Toplam Okunma 0

Üniversite hayali ile yanıp tutuşan bir liseli gençken dünyayı değiştirebilmeyi, bunu tek başıma yapamayacağımı düşününce de bu hayalin bir yerinden tutan insanların arasında olabilmeyi dilerdim. Uğruna gecelerimle gündüzlerimi birbirine karıştırdığım üniversiteyi kazanınca beni o hayalin bir parçası yapacak başlıkla karşılaştım: “Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi Projesinden Katılım Çağrısı”. Bu başlıkla beraber değişimin ve birlikte mücadele etmenin neleri doğurabileceğinin şahidi oldum.

 

Sabancı Vakfı hibe programları tarafından desteklenen ve Eğitimde Görme Engelliler Derneği ile Engelsiz ODTÜ Topluluğu ortaklığında yürütülen proje bu yıl 3. yılını tamamlayarak geleceğe inisiyatifin halkasını genişletecek gençler armağan etti. Başlangıçta yirmi beş engelli üniversite öğrencisi gencin üniversitelerinde yaşadıkları sorunları ortaya koymalarını, bu sorunlara beraber çözüm getirmelerini ve en önemlisi de bu sorunları ve çözüm önerilerini yetkili merciler önünde nasıl dile getireceklerini öğrenmelerini amaçlayan proje 3 yıl içinde yeni katılımcılarıyla bütünleşerek bir tecrübe aktarımını da sağladı.

 

Üniversite, bir gencin yaşantısında sonuna yaklaşıldıkça “Ne olur bitmesin” denen, her taşının yıllar sonra bile net olarak hatırlanabilen yaşanmışlıkları barındırdığı basamaklar gibidir. Biz engelli öğrenciler bu basamakları bazen bir rampanın eksikliği bazen bir tırabzanın uygun yapılmayışı bazen de Braille bir levhanın bulunmaması sebebiyle daha yavaş, daha zor çıkabilmekteyiz. Elbette bu basamaklardaki sarmaşıkları en doğru açıdan görebilecek ve onları isimlendirebilecek kişiler de biz engelli öğrencileriz. Temelini bu gerçeğe dayandıran proje,  farklı coğrafi bölgelerden başvuran, farklı engel gruplarından ve farklı cinsiyetlerden olan katılımcıları birbiriyle buluşturarak sorunlarının farkında olan ve bu sorunlara farklı açılardan birlikte bakabilen bir grup oluşturdu.

“Yaşadığımız sorunlar biz olmadan bizsiz asla belirlenemez ve biz dâhil edilmeden üretilen çözümler aslında çözüm olmaktan çok uzaktır” dedik ve sorunları daha detaylı inceleyebilmek için farklı çalışma alanlarına ayrıldık. Akademik kaynaklara erişimden mekânsal erişilebilirliğe, sosyal hayata erişimden açık öğretim ve uzaktan eğitime erişime kadar birçok konuyu kendi gruplarımızda ele aldık. Çözüm odaklı bir bakış açısını geliştirebilmek ve sorunları net ve doğru belirleyebilmek için bilgi edinme başvuruları, raporlama teknikleri, idari başvurular, lobi çalışmaları gibi pek çok konuda eğitim aldık. Bize tanınan sürede bu bilgileri de kullanarak farklı alanlarda sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi içeren raporlarımızı hazırladık. Değişimi kendi üniversitemizde başlatmak için bu raporları da kullanarak kimimiz üniversitesinde erişebildiği ve engellenmediği bir kütüphaneye zemin hazırladı kimimiz mekânların daha ulaşılabilir hale gelmesi için mücadele etti. Bir yerlerde biz engelliler için olduğu iddia edilen kararlar alınırken bu kararlara idari başvurularımızla, raporlarımızla bazen de lobi faaliyetlerimizle dâhil olup değişimin bizsiz asla gerçekleşemeyeceğini üniversitelerimizde net bir şekilde vurguladık.

 

Üç yılın sonunda bir ağa dönüşen projenin bizde yerleştirdiği en önemli sözcük ise: Diyalog. İşitme engelli bir öğrenci ile görme engelli bir öğrencinin çözümlerini aynı masanın etrafında araması, sorunları birlikte tanımlamaya çalışması ve ürettikleri çözümlerle birlikte mücadele etmeleri sonucunda doğan hak kazanımları, savunuculuğun ancak ve ancak sorunların ve çözümlerin parçası olan herkesin diyaloğu ile sağlanacağını açıkça gösterdi.

 

Bir avuç gencin heyecanla hamurunu yoğurduğu bu proje şimdilerde Türkiye’nin yedi bölgesinde birçok üniversitede meyvelerini vermekte,  çözüme inanan gençler olduğu sürece de inisiyatif avuç avuç büyüyecektir. Herkese içinde bulunduğu mücadelenin ateşinin sönmediği ve iletişimin bu projede olduğu gibi kalıcı çözümlere dönüşebildiği günler dilerken proje sonunda birlikte ortaya çıkardığımız Üniversitelerdeki erişilebilirliğin analizini içeren kitaplarımıza ve erişilebilir kısa filmlerimize, daha detaylı bilgi edinmek isteyenlerin bir göz atmasını öneririm.

 

ÜNİVERSİTELERDE ENGELLİLERE YÖNELİK ERİŞİLEBİLİRLİK HUSUSUNDA MEVCUT DURUM ANALİZİ: 2014-2015 kitabı

ÜNİVERSİTELERDE ENGELLİLERE YÖNELİK ERİŞİLEBİLİRLİK HUSUSUNDA MEVCUT DURUM ANALİZİ: 2015-2016 kitabı

 

Engelsiz Kampüs Kısa Film (Sesli Betimlemeli, İşaret Dili Tercümeli ve Altyazılı)

 

Engellendim

 

Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi Projesi Web Sitesi


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.