Toplam Okunma 0
Mavi bir arka plan. Sol taraftan uzanmış bir robot kol ve sağ taraftan uzanmış bir erkek kolu el sıkışıyor.

Merhaba sevgili okurlar.

 

Son zamanlarda yapay zekanın yaşamımıza neler sunacağına dair harika örneklerle karşılaşıyoruz. Hem bir geliştirici olarak hem de standart bir kullanıcı gözüyle teknolojinin bu alanında yaşanan gelişmeler ile ufkumun her zamankinden daha fazla açıldığını söyleyebilirim.

 

Aslında yapay zeka kavramı ve uygulamaları bizim uzun süredir içerisinde deneyimlediğimiz bir süreç. Öyle ki, en temel kullanım şekliyle kişisel asistan uygulamalarında ve görüntü tanıma alanlarında karşımıza çıkmıştı. Ancak bu uygulama yapılarına baktığımızda daha yapılandırılmış bir yapay zeka sisteminden söz edebiliyoruz. Günümüzde ise daha organik ve elde ettiği veri kümelerinden çıkarımlarda bulunan sistemleri konuşuyoruz.

 

İşte kendimin de geliştirmiş olduğu bilgiye erişimde yapay zeka altyapısı bu mantığın üzerine şekilleniyor. “Peki ben nasıl bir altyapıda projemi şekillendirdim?” hemen açıklamış olayım:

 

Öncelikle Open AI Vakfı’nın uzun süredir geliştiricilere sunduğu ve kendilerinin de bir teknoloji demosu olarak deneyimlemeye izin verdiği bir dil işleme altyapısı bulunuyor. sizler de dilerseniz GPT-ChatBot adresinden Google hesabınızla oturum açarak deneyebilirsiniz.

 

Sonrasında ise kullandığım sunucu taraflı dile yapay zeka geliştirme arayüzünü entegre ederek ai.sarperarikan.net projemde kullandım. “Peki, bu projede neler sunuluyor” kısmını biraz açıklayayım:

 

Farklı alanlarda bilgiler öğrenebileceğiniz bir yapıyı ifade ediyor oluşturduğum platform. Siz açılan sayfada zengin metin alanına sorunuzu yazıyorsunuz ve organik olarak size dönüş veriyor. Ayrıca “uygulama” menüsünden kategorize edilmiş başlıklarda bilgi sorgulamaları yapabiliyorsunuz. Temelde “genel kültür, yeme-içme, bilişim, nasıl yapılır” gibi ana başlıklarda bilgiler edinebiliyorsunuz ve öğrendiğiniz bilgileri e-posta ile gönderebiliyorsunuz. Dilerseniz sosyal medya üzerinden paylaşabiliyor veya kopyalayabiliyorsunuz. Ayrıca çıkan sonucu sayfanın başında bir uyarı içinde alabildiğiniz gibi “h” harfiyle gönderilen yanıt başlığı altında öğrenebiliyorsunuz. Kısaca işlem adımlarını aktarmam gerekirse herhangi bir kategoriye menüden giriş yaptıktan sonra:

  • İlgili metin alanına “e” harfiyle erişim sağlayın.
  • Hemen altında çoklu seçim kutusundan vereceğiniz detaya ek olarak yapılandırılmış soruları sorgunuza dahil edin.
  • Sonucun size dönmesini uyarı çıkana kadar bekleyin.
  • Son aşamada ise çıkan sonucu başlık düzeyinde odaklanarak okuyabilirsiniz.

 

Sonuç olarak, web teknolojilerinin ilk hallerinden günümüze gelinen noktada artık daha organik içerikler ile karşılaşabileceğiz ve insan ve yazılım etkileşiminde daha akılcı çıktılarla çalışabileceğiz gibi görünüyor.

 


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.