Her insan, akşam evine dönüp kapısını kapadığı zaman kendini güvende hisseder. Çünkü artık tüm değişkenlerini kontrol edebildiği bir yerdedir. İstediği zaman eşyalarının yerini değiştirebilir, temizlik yapar, yeni eşyalar alır vs. Peki, görme engelliler olarak bizler kalemizde daha rahat yaşayabilmek için neler yapabiliriz?
Gelin isterseniz önce yaşadığımız apartmandan başlayalım işe. Eğer az gören biriysek merdivenlerin başlangıç noktalarına daha rahat fark edebilmek için zemin ile kontrast renklerde bantlar talep edebiliriz. Apartman panosuna yönetim tarafından asılan duyuruların daha büyük puntolu yazılmasını isteyebiliriz veya hiç görmüyorsak bu duyuruların tarafınıza sözlü olarak veya e-posta yoluyla yapılmasını talep edebiliriz. Asansörler için Braille alfabesi ile ve kabartma rakamlı tuş takımı ve sesli kat anonsu isteyebiliriz.
Apartman içinde veya çevresinde (bahçe gibi) düşme tehlikesi olan yerler için korkuluk vb. önlemler talep etmeliyiz. Çünkü bu tür yerlerde yaşayacağımız bir kazanın tehlikeli sonuçları olabilir. Bu tür düzenlemeleri istemek bizim en doğal hakkımızdır. Ayrıca bu düzenlemeler apartmanımıza evrensel tasarım anlamında bir değer katmış olur.
Evet, artık evimizin kapısından içeri girebiliriz. Kapı zilimizi iki farklı zil ile apartman dışından basılınca farklı bir zil sesi, dairemizin kapısından butona basılınca farklı bir zil sesi olarak dizayn ettirmemiz zile nereden basıldığı konusunda bize yardımcı olur. Diyafon, görüntülü diyafon ve kapı otomatiği panelinin dokunmatik olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Eğer dokunmatikse ve değiştirilme ihtimali varsa, butonlu bir panel ile değiştirtmeliyiz. Değiştirilme ihtimali yoksa her özellik için farklı biçimde kesilmiş bantlarla paneli etiketleyebiliriz. Evimizdeki tüm ışık butonlarının aynı yöne basınca yanacak biçimde takılması, ışığı açık unutma ihtimalimizi düşürecektir. TV ünitesinin gün ışığı veya güneş ışığından etkilenmeyecek bir noktada olması televizyon izlerken az gören kişilerin ekranı daha iyi görmesini sağlayacaktır. Kumandalar, anahtarlar gibi kaybolma ihtimali olan nesneleri belirli bir yerde ve sepet benzeri bir nesne içerisinde muhafaza edebiliriz. Açık unutup çarpma ihtimaline karşı mutfak dolaplarımızın kapaklarını sürgülü yaptırabiliriz. Mutfak demişken; kiralık ev arıyor olabilirsiniz ve ev sahibi size bu evin mutfağı küçük ancak sizin mutfağa ihtiyacınız olmaz zaten diyebilir. Ona görme engellilerin de yemek yiyen varlıklar olduğunu söyleyin ve evde yangın çıkarma ihtimalinizin onunki kadar olduğunu hatırlatın. Bir insan görme engelli olduğu için ocağı açık veya ütüyü fişte unutmaz, insan olduğu için ve unutma özelliği bulunduğu için unutur. İsterseniz evinizin güvenliğini arttırmak için yangın dedektörü, gaz dedektörü, su baskını dedektörü, pencere, kapı ve hareket sensörleri gibi birçok özelliği bulunan bir alarm sistemi kurdurabilirsiniz.
Evinize gelenlerden kullandıkları eşyaları tekrar eski yerlerine bırakmalarını rica edin. İzniniz dışında evinize müdahale etmelerine izin vermeyin (eşyaların yerini değiştirme vb.) gibi. Unutmayın, orası sizin kaleniz. Aksi taktirde kalenizi kaybedersiniz. Kontrolü sizde olmayan bir kale artık sizin değildir. Evinizde yabancı durumuna düşmemek için kontrol daima sizde olsun.
Toplam Okunma 0
Yorumlar
Bu yazı için henüz yorum yok.