Toplam Okunma 0
Lacivert renkli bir ekranda bir web sitesi çizim olarak görüntüleniyor. Ekranın sol tarafında % 96 yazısının etrafındaki çemberin etrafındaki renklendirme ile “yükleniyor” ifadesi verilmiş. Ekranın sol alt tarafında  web erişilebilirlik simgesi olarak - kolları düz şekilde yana açık, bacakları omuz hizasında açık şekilde duran – icon adam yer alıyor.

Engelli bireylerin her geçen gün dijital dünyaya daha fazla adapte olması, erişilebilirlik konusundaki tartışmaların daha fazla gündeme gelmesini sağladı. Ekran okuma ve ekran büyütme yazılımları bugün her ne kadar işletim sistemlerinin önemli parçaları haline gelseler de internet siteleri, mobil ve masaüstü uygulamalar erişilebilir şekilde tasarlanmadıkça bu dijital öğelerden engelli bireylerin faydalanması çok da mümkün olmuyor. Diğer taraftan görme engelli bireylerin özellikle fotoğraf ve video gibi görsel öğelerde karşılaştığı sorunlar halen tam manasıyla çözülebilmiş değil. Günümüzde hem web siteleri veya uygulamalar hem de görsel/işitsel öğeler için modern çözümlerin geliştirilmesine ihtiyaç var. Yapay zekâ ve getirdikleri, bugün tüm dünyada çok fazla tartışılıyor ve şirketler, yapay zekâ ile işlerindeki verimliliği arttırmanın yollarını arıyor. Diğer taraftan bu teknolojilerin son kullanıcı grubuna da getirdiği faydaları görmek kaçınılmaz. Bu yazımda sizlere dijital erişilebilirlik konusunda modern çözümleri bir araya getirdiğine inandığım WeAccess.ai’ı anlatacağım.

 

WeAccess.ai, yapay zeka destekli sürdürülebilir dijital erişilebilirlik çözümleri geliştirmeye odaklanan bir şirket ve geliştirdikleri hizmetler hem kurum ve kuruluşların hem de bireysel kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verecek türden. WeAccess.ai’nin geliştirdiği hizmetler neler?

 

WeAccess.ai, kurum ve kuruluşların dijital erişilebilirlik gereksinimlerini karşılamak için WeAnalyse, WeTool ve WeSign dahil çeşitli servislere sahip. Ayrıca doğrudan görme engelli kullanıcıları hedefleyen WeVideo hizmeti de var. Şimdi gelin, bu hizmetleri yakından tanıyalım.

 

WeAnalyse:

 

WeAnalyse, herhangi bir web sitesinin erişilebilirlik sorunlarını yapay zekâ yardımıyla tespit edebilmesine imkân tanıyor. Kurum ve kuruluşlar WeAnalyse’a web site adreslerini girdiklerinde web sitelerindeki erişilebilirlik sorunlarını ve bu sorunların hangi bölümlerde yer aldığını içeren ayrıntılı bir rapora sahip olabiliyor. Kuruluşlar bu rapordaki eksikliklere bağlı olarak dijital erişilebilirlik konusundaki çalışmalarını gerçekleştirebiliyor.

 

WeTool

 

WeTool, web sitelerindeki erişilebilirlik sorunlarının çözümlenmesine olanak sunan bir eklentidir. WeTool’u web sitelerine entegre eden web sitesi sahipleri erişilebilirlik sorunlarını tespit etmekle kalmaz, aynı zamanda yine yapay zekânın yardımıyla bu sorunları otomatik olarak düzeltebilirler. WeTool erişilebilirliğe ilişkin teknik sorunları bulur ve çözer. WeTool isteğe bağlı olarak web sitelerini haftalık veya aylık olarak dijital erişilebilirlik yönünden tarayabiliyor ve yeni bir sorun tespit ettiğinde web sitesi yöneticisinin herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmadan bu sorunu ortadan kaldırabiliyor.

 

WePhoto

 

Görme engelli bireylerin bir web sitesinde gezinirken karşılaştıkları önemli bir sorun da alternatif metin içermeyen görsellerdir. Web site sahipleri çoğu zaman bu konuyu önemsemez veya bu konuda nasıl davranacaklarını bilmezler. WePhoto hem görme engelli internet kullanıcılarının hem de web sitesi yönetici veya editörlerinin hayatını kolaylaştırmak için WePhoto servisini geliştirmiş. WePhoto, web sitelerinde yer alan görsellere yapay zekâ desteğiyle otomatik olarak alternatif metinler ekleyebiliyor. Web sitesindeki editör veya yazarlar yapay zekânın oluşturduğu betimlemeleri dilerlerse düzenleyebiliyor.

 

WeVideo

 

WeVideo, doğrudan görme engelli bireylerin ihtiyaçları düşünülerek tasarlanmış yapay zekâ destekli bir video betimleme çözümü. Şimdilik sadece YouTube videoları üzerinde çalışan bu servise herhangi bir YouTube videosunun bağlantısı verildiğinde yapay zekâ kısa sürede o videonun sesli betimlemeli bir versiyonunu oluşturuyor. Görme engelli internet kullanıcıları, video için oluşturulan özel bağlantıya tıklayarak ilgili videoyu sesli betimlemeli olarak dinleyebiliyor. Ayrıca hizmet izleyicilerin betimlemeyle ilgili özelleştirebilecekleri seçenekler de sunuyor. Diğer taraftan diyelim ki videonun bir bölümünde daha fazla ayrıntı içeren bir betimleme almak istediniz veya bir karede hangi nesnelerin olduğunu merak ettiniz, kontrol panelinden açacağınız sohbet kutusuna bu isteğinizi yazabilir ve daha ayrıntılı sonuçlar alabilirsiniz.

 

WeSign

 

WeSign, web sitelerinde yer alan yazılı içeriklerdeki cümleleri işaret diline çevirebilen bir eklentidir. WeSign bir web sitesine entegre edildiğinde işitme engelli bir kullanıcı, web sitesini ziyaret ettiği zaman anlamakta zorlandığı herhangi bir cümlenin üzerine dokunduğunda ilgili cümlenin işaret dili çevirisini açılan küçük bir ekranda görüntüleyebilir.

 

Yapay zekâyı dijital erişilebilirlik alanında çözümler üretmek için kullanmak gerçekten çok önemli. WeAccess.ai’nin geliştirdiği servisler ve bu alanda gelecekte geliştirilecek diğer hizmetler, dijital erişilebilirlik konusunun daha fazla kurum ve kuruluş tarafından benimsenmesini sağlayacak. Her şeyden önce şirketler çok sınırlı bilgiye sahip olsalar bile engelli bireyler için uçtan uca dijital bir deneyim sunma fırsatı yakalayacaklar. Ayrıca yapay zekâ, süreci otomatikleştirdiği için işletmeler dijital erişilebilirlikte çok daha hızlı olacaklar. Diğer taraftan maliyetler düşeceği ve erişilebilir deneyim daha kısa sürede sağlanacağı için hem kapsayıcı erişilebilirlik mümkün olacak hem de şirketlerin her konuda öne sürdüğü yüksek maliyet bahanesi ortadan kalkmış olacak.

 

Ek olarak WeVideo gibi hizmetler de hiç şüphesiz görme engeli bulunan bireylerin YouTube başta olmak üzere çeşitli video platformlarında içerik tüketmesini daha eğlenceli hâle getirecek. Her şeyden önce izleyiciler ne izlediklerini gerçekten bilecek. Mesela WeVideo için konuşmak gerekirse kullanıcılar, YouTube üzerinde bir ders konu anlatımı videosu izlediklerinde ve o video üzerinde herhangi bir yazılı veya görsel öğe gösterildiğinde, bunu WeVideo’nun oluşturduğu betimleme sayesinde rahatlıkla öğrenebilecek. Bu tarz çözümler, pek çok farklı senaryo için geliştirilebilir. Ancak en temelde asıl mesele uçtan uca erişilebilirlik için daha çok çözümün geliştirilmesi, geliştirilen bu çözümlerin modern teknolojilerden faydalanması ve hem işletmelerin hem de kullanıcıların hayatını kolaylaştırmasıdır.

 

Daha erişilebilir bir dijital dünyada görüşmek üzere!


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.