, | Yıl: 2019, | Ay: Nisan
Editörler: Burak Sarı, Meral Sözen
Yazım Denetimi: Gülcan Altun, Canan Çam Yücel.
Web Sorumlusu: Burak Sarı
Yayınlayan: Engelsiz Erişim Derneği

62. Sayı: Nisan 2019 Sesli İndirmek İçin Tıklayın.PDF olarak İndirmek için tıklayınız

İletişim Bilgileri


E-Posta:
eeehdergi@gmail.com

Merhaba sevgili okurlar. Sorgulamanın, paylaşmanın ve öğrenmenin sesi EEEH Dergi, 62. sayısıyla karşınızda.



31 Mart Yerel Seçimleri oldu bitti. Aslında ne oldu ne de bitti. Seçimlere dair olanı ve olmayanı Sevgi Mart anlatıyor.



Olan ve olmayan deyince bir başka karmaşa da "az gören" olmakla ilgili. Görenlerin arasında görme engelli, görmeyenlerin arasındaysa gören olmak nasıl bir şey; onu da Canan Çam Yücel kendi deneyimleriyle anlatıyor.



Ne mutlu anlatacak bir şeyleri olanlara. Anlatmanın en yaygın ve işlevsel araçlarından biri de yazmak. Ama nasıl yazmak? Özellikle ekran okuyucu kullanıcılarında gözlemlediği virgül çılgınlığını irdeliyor bu ay Meral Sözen.



Anlatmayı seven bir biz değiliz. Konuk yazarımız Bilge Özel, edebi üslubuyla öyle bir yolculuk anlatıyor ki, bir dostu dinler gibi okuyacaksınız.



Ve dostu düşmandan ayırmakta ustalaşmış yazarımız Burak Sarı, medyada iyilik oyunları oynayarak sığ sularda yaşamaya çalışanların sözde değerlerini sorguluyor tüm derinliğiyle.



Bir sorgulama da Bahar Yavuz'dan. Hem de deprem gibi son derece hayati bir örnek üzerinden. Olağandışına dair bir senaryomuz var mı?



Pratik çözümler mümkün de; tamamen sağlamlardan oluşan bir çevre, henüz düşünsel aşamada set çekiyor olabilir mi yolların üzerine? Cevabı Elif Emir Öksüz değerlendiriyor yazısında.



Gülcan Altun da mükemmel bir sesli betimleme değerlendirmesiyle karşımızda bu ay. "Hadi Be" adlı filmin sesli betimlemesini eşsiz dikkati ve titizliğiyle inceliyor. Sanat eserini adeta yeniden üreten sesli betimleme emekçilerine de rehberlik ediyor aynı zamanda hepimiz adına.



Bir başka iletişim yolu daha var: İşaret dili öğrenmek ister misiniz? Konuk yazarımız Yasemin Mart, en temel cümlelerden başlayarak işaret dilindeki hareketleri yazılı olarak betimliyor bizler için.



Bu ay da okuduk, dinledik, anlattık; rüzgâr gibi bir sayıyla yaşama karıştık. Nefesiyle rüzgârımıza, sesiyle yazılarımıza destek veren Merve Nur Koç'a teşekkür ederiz. Bir sonraki sayıda görüşmek üzere.

Sesli Dinle