
Sait Faik’in kiraz mevsiminin ayak seslerinin hissedilmeye başladığı şu günlerde İzmir’den kucak dolusu sevgiler kıymetli okur. Bu ayda sizler için her ay durmadan genişleyen bizim miniğin kütüphanesinden miniğinizle keyifli ve bir o kadar öğretici bir sohbete kapı aralayacak bir kitap seçtik.
Kitabımızın adı: “Hiç Hata Yapmayan Kız”. Kitap, Mark Pett ve Gary Rubinstein tarafından yazılmış. Meltem Özdemir tarafından çevrilmiş. Bin Bir Çiçek Kitaplar tarafından yayınlanan kitap, otuz iki sayfadan oluşuyor. Kitabın kahramanı Betül, hayatının deyim yerindeyse her saniyesini hata yapmadan yaşıyor. Ne var ki bir gün büyü bozuluyor. Sabah her şeyi mükemmel olarak yapan Betül, evden çıkışında hayali hayranlarıyla selamlaşıp onlara gülücükler dağıtıyor. Onların “ yatağını düzelttin mi, matematik ödevini yaptın mı? “ tarzında sordukları sorularına olumlu cevaplar verip övgüleri kabul ediyor. Ancak öğleden sonra büyü bozulmaya başlıyor. Betül arkadaşlarıyla kek yaparken kek için dolaptan aldığı yumurtaları getirirken ayağı takılıyor ve düşüyor. Neyse ki yumurtalar iyi… fakat Betül için aynısını söylemek pek mümkün değil. “ Neredeyse hata yapıyordum. “ diye haykıran Betül’ün içini günün geri kalanında hata yapma korkusu kaplıyor. Akşam yemeğinde neler olduğunu soran ailesine akşamki gösteride hata yapmaktan korktuğunu söylüyor. Ebeveyni onun hiç hata yapmadığını bugün de hata yapmayacağını söylüyor ama bu Betül’ü ikna etmeye yetmiyor.
Nitekim inanılanın aksine Betül gösteride bir hata yapıyor ve gösterisi mahvoluyor. Bu sonuç karşısında Betül, önce nasıl davranacağını bilemiyor. Gülsün mü, ağlasın mı? Balon parçaları içindeki evcil faresinin komik halini görünce Betül, kahkahalara boğuluyor ve en sonunda hiç hata yapmayan kız hata yapmanın öğretici ve özgürleştiriciliğiyle tanışıyor.
Mükemmeliyetçi anne babalar, çocuklar ve miniklerimizin etrafındaki öteki mükemmeliyetçiler için basit ama güçlü bir mesajı var bu kitabın. Hata yapmak sizi zayıflatmaz ya da kötü yahut başarısız yapmaz. Hata yapmak öğretir. Bu mesajı azıcık yorumlayıp sakatlığı ve sakatların var olma biçimlerini birer hata olarak gören sağlamcılar için de uyarlamak oldukça mümkün. Sakatlık, sakatı eksik kılan ya da onu anormal yapan bir olgu değil yalnızca bireyin bir niteliğidir. Biz Sakat bireyler yaptığımız işi mükemmel yapmak zorunda değiliz ya da bizler hiçbir şey yapamayan, doğanın bir hatası olan kişiler değiliz.
İşte sözünü ettiğimiz bu kitap miniğinizle tamda bunları konuşacağınız bir sohbetin rengarenk sularına sizi taşıyacak büyülü bir kayık… son olarak kitabın Getem’de sesli formatının bulunduğunu söyleyelim ve bizden bu aylık da bu kadar diyelim. Yeni bir sayıda yeni bir kitapla görüşünceye dek bizi okumaya devam edin anacım.