Turkcell’in Hayal Ortağım Uygulaması’nda Ekim 2015 itibariyle yeni bir çalışma başladı. Oldukça başarılı ve faydalı olan bu çalışmadan kısaca bahsetmek istiyorum.
Bu uygulama ile vizyonda olan ve sesli betimlemesi yapılan bir filmi herhangi bir sinema salonunda, istediğiniz seansta, herkesle beraber, sesli betimlemeli olarak izleme imkânına sahip oluyorsunuz. Bu hizmetten faydalanabilmek için akıllı telefonunuza Hayal Ortağım uygulamasını indirmiş olmanız gerekiyor. Daha sonra sinemaya gitmeden veya film başlamadan izleyeceğiniz filmin sesli betimlemesini telefonunuza indirmeniz gerekiyor. Bu işlemi çok hızlı ve kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz. Bundan sonra, film başlarken, sesli betimlemeyi oynat düğmesini tıkladığınız zaman filmin sesli betimlemesini kulaklığınızdan duymaya başlıyorsunuz.
Filmi detayları ile izleyebilmek, boşlukları kendi hayal gücümüzle doldurmaya çalışmamak ve sonrasında film hakkında yapılan yorumlara katkı verebilmek çok keyifli oluyor. Hayal Ortağım Uygulaması ile izlediğim ikinci film olan Nadide Hayat filminde, filmin konusunu oluşturan Nadide Hanım’ın hayat mücadelesi biz görmeyenlerin günlük hayatta karşılaştığı mücadeleye çok benziyor. Nadide Hanım, üniversitede okurken, sevdiği kişiyle evlenmeye karar verir. Ancak eşi, Nadide Hanım’ın okulu bırakmasını ister. Nadide Hanım okulu bırakır ve eşinin istediği gibi çocuklarını kendisi büyütür. Aradan yıllar geçer, çocukları büyür evlenir, iş güç sahibi olurlar. Bu arada Nadide Hanım’ın eşi ölür. Nadide Hanım “bundan sonra ne yapacağım” diye kendi kendine düşünürken, bu defa çocukları Nadide Hanım için planlar yapmaya başlarlar. Ancak Nadide Hanım planların hiç birinde kendini bulamaz ve yarım bıraktığı okuluna dönmeye karar verir. Bu defa da okulda hocaları dâhil olmak üzere sınıf arkadaşları hep Nadide Hanım’ı yapmak istediklerinden vaz geçirmeye çalışırlar. En sonunda Nadide Hanım, isyan bayrağını açar ve film mutlu son ile biter.
Biz görmeyenlerde bu çok oluyor. Bazen bir ortama girdiğimde, bir bakıyorum ki benim dışımda herkes bir şeyler konuşuyor. Acaba ne konuşuluyor diye dikkat kesildiğimde, aslında benim hakkımda konuşulduğunu anlıyorum. Birileri nereye oturmam gerektiğini, birileri nasıl gideceğimi, birileri de ne içeceğimi konuşmaya başlamışlar bile. Vay be diyorum kendi kendime, nasıl karıştırmışım ortalığı…
Tekrardan Hayal ortağıma dönelim. Bu projenin tanıtımına gittiğimde, Turkcell’in Genel Müdür yardımcısı projeye nasıl başladıklarını ve nasıl çalıştıklarını anlattı. Projeye, Turkcell ve YGA bünyesinde bulunan iki görme engelli çalışanın önerisiyle başlamışlar ve çalışmalarına hep görme engelli olan bu iki personelin katkıları ile devam etmişler. Evet dedim, işte bu projenin başarılı olmasının temel nedeni budur. Çünkü bir görme engellinin ihtiyaçlarını ve çözümlerini ancak yaşayan birileri bilmektedir. Bunun üzerine, şu iki söz kulağımda yeniden çınladı. “ Biz olmadan bizim için asla” ve “Kör arkadaşım aç gözünü, ver kulağını bana tut sözümü, al bastonunu çık dışarı, sorununa kendin ara çözümü”. Bunların ne kadar doğru tespitler olduğunu bir kere daha görüyorum. Sonuç olarak, “Hayal Ortağım” ismini, romantik ve çok soft bulmama rağmen, yapılan işi çok başarılı ve körün hakkını köre teslim eden faydalı bir iş olarak buluyor ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.