Toplam Okunma 0

Dünyaya Seslen üzerinde Can Deniz’le birlikte Web WhatsApp ile ilgili amatör bir anlatım yapmıştık. Yazılı olarak da elimizde bulunması için bu ay WhatsApp Web’I anlatmaya karar verdim.

Işinize yaraması dileklerimle yazıya başlıyorum.

 

WhatsApp Web’in avantajları

  1. Daha hızlı: Brail klavyeyle attığınızdan daha hızlı mesaj yazabilirsiniz.
  2. Daha hızlı: jaws ya da nvda kullanım hızına göre daha hızlı mesajları takip edebilir, daha hızlı tepkiler verebilirsiniz.
  3. 15 20 dakikalık sesli mesaj atan arkadaşlarınız mı var? dergimizin 77. sayısında yazdığım yazıda bahsettiğim

speedUp eklentisi  

Bu mesajları istediğiniz hızla dinlemeniz için size yardımcı olmaya hazır.

  1. Google chrome otomatik resim tanıyor, size gelen resim üzerindeki yazıları başarıyla okuduğunu göreceksiniz. Not bu özellik için orjinal jaws ya da nvda kullanın.
  2. Belge göndermek, size gönderilen belgeleri, sesli mesajları, resimleri, bilgisayarınıza indirmek. Inanılmaz derecede kolay.

Bu kadar avantaj WhatsApp Web’I denemeniz için yeterli bir sebep oluşturmuştur diye umuyorum, kullandıkça bağımlısı olacaksınız!

 

Bilgisayarımıza whatsAp Web’I tanıtma.

Işlemleri chrome üzerinde anlatacağım,. Diğer desteklenen tarayıcılarda pek farklılık olacağını sanmıyorum.

Bu aşamada eğer bilgisayarda ekran perdesi kullanıyorsanız kapattığınızdan emin olun. Ekrandan qr kodu taramak için ekrandaki kodu telefonunuzun görmesi gerekiyor.

Chrom üzerinden

web.whatsapp.com

adresine girin.

 Windows yukarı ok yaparak web sitesinin ekranı kapladığından emin olun.

Telefonu elinize alın ve whatsapp, ayarlar, Whatsapp Web- Masaüstü, qr kodunu tara yolunu izleyin. Ve bilgisayardan f5 tuşuna basarak sayfayı yenileyin.

Daha sonra g harfine basıp grafik Scan me! Üzerine gelin.

Telefonunuzun arka kamerası whatsap web üzerinde olan qr kodu taraması için açılmış olmalı. Eğer laptop kullanıyorsanız ortalama olarak laptobun kasasının bittiği yerlerden qr kodunu okutabilirsiniz. 15 20 cm geriden telefonunuzun arka kamerasını ekrana hedeflemeye çalışın. Qr kodu tanınndığında telefonunuzda titreşim açıksa eğer bir titreşimle uyarılacaksınız. Qr kodu tanımlandıktan sonra telefonla bir işiniz kalmayacak.

 

Sanal imleç

Whatsap web üzerinde yapacağımız işlemlere geçmeden önce jaws için virtual imleci kapatmayı öğrenmemiz gerekiyor. Bu imlecin detaylarını anlatmayacağım araç olarak kullanmanız yeterli şu aşamada. Insert z tuşuna bastığınız zaman kapalı – off ibaresini duymak yeterli. Burada tek dikkat etmemiz gereken şey iki kez ard arda bastığımız zaman bu imlecin  tüm uygulamalarda kapalı hale gelmesi. Böyle bir durumda iki kez  insert z  tuşuna basarak imlecimizi eski haline getirebiliriz.

 

Bildirimleri açmak

Whatsapp web sekmesinde olmadığınızda gelen mesajların hem bildirim merkezine düşmesi, hem de gelen mesaj olduğunda bilgisayarınızdan bildirim sesi duymak  isterseniz yapmanız gereken çok basit.

Sayfa başından aşağı oklarla ilerleyerek

Yeni mesaj geldiğinde haberdar ol
Masaüstü bildirimlerini aç satırına kadar ilerleyin ve enter tuşuyla bu seçeneği etkinleştirin. Bir kaç kez tab yaparak google chrome’un sizden izin isteyip istemediğini kontrol edin, izin gerektiren bir durum varsa gerekli izni verin. izin ile alakalı herhangi bir uyarı ya da engelle izin ver tarzı düğmelere rastlamadıysanız işleminiz zaten başarıyla gerçekleşmiştir.

Emin olmak için sayfayı yenileyip yeni mesaj geldiğinde haberdar ol seçeneğinin ortadan kalkıp kalkmadığını kontrol edebilirsiniz.

 

Sohbet arama alanı

Sanal imleci kapatın ve tab tuşuyla dolaşmaya başlayın. ara ve yeni sohbet başlat, sohbet listesi, emoji panelini aç, bir mesaj yazın, ve mesaj listesinin olduğu bir sayfa karşınızda olacak.

Ara ve ya yeni sohbet başlat dediği alan sizin bir kişinin, grubun ismini yazarak onun mesaj yazma alanına direkt olarak atlamanızı sağlayan bir arama kutusu. Örnek olarak bu alanda eeeh yazıp enter tuşuna bastım ve beni eeeh derginin whatsapp grubuna attı. Jaws bir mesaj yazın yazı alanı dedi. Bu benim eeeh dergiye direkt olarak mesaj göndermeye başlayabileceğim alan.

Whatsapp web’e alışma sürecinde temkinli olmak amaçlı ben hangi gruba ya da kişiye mesaj atacağınızı kontrol edip daha sonra mesaj atmanızı öneririm. Bunu bir kez tab yaptıktan sonra aşağı yukarı oklarla mesajlar arasında dolaşarak yapmanız mümkün.

Bu alana daha sonra değineceğim için aramanın diğer  özelliklerinden bahsedip ilerlemeyi tercih ediyorum. Konu çok fazla dağılmasın.

Tab tuşuyla  ilerleyerek sohbet arama alanına ulaşın. Arama alanında ikinci deneyeceğimiz özellik tam isim yazmadan listeden grup veya kişi seçmek. Arama alanına mesaj atmak istediğiniz kişinin ya da grubun ismini yazın ve bir kez tap yapın. Karşınıza aşağı yukarı oklarla dolaşabildiğiniz bir liste çıkacak. Aşağı yukarı oklarla mesaj atmak istediğiniz kişinin üzerine gelip enter tuşuna basın ve whatsapp sizi mesaj atacağınız yazma alanına göndersin. Aramanın son özelliği ise mesaj aramak. kimle konuştuğunuzu hatırlamadığınız bir mesaj var ama içerisinde geçen hatırladığınız bazı kelimeler var, arama alanına kelimeleri yazıp sanal imleci insert z ile açık konumuna almanız ve aşağı oklarla karşınıza çıkan mesajları incelemeniz,  hatta mesaj üzerinde enter tuşuna basarak o mesajın konuşulduğu tarihteki sohbete gitmeniz mümkün.

Sohbet listesi:

bu kısmı da sanal imleç kapalı olarak kullanıyoruz. Taplarla dolaşın ve sohbet listesi, sohbet bağlam menüsünü açmak için sağ ok tuşunu kullanın gibi bir uyarı verilen alana ulaşın.

Bu alan aşağı yukarı oklarla dolaşabileceğiniz, ve sağ ok tuşuyla üzerinde bulunduğunuz kişi ya da grupla alakalı seçeneklere ulaşabileceğiniz alan. Liste size gönderilen son mesajlara göre sıralanmış ve en üstte son mesajlar var. tabi bir kişiyi sabitlemediyseniz. Sabitlediğiniz kişi her koşulda en üstte çıkar. Sağ okla ulaştığınız menüde ise: sohbeti arşivle, bildirimleri sessize al, sohbeti sil, sabitle, okunmadı olarak işaretle seçenekleri var. bu menüden bir seçenek etkinleştirdiğinizde sanal imleci tekrar açmanız ve sayfanın en üst kısmından gerekli seçeneği işaretlemeniz gerekiyor. Sohbette bir kullanıcıyı seçip üzerinde enter tuşuna bastığınız anda sizi o kişiye mesaj atacağınız alana atıyor.

 

Mesaj gönderme alanı

Sohbet alanında kişi seçtiğiniz de ya da arama alanından kişi arayıp enter tuşuna bastığınızda bu alana ulaşırsınız. bu alan bir gruba ya da Kişiye mesaj göndereceğimiz alan. Yapmanız gereken tek şey göndereceğiniz mesajı yazıp enter tuşuna basmak.

Karşıdan gelen mesajları ve kendi mesajlarınızı okuyabileceğiniz alana ise bir tap yaparak ulaşabilirsiniz.

Burada da hareket etmek için aşağı yukarı okları kullanıyoruz. Son gelen mesajlar en altta ve eski mesajlar da yukarıda olacak şekilde bir sıralama var.

Ek olarak sohbet menüsünde olduğu gibi sağ ok kullanarak açtığımız bir menüye de sahibiz. Bu menüde mesaj bilgisi, cevapla, mesajı ilet, mesajı yıldızla, ve mesajı sil seçenekleri var. bu seçenekler sadece üzerinde olduğunuz mesaj için geçerli. Cevapla seçeneğini seçtiğinizde sizi

Mesaj yazma alanına atıyor ve seçtiğiniz mesajı yanıtlamış oluyorsunuz. Mesaj bilgisini seçtiğinizde sanal imleci açık konuma getirin  mesajın kimler tarafından okunduğunu ve kimlere iletildiğini sayfa başında göreceksiniz. Mesajı ilet kısmı çok sağlıklı değil bu nedenle detaylarına pek girmek istemiyorum. Mesajı yıldızla ileride mesajı yıldızlı mesajlardan bulabilmeniz için bir seçenek. Sadece mesajı yıldızla üzerinde enter tuşuna basmanız yeterli.

Mesajı sil yaptığınız durumda da sanal imleci açıp webh sayfasının et üst kısmından mesajı sil tuşuna basmanız gerekiyor.

Anlattığım bu yazıyı sesli halde dinlemek  isterseniz.

whatsapp web kullanımı hakkında amatör bir anlatım.

linkinden Dünyaya Seslen üzerinde Can Deniz’le yaptığımız anlatımı dinleyebilirsiniz.

Bir sonraki bilişim yazımızda görüşmek üzere.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.