Merhaba Değerli Okuyucular,
Dergimiz sizlerin hiç eksilmeyen ilgisi, yazar arkadaşlarımın değerli yazıları ve teknik ekip ve yazı kurulunun özverili çabalarıyla iki yaşını doldurdu. Daha nice yıllara diyor ve bu ay edeceğim laflara geçiyorum.
Bu ay sizlere bir ipucu bombardımanı hazırladım. Windows bilgisayar, JAWS ve Iphone kullanırken işinize yarayabilecek bazı minik püf noktalarını sizler için derledim.
Öncelikle bilgisayarla başlayalım. Youtube bildiğiniz gibi artık vazgeçilmez bir kaynak. Müzikler, diziler, yemek tarifleri, dil dersleri, müzik dersleri ve daha niceleri artık parmaklarımızın ucunda. Fakat bu videoları ileri geri saramamak ve duraklatamamak benim için büyük bir problem olmaya başlamıştı. Özellikle istatistikle ilgili videolar izlerken, duraklatıp öğretileni gidip uygulamak istiyordum. Tam bu sırada harika ipuçlarına denk geldim ve hemen sizlerle paylaşmam gerektiğini düşündüm.
Youtube üzerinde bir video açtığınızda “insert Z” tuş kombinasyonuyla “use virtual PC curser” seçeneğini kapalı konuma getiriyoruz. Artık videomuz daha da bir parmaklarımızın ucunda. “J” geri sar, “K” duraklat ve başlat ileri sar ve “M” de sesini tamamen kıs ve geri aç komutlarını veriyor. “J” ve “L” tuşlarına basılı tutmanız gerekiyor. Basılı tuttuğunuz süre boyunca ileri ya da geri sarıyor. Eğer başka bir video aramak ya da Youtube sayfasında dolaşıp yorumları okumak veya başka herhangi bir işlem yapmak isterseniz yine “insert Z” yaparak “use virtual PC curser” seçeneğini açık hale getirmelisiniz. Yoksa Jaws size pek bir şey okumayacaktır.
Gelelim Adobe Acrobat Reader programına… Öğrencilerin sık sık pdf uzantılı dosyalarla uğraşması gerekebiliyor. Bazen tıpkı Word belgelerinde yapabildiğim gibi arama yapmak istiyorum ama “Control F” tuş kombinasyonu çalışmıyor. İşte bu durumda yapmanız gereken “Insert Control F” tuş kombinasyonunu kullanmak. Başka bir önemli ipucu da sayfadan sayfaya atlamamızı sağlayan “Control Shift N” tuş kombinasyonu. Tuşlara basın ve gitmek istediğiniz sayfa numarasını yazıp “Enter” tuşuna basın. İşte artık o sayfadasınız. Eğer elinizdeki belgenin roma rakamlarıyla numaralanmış sayfaları varsa, endişelenmeyin onları da tıpkı diğer rakamlar gibi yazıp o sayfaya atlayabilirsiniz. Bu tuş kombinasyonunu, belgenin kaçıncı sayfasında olduğunuzu görmek için de kullanabilirsiniz. “Kontrol Shift N” yaptığınızda, yazma alanı dolu geliyor. Üzerinde bulunduğunuz sayfa numarası yazıyor. Yeni sayfa numarasını girmeden önce burada yazanı silmeyi unutmayın. Bu arada Adobe’nin erişilebilirlik ayarlarını yaptığınızdan emin olun. İşinizi çok kolaylaştıracak. Fakat bu başlı başına bir yazı konusu, o nedenle burada değinmeyeceğim.
Gelelim Iphone ve Siri’ye.
Siri’yi çok daha etkin bir biçimde kullanmak emin olun hayatımızı oldukça kolaylaştıracaktır. Takviminize etkinlik eklemek için “etkinlik oluştur” komutu vermeniz yeterli. Siri zaten gerisini size soracak. Ben alarm kurma içini de Siri’ye yaptırıyorum. “Sizi sabah 7 için alarm kur” demek alarmı kuruyor. Bazen de mutfakta Siri’ye alarm kurduruyorum. Iphone 6S ile gelen “Hey Siri” özelliğiyle telefona dokunmadan Siri’ye komut verebiliyorum. Ellerim unlu, yağlı ya da köpüklüyken Siri’ye “Hey Siri” deyip bip sesini bekliyorum. Sonra “15 dakika sonraya alarm kur” gibi bir komut veriyorum. İşte fırındaki yemeği ne zaman alacağımı artık unutmayacağım.
Siri’yi tavla oynarken bile kullanabilirsiniz. “Bir zar at” ya da “iki zar at” derseniz Siri zarları atıp size söylüyor. Hatta “Bir kart seç” derseniz, Siri size “Sinek 2” gibi bir cevapla bile dönebiliyor.
İngilizce Siri Türkçe konuşandan biraz daha yetenekli sanırım. Döviz kurlarını ve ölçü birimlerini birbirine çevirtebiliyorum, fakat Türkçe ’de bunu yapamadım. Siri ne dediğimi ekrana yazıyor ama anlayamadığını söyleyip bana bir web araması çıkarıyor.
Umarım bu ipuçları hayatınızı biraz daha kolaylaştırır. Eğer az bilindiğini düşündüğünüz ve sevdiğiniz ipuçları varsa, bana e-mail atın. Ben de ileriki yazılarda bütün okuyucularımızla paylaşayım.