Sarper Arıkan Hakkında

Sarper Arıkan, 1984 yılında doğmuştur. Kendisi teknolojiyi yaşamının merkezine oturtarak erişilebilirlik çalışmalarına öncelik vermiştir ve kendi hayat dinamiklerine entegre etmeye başlamıştır. Arıkan, girişimcilik, sosyal girişimcilik ve yazılım geliştirme alanları başta olmak üzere birçok alanda öğrenmek ve kendini geliştirmeye adamıştır. Bununla birlikte, Akdeniz Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesinde Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler ve Web Programlama bölümlerini bitirmiştir. Sağlık teknolojileri ve bilişimde erişilebilirlik çalışmaları alanlarında ödülleri bulunan Arıkan, sahip olduğu körlüğü farklılık olarak görmekte olup, her türlü ayrımcılığa karşı mücadele vermektedir. Sarper Arıkan’a aşağıdaki e-posta adresinden ulaşabilirsiniz. E-posta: sarperarikan@gmail.com

Sarper Arıkan Tarafından Yazılan Yazılar


Dijital çağda, herkes için erişilebilirlik sağlamak sadece bir seçenek değil, bir zorunluluktur. E-ticaret dünyasında ise bu zorunluluk, görme engelli bireyler için daha da kritik bir hale gelmektedir. Ancak, geçici çözümler yerine varsayılan olarak kapsayıcı ve inovatif bir yaklaşım benimsemek hem etik hem de ticari açıdan büyük faydalar sunar. Bu makalede, neden varsayılan olarak kapsayıcı olmanın önemli olduğunu ve bu yaklaşımın nasıl yenilikçi çözümlerle desteklenebileceğini ele alacağım.

 


Bu yazıda, görme engelli ve bedensel engelli bireylere bilgisayarlarını sesli komutlarla kontrol etme imkânı sunan Voice Assistant for Windows uygulamasının kullanımını inceleyeceğiz. Uygulamanın arayüzünü ve temel işlevlerini keşfedeceğiz.

 

Uygulamanın Arayüzü ve Temel İşlevleri

Voice Assistant for Windows, üç ana sekmeden oluşan basit ve kullanışlı bir arayüze sahiptir:


Teknolojinin hızla ilerlediği çağımızda, herkesin bu gelişmelerden eşit şekilde faydalanabilmesi gerektiği konusu giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Federal İletişim Komisyonu'nun (FCC) "Accessible TV and Set-Top Box Controls, Menus and Program Guides" başlıklı raporu bu alanda atılmış önemli adımlardan birini temsil etmektedir. Bu rapor görme engelli ve kör bireylerin televizyon ve set üstü kutu kontrolleri, menüleri ve program rehberlerine erişimini kolaylaştırmak için belirlenen yeni tüketici erişilebilirlik kurallarını detaylandırmaktadır… Devamını Oku...


Giriş

 

İnternet, bilgiye erişim ve içerik oluşturma konusunda vazgeçilmez bir araç haline gelmiştir. Bu makalede, yapay zeka (AI) teknolojilerini kullanarak web deneyimini zenginleştiren WebPilot platformunun mantığını, kullanımını ve uygulama alanlarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

 

WebPilot'un Mantığı

Devamını Oku...

Bir geliştirici olarak, kullanacağımız kod editörüne ilişkin ayarları nereden yapabileceğimizi bilmek önemlidir. Günümüzde birçok ücretli editörün yanı sıra Visual Studio Code üzerinde de ihtiyaçlarımıza göre özelleştirebileceğimiz birçok seçenek bulunuyor. Bu ayki yazıda da sizlerle ayarlara nereden ulaşabileceğinizi, ayarlar içerisinde ekran okuyucu ile nasıl dolaşabileceğinizi ve ayarlarda nasıl arama yapabileceğinizi anlatacağım.


Son zamanlarda kullandığımız mobil sistemlerin özellikleri ve sundukları açısından birbirlerine fazlasıyla benzemesi, firmaları farklı bir donanım arayışına yöneltmiştir. Bilgisayar ve mobil cihazların özelliklerinin harmanlandığı melez donanımların tasarlanması ve yakın gelecekte hayatımıza girecek olması artık çok olası görünmektedir. Bu noktada, Apple tarafından tanıtılan Apple Vision Pro gibi donanımlar, bu yönde atılan ilk adımları temsil etmektedir.


14 Mayıs hepimiz için önemli bir dönüm noktası. Bu bağlamda kullanacağımız oyların doğru şekilde verilebilmesi önem arz ediyor. Geçmişteki seçimlerde Engelsiz Erişim Derneği ve GETEM iş birliğiyle yapılan çalışmanın profesyonelliği neticesinde ortaya çıkan oy şablonu çözümünün açıkçası bu seçimlerde ne kadar YSK tarafından doğru algılandığını göreceğiz.


Her geliştiricinin alet çantasında olmazsa olmazı olan ve ekran okuyucular ile uyumluluğu konusunda gayet yeterli düzeyde özellik sunan Visual Studio kod geliştirme ortamına yakından bakacağız. Dilerseniz gelin bizlere sunduğu özellikleri sizinle paylaşarak açıklamaya çalışayım:

 

Yazılım Dilini Algılama Yeteneği