Bilgisayardan kitap okumak aslında kolay olmasına rağmen, son dönemlerde Word kendini parçalamaya başladı. Belirli zamanlarda kasması, çok nesneli kitaplarda aniden kapanması sizleri de ben gibi dellendirmiş olmalı. Bununla birlikte PDF okuyucularındaki istikrarsız kullanımlar da çok can sıkıcı oluyordu. Epub’ları söylemiyorum bile. Adobie Digital Edition ile bu kitaplar keyifli keyifli okunmasına rağmen, JAWS nedense bu programa hala kendini kabul ettiremedi, sebebini bilmiyorum.
Ve çare, umut, kurtarıcı: QRead… Bu programdan bir arkadaş bahsetmişti yıllar önce. Ama biz takmamıştık çok fazla çünkü o sıralar kitap okumak için zamanım yok gibi bir şeydi. Ama en sonunda 30 Nisan’da programı aldık. Baştan belirtelim, program ücretli. $30 bir fiyatı var. Durun, durun, hemen 30x14 falan yapmayın. Çünkü özeliklerini anlattıkça, o değerin değeceğine kendiniz karar vereceksiniz. Uzatmadan hemen özelliklerden bahsedelim:
- Yer imi: kitabın istediğiniz bir yerine yer imi koyup daha sonra istediğiniz zamanlarda o yer imlerine zıplayabiliyorsunuz.
- Açıldığı zaman en son kapattığınız yerden devam etme,
- Docx, epub, pdf, txt gibi birçok farklı formatı destekleme,
- Goodreads, Bookshare gibi yaygın platformlarla entegrasyon,
- Programı Türkçe kullanabilirsiniz.
- Ve 5-6 kişiye lisansı dağıtabilirsiniz. 30:5 = $6.
- Lisansınız ömür boyu geçerli.
Tüm bu özelliklerden sonra, gelin hemen programımızı kuralım ve kullanalım.
Kurulum
Önce şu adrese gidelim:
https://getaccessibleapps.com/qread/download
Daha sonra, sayfanın başındayken bir kez “3” sayısına basıp bir kez “aşağı ok” yapıp “Download QRead 3.21 for Windows” bağlantısına tıklayalım. Programımız inmeye başlayacaktır. Kurulum dosyasına tıklayıp standart bir program gibi kurabilirsiniz. Zaten yükleme ekranından itibaren uygulama Türkçe oluyor.
Satın Alma
Yukarıdaki bağlantının açık olduğunu ya da tekrar tıkladığınızı varsayıyorum. O sayfada “QRead navigation” ibaresini duyana kadar “2”’ye basın. Daha sonra “ok” tuşlarıyla “buy” seçeneğinin üzerine gelin ve “buy” seçeneğine tıklayın.
Açılan sayfada “e” harfine basarak “Name” alanını bulup adınızı ve soyadınızı yazın ve “tab” ile ilerleyerek e-posta adresinizi yazıp ödeme yöntemini “credit card” olarak seçin ve iki kez “tab” yaparak “Check out” düğmesine basın.
Şimdi sıra geldi satın alma bilgilerimizi girmeye. Yine sayfanın başındayken bir kez “e” yaparak kart sahibinin ismini yazalım “cardholder name” alanına. Muhtemelen isminizi oraya direkt yazmış olabilir. E-posta adresiniz de yine tanımlı şekilde gelecektir. Yine “tab” yaparak “card number” alanına kart numaranızı, “CVC code” kısmına da kartın arkasında bulunan üç haneli güvenlik rakamını yazın. Sonra bir kez daha “tab” yaparak kartın son kullanma tarihini ay ve yıl olarak seçin ve “Submit payment” düğmesine basın. Sonrasında da kartın ödeme ekranı açılır ya da 3d güvenlik sayfası gelir. Orada da gelen mesajı kutucuğa girip onaylarsanız, ödemeniz alınmış olur.
Not 1: Ay isimleri İngilizce.
Not 2: Ödeme alınamazsa, kartınız internet alışverişine kapalı olabilir.
Not 3: Bankadan çekilen dövizin Türk Lirası karşılığı, banka politikalarına göre değişebilir.
Aktivasyon
Uygulamayı aktifleştirmek için uygulamayı çalıştırıp “yardım” menüsünden “QRead ürününü aktifleştir” diyelim. Açılan alanda, çevrimdışı ya da çevrimiçi/online aktifleştirme seçenekleri çıkacak. Bu alanda ilk kurulum hesabıysanız, online’ı seçin ve size gelen e-postadaki “user key” değerini, kullanıcı anahtarı alanına kopyalayın ve mail adresinizi yazın.
Çevrimdışı etkinleştirme için önce “Çevrimdışı etkinleştirme” düğmesine tıklayıp daha sonra bilgisayar ID’sini kopyalayalım.
https://q-continuum.net/qread/activate
Bu siteye gidip sırasıyla e-posta adresimizi, e-postada bize gelen user key değerini ve bilgisayar ID’sini kopyalayıp “Submit” diyelim. Sayfada elde ettiğimiz activation code’u da çevrimdışı etkinleştirme sayfasına girip etkinleştirmeyi tamamlayalım.
Kullanım
Açıkçası kullanımına dair çok bir şey anlatmayacağım. Çünkü sizin de görebileceğiniz gibi son derece alışılmış bir kullanımı var. Kısayol tuşları menülerden okunabiliyor, dolaşım için ya da yer imi oluşturmak için gerekli tuşların tamamı söyleniyor. “Alt” tuşuna basıp “sol-sağ ok” tuşlarıyla menüler arasında, “aşağı-yukarı ok” tuşlarıyla da öğeler arasında dolaşarak uygulamayı rahatça keşfedebilirsiniz.
İster dosya türlerini ilişkilendirerek çeşitli kitaplar için varsayılan program yapabilirsiniz, isterseniz de “Birlikte aç” menüsünden “QRead.exe”yi seçip kitabı açabilirsiniz. Kitabı okurken bir kez “tab” yaptığınızda, kitabın yüzde kaçını okuduğunuzu da görebilirsiniz. İsterseniz “aşağı-yukarı ok” tuşlarıyla, isterseniz de “page up-page down” tuşlarıyla yüzdelik dilimi ayarlayabilirsiniz.
Son olarak da Bookshare entegrasyonundan bahsedeyim. “Belge” menüsünde “preferences” seçeneğine tıklarsanız, “tab” tuşlarıyla dolaşırken Bookshare kullanıcı adı ve şifrenizi yazabileceğiniz bir alan var. Burayı kullanmadım çok, o yüzden burayı sizin keşfetmeniz gerekir.
Sonuç
Evet, eksiğiyle gediğiyle, azıyla çoğuyla bir uygulama tanıtımımızın daha sonuna geldik. Okumayı keyiflendiren güzel bir uygulama, o yüzden gerçekten tavsiye ederim. Hak eden bir uygulamayı satın alıp dolu dolu kullanmanın huzuru içinde yazımı bitiriyorum. Herkese bir sonraki yazıya kadar esenlik, yeni yıldan ne istiyorsanız onu, Corona’dan kurtulmak için son aşınızı diliyorum.