Toplam Okunma 0
Bir masanın üzerinde ekranı bize doğru açık ve hafif yan duran bir laptop var. Ekranında yükleniyor anlamına gelen installing yazıyor. Bu yazının hemen altında uzun dikdörtgen yükleme çubuğu yer alıyor. Çubuğun altında yükleme durumunu gösteren %70 yazıyor. Daha aşağıda dikdörtgen bir kutu içinde iptal et anlamına gelen cancel ve onun hemen altında da daha fazla bilgi için tıklayın anlamındaki click here for more information cümlesini okuyoruz.

Bilgisayarımızın çoğu Türkçe olmasına rağmen bazı programlar ya da kurulum dosyaları İngilizce olabiliyor. Bu durumda bilgisayar konusunda çekingen olanlar program kurarken yanlış bir şey yapmaktan çekiniyor, programı kurmaktan vazgeçeibiliyor ya da “Rastgele bir şey yapmış olmayayım” diye pencereyi kapatıp program kurulumundan vazgeçiyor. Bunun bir nebze önüne geçebilmek için bilgisayar kurulumlarında karşınıza çıkabilecek İngilizce yazıların bazılarının ne olduğu konusunda bilgi vermek amaçlı bu yazıyı yazmak istedim. Umarım hoşunuza gider.

Not: Olabildiğince karşılaşabileceğiniz cümleleri yazmaya çalışacağım ancak her şeyi kapsamak mümkün değil. Hem kafanızda bir fikir oluşması açısından hem de biraz bu kalıpları bilirseniz yeni programlar kurarken daha özgüvenli olabilirsiniz diye umut ederek yazıya başlayalım.

Accept: kabul etmek. “I accept” olarak da karşımıza çıkabilir.

Advanced options: gelişmiş seçenekler. Bu seçenek genellikle düğme olarak karşımıza çıkar ve kurulumun farklı parametrelerini değiştirmemizi sağlar. Genelde ne var, neyi değiştirebiliyoruz diye ben bir inceliyorum, kurulum yaparken siz de “Bakalım neler değiştirmemize izin veriyor” diye bakmak isterseniz, tıklayabileceğiniz bir düğme.

Always run on the system tray: Kurulan program daima sistem tepsisinde çalışsın.

Are you sure you want to cancel the installation?: Kurulumu iptal etmek istediğinize emin misiniz? “Yes: evet, no: hayır.”

Browse: göz at. Program kurulumlarında varsayılan program kurulum dizinini değiştirmek için kullanılan düğme. Standart bir kullanıcıysanız, pek de ilgilenmeniz gerekmeyen bir düğmedir kendisi.

Cancel: “İptal” anlamına gelmektedir. Program kurulumunu iptal etmek istediğinizde kullanacağınız seçenek.

Change log: Programda yapılan son değişikliklere dair dosya. Karşımıza “open the change log file” onay kutusu olarak çıkabilir. Işaretli olması durumunda kurulumu bitirdiğimizde genellikle değişikliklere ait bir not defteri ya da web sayfası açılır.

Choose components to install, select components to install: “Kurmak istediğiniz bileşenleri seçin” anlamına geliyor. Genelde “aşağı-yukarı ok” tuşlarıyla dolaşıp kurmak istediğiniz bileşenleri seçebileceğiniz bir alan olarak karşınıza çıkabilir. Varsayılan olarak kurulması gerekenler seçili olduğu için konu hakkında herhangi bir fikriniz yok ise dokunmanız gereken bir alan değil. Yine de neler kuruluyor, kurulmasını istemediğiniz bir şeyler olabilir diye bu alanda “aşağı-yukarı ok” tuşlarıyla dolaşabilirsiniz. Istemediğiniz bir şey var ise onay kutusu işaretini kaldırarak kurulumdan çıkarabilirsiniz.

Check the components you want to install and uncheck the components you don't want to install. Click Next to continue: Yukarıdaki seçenekle neredeyse aynı anlama geliyor aslında. Sadece “Seçmek istediğiniz bileşenleri işaretleyip seçmek istemediklerinizin işaretini kaldırın ve devam etmek için sonraki seçeneğine tıklayın” anlamına geliyor.

Click: “Tıklama” anlamına geliyor. Birçok şekilde karşımıza çıkabilir. Mesela, “Click close to exit: Çıkmak için kapat tuşuna tıklayın.”

Click finish to close this wizard: “Kurulumu kapatmak için bitir tuşuna basın” anlamına geliyor. “Click next to install” gibi benzeri şekillerde bu kelimeyi görmek mümkün. “Sonraki tuşuna tıklayarak kuruluma devam edin” anlamına geliyor. Son örneğimiz de “Click here to visit website: Web sitesini görüntülemek için buraya tıklayın” olsun. Bu kelimeyle ilgili çok fazla örnek olabileceği için burada “clik” kısmını sonlandırıp devam ediyorum.

Choose install location: Programın kurulaacağı yeri seçin.

Close: Kapat. Genellikle kurulum bittiğinde karşınıza çıkan düğme. Kurulum esnasında bir hatayla karşılaşıldıysa ve kurulum gerçekleşmediyse de karşılaşmanız mümkün.

Completed: Tamamlandı.

Decline: reddetmek.

Finnish: “Bitir” anlamına geliyor. Yine program kurulumu tamamlandığında görebileceğimiz düğmelerden.

Installation: kurulum, install: kur. Düğme olarak karşınıza çıktığında “boşluk” ya da “enter” ile kurulumu başlatmak için kullanabilirsiniz. “Installation” ise genelde program kurulum penceresi başlığı olarak karşınıza çıkması mümkün olan bir kelime.

Install as portable app (e.g. on USB drive): Programı taşınabilir olarak kurmanızı sağlayan seçenek.

İnstall for all users: “Tüm kullanıcılar için programı kur” anlamına geliyor. Genelde işaretli olması tercih edilen bir onay kutusu olarak karşımıza çıkar.

License agreement: lisans sözleşmesi. “Tab” ile dolaştığınızda “I do not accept the agreement” seçeneği üzerine gelirseniz, “yukarı ya da aşağı ok” yaparak “I accept the agreement” seçeneğine de ulaşabilirsiniz. Okumadan onayladığımız lisans sözleşmeleri. Onay verip geçmek için “I accept, I agree” ne bulduysanız işaretleyerek “next” tuşuna ulaşabilirsiniz.

Next: “Sonraki” anlamına gelmektedir. Kurulumun genelde ilerlemesi için tıklamanız gereken bir düğmedir. Birçok kurulumda karşınıza çıkar. “Şimdi ne yapacağım bu kurulumda devam etmek için ya da bu programı kurmak için?” diye düşünüyorsanız, “install” ve “next” seçenekleri sizi bir sonraki aşamaya götürecek düğmedir.

Please wait while … is being installed: Program kurulurken lütfen bekleyin. “Install” tuşuna bastıktan sonra genelde böyle bir mesajı duyabiliriz. Bunun kardeşi olan “… has been installed on your computer” kurulumun tamamlandığı anlamına gelmektedir.

Recommended: önerilen, not recommended: önerilmeyen. Kurulumda programlar bazen işe yarayacak şeyleri önermelerine rağmen bazen de reklam amaçlı yazılımlar ya da gereksiz şeyleri varsayılan olarak önerilen gösteriyor. Dikkat etmezsseniz, ek bir program bilgisayarınıza kurulabilir. Ne önerdiğini anlamaya çalışın ve ona göre önerilen seçeneği istemiyorsanız, “boşluk” tuşuyla ya da “aşağı ok” tuşuyla değiştirin.

Required: “Gerekli” anlamına geliyor. Program kurulumu için özellikle gerekli olan bir bileşeni ya da zorunluluğu belirtiyor. 

Run: “Çalıştırmak” anlamına geliyor. Program sonlarında “Program kurulur kurulmaz çalıştırılsın mı?” şeklinde karşımıza çıkar. Örnek, “run…” onay kutusu işaretli. Işaretini kaldırdığımızda, program otomatik olarak çalışmamış olur.

Select the language to use during the installation: kurulum sırasında kullanmak istediğiniz dili seçin. Aşağı-yukarı ok” tuşlarıyla “Türkçe: Turkish” var mı diye kontrol edebilirsiniz. Yoksa eğer İngilizce’yle “English” devam.

Select additional tasks: Ek görevleri seçin. Masaüstüne ve “başlat” menüsüne kısayol oluşturmamız için gereken ek onay kutuları bu aşamada karşımıza çıkabilir.

Setup: Bu kelime de “kurmak” ve “kurulum” anlamına geliyor. Kurulum penceresinde karşılaşabileceğiniz ya da program kurulum dosyasının ismi olabilecek bir kelime.

Setup will install … in the following folder. To install in a different folder, click Browse and select another folder. Click Install to start the installation: Programın seçilen alana kurulacağı, eğer farklı bir alan seçmek istersek “browse” tuşuna basarak farklı bir alan seçebileceğimizi ve programı kurmak istiyorsak “install” düğmesine basmamızı isteyen bir mesaj.

Setup was completed successfully: Kurulum başarıyla tamamlandı.

Shortcut: kısayol. Create start menu shortcut: Başlat menüsünde kısayol oluştur. Create desktop shortcut: masaüstünde kısayol oluştur. Genelde onay kutusu olarak karşınıza çıkar. Işaretlediğinizde “başlat” menüsünde ve masaüstünde kısayol oluşuyr, işaretlemezseniz gerekli kısayollar oluşmaz. Bazen bileşen seçimi alanında da bu seçeneklere rastlamak mümkündür.

Typical: “Tipik, normal, alışılagelmiş” anlamları vardır. Standart bir kurulum yapmak istiyorsanız ya da çok fazla kurulumu özelleştirmek istemiyorsanız, seçebileceğiniz bir düğme olarak karşınıza çıkabilir.

This may take several minutes: Bu işlem birkaç dakika alabilir. Klasik “Biz işlemleri yapıyoruz, siz bir kenarda kurulumun tamamlanmasını bekleyin” mesajı.

You will guided through the installation of the …: “Program kurulurken yönlendirileceksiniz” gibi bir şeyler. Pek önemli değil açıkçası ama karşılaşılan bir cümle olduğu için yazdım.

Welcome to the … installations: program kurulumuna hoş geldiniz.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.