danışman, kelimeyi kaçırdığım için o kadar hayal kırıklığına uğramıştı ki küfretmeye başladı. Altıncı kelimeyi de kaçırınca danışman, Dr. Jernigan'a bahisten kurtulmak için dokuz dolar ödedi.

 

Sonra Dr. Jernigan bana tüm bunların ne anlama geldiğini anlattı. Kolej ve üniversitelerdeki pozisyonlar, iş yerleri ve devletteki görevler için rekabet çok çetin. Başarılı olmak isteyenler kafalarını kullanmayı öğrenmelidir. Oldukça iyi olmak yeterli değildir. En üst kalite başarı mükemmellik gerektirir ve ben tembellik ettim. Zihnimi tam potansiyelini göstermesi için zorlamadım.

 

Dr. Jernigan'ın öğrettiklerinin hepsi akademik türden değildi. Bize güvenli bir şekilde nasıl havai fişek atılacağını ve açık ateşte nasıl yemek pişirileceğini gösterdi.

 

Fişek atan bazı kişiler bir kibrit yakar ve (bir ellerinde kibriti, diğer ellerinde fişeği tutarken) fişeğin fitilini aleve yaklaştırır. Yapılması gereken bu değildir. Fişek ve yanmayan kibrit aynı elde tutulmalı, fişeğin fitili ve kibritin başı başparmak ve parmak arasında çıkıntı yapmalıdır. Kibrit ateşlendiğinde bu fişek fitilinin ucunu yakar. Fünye boyunca ilerleyen alev, başparmak ve parmak arasından geçmediği sürece fişeğe ulaşamaz. Sonuç olarak, fişeği tutan kişi patlamadan önce fişeği bırakacaktır çünkü fitil tutulamayacak kadar sıcak olacaktır. Fünyenin püskürmesi, kör kişiye fişeğin yandığını söylediği anda fişeği fırlatıp atmanın zamanı gelmiş demektir. Bu teknik basit ve güvenlidir.

 

Bir de bifteklerin açık ateşte pişirilmesi var. Dr. Jernigan bize bunun yapılabileceğini öğretti ve biz de en etkili yöntemi keşfetmek için denemeler yaptık. En iyi biftekler aşırı sıcak ateşte pişirilir; böylece ortası sulu ve yumuşak, dışı ise kömürleşmiş olur. Dr. Jernigan bir keresinde alevle metal kesmek için tasarlanmış bir cihaz olan asetilen torcu kullanmayı denedi. Ancak ateşten çıkan bifteklerin asetilen tadı vardı ki bu kesinlikle berbattı.

 

Sonunda benimsediğimiz yöntem mükemmel bir biftek pişiriyor. Biftekler bir buçuk santim kalınlığında olmalıdır. Daha kalın olursa ortası pişmez ama daha ince olursa fazla pişer. Önce sıcak bir kömür ateşi oluşturun. Kömür ateşinin gereken yoğunluğa ulaşması yaklaşık bir saat sürer. Biftekleri pişirmeden iki ya da üç dakika önce ateşe önemli miktarda ince, kuru, sert ağaç çubukları ekleyin. Ceviz, armut, elma, hickory cevizi, meşe ya da kiraz iyi olur. Bu kuru sert ağaçlar sıcak bir alev oluşturur. Biftekleri ateşe koymadan hemen önce alevin üzerine iki avuç dolusu ıslak hickory talaşı serpin. Bu duman yaratır ancak ateşin hararetini azaltır.

 

Ardından sıra biftekleri ızgaraya koymaya geliyor. Ben biftekleri tek seferde çevirebilmek için uzun saplı bir raf kullanıyorum. Biftek rafını alevin üzerine yerleştirir yerleştirmez, üzerlerine bir fincan bitkisel yağ döküyorum. Bu, ateş üzerinde ani ve dramatik bir etkiye neden oluyor. Alevler ızgaradan dışarı taşıyor ve havaya fırlıyor. Ateşin ısısına bağlı olarak bifteklerin her bir tarafını iki buçuk ila üç buçuk dakika arasında pişiriyorum. Dışı güzel ve gevrek, ortası ise yumuşak ve sulu oluyor. Bazen ateş özellikle sıcak olduğunda biftek raflarını tutmak için kaynak eldivenleri kullanıyorum. Bu eldivenler ellerimi sıcak ateşten koruyor.

 

1969 yılında yeni tanıştığım Dr. Jernigan bana kör bir insanın açık ateşte yemek pişirmesinin mümkün olduğunu gösterdi. Şimdi bunu düzenli ve rutin olarak yapıyorum. Ama o zamanlar öyle değildi. On sekiz yaşındaydım ve kördüm. Bir ızgaranın ya da kamp ateşi alevinin bir körü aşacağını düşünüyordum ama yanılmıştım. Bu ders, kör insanların yapabileceklerini hafife aldığımı anlamama yardımcı oldu. Kendime ve kör akranlarıma daha fazla inanmama yardımcı oldu.

 

Kömür üzerinde öğretme geleneğini devam ettirdim. Görme engelli öğrencileri Baltimore'daki Ulusal Körler Merkezi'ne getirip onlara iyi bir biftek pişirme tekniğini öğrettim. Bu süreçte ne kendim ne de federasyondaki arkadaşlarım için zihinsel egzersiz yapmayı ihmal etmedim. Birbirimizi düşünmeye ama aynı zamanda yapılamayacağını düşündüğümüz şeyleri yapmak için yöntemler ve teknikler bulmaya zorluyoruz. Ve her şeyden önemlisi, kendimize inanmak ve ufkumuzu genişletmek için birbirimizi zorluyoruz. Tıpkı bir şöminede bir kütüğün tek başına yanamayacağı gibi, iyi bir zihnin de geleceği kendi başına inşa edemeyeceğini anlamaya başladık. Fırsat ateşini canlı tutmak için fikirlerin yoğunluğu yakalanmalı ve yansıtılmalıdır. Ulusal Körler Federasyonu olarak tam da bunu yapıyoruz ve harlı ateşte kendimizin pişirdiği iyi bir bifteğin tadını çıkarabilmek de bunun bir parçası.

 


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.