, | Yıl: 2024, | Ay: Haziran
Editörler: Burak Sarı
Yazım Denetimi: Gülcan Altun, Canan Çam Yücel.
Web Sorumlusu: Kadir Ahıska, Ramazan Derin
Yayınlayan: Engelsiz Erişim Derneği

124. Sayı, Haziran 2024 Sesli İndirmek İçin Tıklayın.PDF olarak İndirmek için tıklayınız

İletişim Bilgileri


E-Posta:
eeehdergi@engelsizerisim.com

Bayram sona ermiş olsa da yaz tatili yeni başladı. Öyle görünüyor ki, sınırlı güzel, keyifli, eğlenceli ve miskinlikle dolu tatil günlerinden sonra tatil dışı yaşam alanlarına dönenler bu yıl bol bol şu cümleyi tekrarlayacak: "Sıcak… Çok sıcak… gerçekten inanılmaz sıcak!" Soğuk bir içecek -hatta birkaç içecek- ile birlikte EEEH Dergi'yle kaynaşmak güzel bir dinlence olabilir. Sizleri bu sayıda neler mi bekliyor? İşte cevabı:



 



Burak Sarı bu ayki yazısında karşılaştığı sağlamcı davranışlara tepki vermek ile vermemek arasında yaşadığı süreci anlatıyor. Tabii bir kördaşın anısına yer verdiği kısımda siz de bir kararsızlık yaşayabilirsiniz. Seçeneklerde gülmek için ayağa kalkmak ve oturduğunuz yerde hüngür hüngür ağlamak var!



 



Hassas Kalplerin Cehenneminde, Bilincin Işığında Doğru Tavır - Yazar: Burak Sarı



 



Zarife Uysal'sa otistikler için duyu dostu kamusal alanlar oluşturma gerekliliği konusundaki deneyimlerini ve fikirlerini bizlerle paylaşıyor. Erişilebilirlik çemberinizi esneten ve sizler için sıradan olan bazı etkinliklerde sizi farklı empatilere yönlendirebilecek bilgiler veriyor.



 



Otistik Özneler Okullarda Güvende mi? – Yazar: Zarife Uysal



 



Şeyma Büyükurvay Şatay, görmeyen psikolojik danışmanların ilkokulda çalışmasına dair önyargıları masaya yatırıyor ve bu seneki 1. sınıf çocuklarıyla deneyimlerini paylaşıyor. Küçük çocuklarla görsellik en tepede olmadan iletişim kurmak, tam da görselliğin kendisi görülen resim yöntemini danışma süreçlerinde kullanmak, hatta bazen yüzlerce çocuk arasında bir iş üretebilmek konularında neler anlatıyor dersiniz?



 



Bir Psikolojik Danışmanın Notları - Yazar: Şeyma Büyükurvay Şatay



 



Ali Çolak, yaptığı çeviriyle Amerikalı bir kişiye ait farklı bir anıyı bizlere aktarıyor. Çocukların ön yargıdan uzak dünyası ve ailelerin bazı yaklaşımlarının her yerde benzer oluşunu öğrenmek keyfinizi etkileyebilir.



 



Çocuktan Al Haberi – Çeviren: Ali Çolak



 



"Bizler sadece engelli değil, aynı zamanda sakat bireyleriz ve aksini iddia etmek yaşam öykülerimizin önemli bir bölümünü görmezden gelmek anlamına gelir" cümlesinde olduğu gibi gerçekçi alıntıların yapıldığı ve Amine Ennur Aksoy ile Soner Çoban tarafından derlenen "Engelliliğin Sosyal Modeli" yazı dizisi ikinci bölümüyle karşınızda. Yazı dizisi boyunca "altı çizili cümleler" arşiviniz genişlemeye devam edecekmiş gibi görünüyor.



 



Engelliliğin Sosyal Modeli-2 – Çevirenler: Amine Ennur Aksoy & Soner Çoban



 



Dilek Başar Açlan bu ayki yazısında minicik ellere nasıl yaklaşılabileceğini anlatıyor. Eldeki tırnak makasıyla minik ellerin karşısına geçmekten çekiniyorsanız bu yazıya göz atmalısınız. Çekince ve cesaret arasında karar verememe konusunda yalnız olmadığınızı bilmek güzel hissettirebilir. Ve tabii istemeniz halinde sonuca ulaşabileceğinizi bilmek.



 



Çocuklarımızın Tırnaklarını Görmeden Nasıl Kesiyoruz? - Yazar: Dilek Başar Açlan



 



"Origami" sözcüğü size ne hatırlatıyor? Gülcan Altun origamiyle ilgili anılarından başlayıp Cem Yılmaz'a uzandıktan sonra sizi origami sanatının kaynağına ve beklenmedik bir duygu yoğunluğuna taşıyor. Ama niye, neden ve nasıl!



 



Renkli Kâğıtlardan Bir Dünya Kurmak – Yazar: Gülcan Altun



 



Murat Kefeli'nin çaylaklar için hazırladığı ve bir nevi "bağımsız çamaşırcılık" yazı dizisi devam ediyor. Bu bölümde çamaşır makinesi seçimi ve akıllı çamaşır makinelerinden dem vuruyor.



 



Çamaşır İşlerine Sıfırdan Giriş–2 - Yazar: Murat Kefeli



 



Openai'nin kısa süre önce tanıttığı ve görmeyenler için oldukça işlevsel sonuçlar üreten GPT-4O hakkında merak edilenleri Sarper Arıkan'ın yazısında bulabilirsiniz. Kim bilir, belki sonrasında kendi yapay zekânızı eğitmeye başlarsınız?



 



Computer Vision ve GPT-4 O Modeli ile Gelen Sanal Asistan Dönemi - Yazar: Sarper Arıkan



 



Gelecek sayıda içimizi serinletecek güzel gelişmelerle bir arada olabilmek dileğiyle…



 



Editörden yazarı: Murat Kefeli

Sesli Dinle