Toplam Okunma 0

Herkese merhabalar. Bu ay sizlerle kısaca Word programında her iki ekran okuyucu ile nasıl yazım kontrolü yapabileceğimizi konuşmak istiyorum. Hiç bekletmeyelim, hemen başlayalım.

JAWS

JAWS’ta işimiz kolay. Hali hazırda gelen Jaws scriptleri, bu işi bizim için son derece kolaylaştırıyor. İlk önce bir belgede yanlış yazılmış sözcüklere bakalım. Bunun için önce, “insert+z” yaparak JAWS’un sanal imlecini kapatalım. Daha sonra “m” harfine basarak bir sonraki yanlış yazılmış sözcüğe gidelim. Yanlış yazılan sözcüğü düzeltmek için de “uygulama” tuşuna veya “shift+F10” tuşlarına birlikte basıp “ok” tuşları ile istediğimiz düzeltme kelimesini seçelim.

Eğer yanlış yazılmış kelimeleri tek tek görmek yerine, bir seferde hepsini görmek istersek de “alt+shift+l” tuş kombinasyonuna basmamız yeterli olacaktır. Bu listedeki kelimelere “enter” yaptıktan sonra “uygulama” tuşuna basarak yine istediğimiz düzeltmeyi seçebiliriz.

Gramatik hatalar ise “insert+shift+g” tuş kombinasyonu ile listelenebilir. Burada, sadece bu cümlelerde bir hata olduğunu duyarsınız ancak hatayı “uygulama” tuşuna basarak düzeltmeniz mümkün değildir.

JAWS’ta kullanabileceğimiz bir diğer tuş kombinasyonu ise “alt+Windows+ı”’dır. Bu kombinasyon, gramer hatalarının yanı sıra yazım stil değişikliklerini, çift boşlukları, noktalama işareti sonrası bırakılmayan boşlukları da belirtmektedir.

NVDA

NVDA’da işimiz bir tık daha zor. Öncelikle eğer NVDA paketimizin içerisinde yoksa Microsoft Word Metin Editörü eklentisini şu linkten indirelim:
Microsoft Word Metin Editörü

Daha sonra eklentiyi, diğer eklentileri kurar gibi kuralım. Bu eklentilerle kullanabileceğimiz bazı kısa yollar şöyle:

  • Alt+Windows+F5: Sayfadaki hangi elementleri istiyorsak seçip o elementleri listeleyeceğimiz bir alan açar. İstersek bu elementleri/metinleri kopyalayabiliriz.
  • NVDA+shift+F7: Yazım denetleme alanında gramatik hataları ve yanlış yazılmış sözcükleri belirttiğini, listelediğini söylüyor; ancak ben verim alamadım.

Diğer kısa yollara “yardım” kısmından bakabilirsiniz.

Şimdi “alt+Windows+F5” yaparak yazım yanlışlarını seçip “enter” yapalım. Önümüze yazım yanlışlarıyla dolu bir liste açıldı. Bu listeden istediğimiz sözcüğün üzerine gelip “enter” yaparak o sözcüğe gidebilir, “uygulama” tuşuna basıp gerekli değişikliği yapabiliriz. Ve maalesef, burada da gramatik hataları “uygulama” tuşuna basarak düzeltemiyoruz.

 

Word’ün Kendi Hata Yakalayıcısını Kullanma

“F7” yaparak, Word’ün bize sağladığı yazım kontrol aracını kullanabiliriz. Bunu sorunsuz bir şekilde yapmak için hem ekran okuyucunuzun hem de Word versiyonunuzun en son sürüme güncellenmiş olmasını şiddetle öneriyorum.

Öncelikle “F7” yapalım ve yazım kontrol alanına gelelim. Artık burada JAWS ile “aşağı ve yukarı ok” tuşlarıyla sözcüğü, cümlesini ve önerilen düzeltmeyi ya da diğer eylemleri görebiliriz. En üst satırda bize kaç hata kaldığını söyleyecek, sonra sözcüğün kendisi gelecek, cümlesi, düzeltme önerisi ve diğer seçenekler. Bunlar da “sözlüğe ekle”, “yok say” gibi seçenekler. Biz önerilenin üzerine “boşluk” ya da “enter” yaptığımızda, sözcük değiştirilmiş olacak ve sorunsuzca bu yazım hatasından ya da gramatik hatadan kurtulmuş olacağız.

NVDA da ise işimiz biraz daha zor. Aslında kolay ama bir tık daha uğraştırıcı. Önce yine “F7” yapalım ve bir kez “shift+tab” ve “tab” yaparak “xx sorun bulundu, tüm önerileri gözden geçir” düğmesine tıklayalım. Artık ekran, JAWS’taki ekran ile aynı, haydi kolay gelsin.

Not 1: Başta NVDA, “F7” yaptığınızda herhangi bir şey söyleyemeyebilir, “tab” ve “shift tab” yaparak doğru yerde olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz.

Not 2: “F7” yaptıktan sonra “F6” ile de panolar arasında hareket ederek yazım kontrol alanına ulaşabilirsiniz.

Not3: Tam bu anlatımı yaparken, sesli anlatım esnasında yeni bir özellik geldi. “f7” yaptığınızda artık karşınıza “Düzenleyici puanı” çıkıyor. Bu alana “enter” yaptığınızda yukarıdaki alana ulaşabilirsiniz.

Eveeeeet, eksiğiyle gediğiyle, dilimin de döndüğünce bir yazının daha sonuna geldim gençler. Umarım faydalı olur, umarım keyifli bir okumanız olmuştur. Şimdiden herkese daha mutlu günler diliyorum, bir sonraki yazıda görüşmek üzere.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.