Toplam Okunma 0
Elips şeklinde bir borcamın içinde yazarın yaptığı içli köfteler.

Mart ayından herkese selamlar. Bu ay biraz klasik yazılarımın dışına çıkıyorum ve bir süredir yapmayı isteyip de bir türlü yapma fırsatı bulamadığım ama tembellikten sıyrılıp nihayet yaptığım içli köfte tarifini yazmak istedim. Yapmadan önce biraz gözümde büyüyordu doğrusu. Neyse ki gözümde büyüttüğüm kadar meşakkatli değildi. Ben yaparken çok keyif aldım.

 

Evet, gelelim tarifimize. Öncelikle yapmadan önce birkaç tarif okudum ve izledim. Sonunda bir tarifi yapmak için seçtim. Ben Nefis Yemek Tarifleri’nden bulduğum bir tarifi yaptım.

 

Malzemeler:

 

İçli köfte hamuru için:

* 2 su bardağı köftelik bulgur

* 1 çay bardağı irmik

* 3 su bardağı sıcak su

* 1 çay bardağı un

* 1 adet yumurta

* 1 tatlı kaşığı biber salçası

* Pul biber

* Karabiber

* Tuz

 

İçli köfte iç harcı için:

* Yarım çay bardağı sıvı yağ

* 2 adet kuru soğan

* 250 gram kıyma

* 1 tatlı kaşığı biber salçası

* Yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi

* 1 tutam maydanoz

* Kimyon

* Karabiber

* Pul biber

* Tuz

 

Kızartmak için:

* Sıvı yağ

 

Hazırlanışı:

1. İlk olarak içli köftemizin iç harcını hazırlayarak soğumaya bırakalım. Bunun için genişçe bir tavaya sıvı yağ alarak küçük küçük doğradığımız soğanları hafif pembeleşinceye kadar kavuralım. Burada soğanların nasıl pembeleştiğini anlamak için birkaç detay yazmak istiyorum. Soğanlar kavrulmaya başladıktan bir süre sonra kokusu değişmeye başlıyor. Kokusu değişmeye başlayınca kaşıkla karıştırdığımızda yumuşamaya başladığını fark ediyoruz. Sonra da soğan tanelerinden ağzımıza birkaç tane atıp tadına bakabiliriz. Tadı da bize pişip pişmediğinin ipucunu veriyor. Yemek yaptıkça bu detayların çoğunu kullanmıyoruz bile.

2. Daha sonra kıymayı ilave ederek yaklaşık 5 dakika kadar kavuralım.

3. Kavrulan kıymaya baharatları ve biber salçasını ilave edelim. Güzelce karıştırıp 2-3 dakika daha pişirelim.

4. Son olarak ocağı kapatalım, ceviz ve maydanozu ilave ederek karıştıralım.

5. İç harcımızı ocaktan alarak soğumaya bırakalım.

6. İçli köfte hamuru için derince bir kaba bulgur ve irmiği alalım.

7. Üzerine kaynar suyu dökerek üstünü streç film ile kapatalım. Bulgurlar şişene kadar yaklaşık 10 dakika bekleyelim.

8. Yumuşayan bulgurlara un, yumurta, biber salçası ve baharatları ekleyerek güzelce yoğuralım. Bulgur ve irmiğin yumuşayıp yumuşamadığını tadına bakarak ya da elimizle yoğururken hamuru parmağımızla sıkarak şeklini anlayabiliriz. Tadına bakmak biraz daha garanti oluyor.

9. Yoğurma aşamasında hamur elinize yapışabilir. Bu nedenle yanınızda bir miktar su bulundurarak elinizi ıslatabilirsiniz.

10. Hamurumuz hazır olduktan sonra şekillendirme aşamasına geçebiliriz.

 

Evet, malzemeler ve yapımının anlatımı tarifte bu şekildeydi. Şimdi nasıl yaptığımı anlatacağım.

 

Tarifte baharatların ölçüleri yazmıyordu. O yüzden kendim ne kadar kullanmak istiyorsam o kadar ekledim. Yalnız epeyce bir baharat atmak gerekiyor, bilginize. Elinizi korkak alıştırmadan bolca atabilirsiniz. Bir de “maydanoz” diyor ama ben kullanmadım hoşuma gitmeyeceğini düşündüğüm için.

 

Genelde içli köfte tariflerinde şekil verirken limon sıkacağının ters tarafıyla şekil verilebileceği anlatılır. Ben de öyle yaptım. Limon sıkacağını ters çevirip tezgaha koyalım. Limonluğun dışına çıkacak büyüklükte streç film keselim Streç filmi limonluğun içine yerleştirelim. Köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde bir parça alalım. Mini bir yumurta boyutunda olabilir. Hamuru limonluğun ortasındaki boşluğa koyalım. Parmağımızla ortasını genişletelim. Parmağımızı en dibe kadar itelim ki köftemizin ucu sivri olsun. Parmağımızla hamurun kenarlarına bastıralım. Burası, hamuru ince olsun istiyorsak önemli. Yaklaşık 2 tatlı kaşığı kadar kıymadan, açtığımız boşluğa koyalım. Hamurun büyüklüğüne göre biraz daha fazla koyulabilir. Uçlarının hizasına kadar değil de çok küçük bir pay kalacak şekilde kıymayı koyalım. Daha sonra her iki elimizle streç filmi kenarlarından tutarak köfteyi limonluktan çıkaralım ve birleştirelim. Streç film olduğu için köfteyi şekillendirmesi kolay oluyor. Streç filmi çıkarıp kenarlarına istediğimiz şekli verelim. Genelde kenarları biraz sivri olması gerekiyor. Eğer yapamıyorsak çok önemli değil bence. Limon sıkacağının iç tarafına parmağımızla bastırınca bir tarafı sivri oluyor. Diğer tarafını da kendimiz sivri hale getiriyoruz. Bu şekilde tüm köfteleri yapıyoruz. Ben 20 tane içli köfte yaptım bu tarifle.

 

Artık kızartma kısmına geçebiliriz. Haşlayarak da yapılabiliyor ama benim için içli köftenin kızartılanı makbuldür. Tencereye yağımızı koyalım ve iyice ısıtalım. Köftelerimizi tenceremize koyalım. Bir koyuşta tencereye 10 tane sığdı. Kızartmayı hep tel ile yaparım ama köfteler büyük olduğu için kevgirle kolayca alınıyor. Bu nedenle tel kullanmadan kızarttım. İlk defa kızartacağım için Danış’ı arayarak kızarıp kızarmadığına bakmalarını istedim. Yaklaşık 5-6 dakika kadar tencerede kızardı. Kevgir yardımıyla bir tabağa aldım hepsini. Sonra da sıcak sıcak midemiz bayram etti. 10 tanesini kızartıp kalan 10 taneyi de buzluğa koymuştum. Sonrasında onları da çıkartıp kızarttım. Başka bir zaman yine kızartmak için hazır olsun diye tekrar yapıp buzluğa koyacağım.

 

İlk kez yapmama rağmen gerçekten içli köfteler muhteşem oldu. Herkesin imkanı ve vakti varsa mutlaka denemesini öneririm. Takıldığınız ve sormak istediğiniz zaman her an destek olabilirim. Hatta bir gün mutfaklarımızda içli köfte yapmak için plan yapalım.

 

Üreten ve emek veren bir kadın olarak yaptığım içli köfteyi bu ay kendime hediye ediyorum. Herkesin geçmiş Kadınlar Günü’nü kutluyorum. İçli köfteyi deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.