Toplam Okunma 0

Sevgili okurlar merhaba. Bu yazımda size yeni keşfettiğim bir uygulamadan söz edeceğim. Uygulamanın adı Konuşan Kitaplık. “Milli Kütüphane Konuşan Kitaplık mı?” dediğinizi duyar gibiyim. Evet, doğru bildiniz arkadaşlar. Milli Kütüphane, Konuşan Kitaplık Birimi için mobil uygulama çıkarmış ve ben de bu haberi öğrenir öğrenmez uygulamayı telefonuma indirip incelemeye başladım. İzlenimlerimi sizinle de paylaşmak istiyorum.

Öncelikle App Store uygulamasına “Konuşan Kitaplık” yazdım ve uygulama hemen karşıma çıktı. Boyutu yaklaşık olarak 20 MB. Siz de uygulamayı edinmek isterseniz:

https://apps.apple.com/tr/app/konu%C5%9Fan-kitapl%C4%B1k/id1547173588?l=tr bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Uygulamayı telefonuma indirdikten sonra aklıma gelen ilk şey, erişilebilirlik bakımından nasıl olduğuydu. Güzel haber, uygulama gayet erişilebilir ve sade bir ara yüze sahip. Uygulamayı açtığımda, “giriş yap” düğmesi beni karşıladı. T.C. kimlik numaramı ve şifremi yazıp kolayca giriş yaptım. Burada sırasıyla; “kitap ara, son eklenen sesli kitaplar, Ocak ayında en çok dinlenen sesli kitaplar, son dinlediklerim, katalog ve detaylı arama” düğmeleri yer alıyor. Bu seçeneklerden her birine tıkladığımda, sol üst köşede “geri” ve “ana sayfa” düğmeleri yer alıyor ve böylece kolayca ana ekrana dönebiliyorum. Ancak kitap arama işlemini yaptığımda, bu düğmelere rastlayamadım. Geri dönebilmek için arama alanına yazdığım kelimeyi sildim ve evet, ana sayfadayım. Keşke bu bölümde de “geri” ve “ana sayfa” düğmelerine yer verselermiş. Uygulamanın bana göre bir eksiği de iPhone için söylüyorum; daha pratik olarak mürekkep yazıdaki “z” harfine benzer bir hareketle kısa yoldan geri çıkabilme özelliği kullanılamıyor ne yazık ki.

Eğer üye değilseniz ana ekranda “kütüphaneye üyelik” düğmesi yer alıyor. Ben üye olduğum için o alanı kullanmadım ve erişilebilirlik anlamında ne durumda olduğunu da test edemedim.

“Kitap ara” seçeneğini tıkladığımızda karşımıza bir yazım kutusu çıkıyor. Buraya kitap ya da yazar adına dair sadece üç harf yazarak arama yapabiliyoruz. Kelimeyi yazdıktan sonra sağ alt köşede bulunan “geç” düğmesine çift dokunuyoruz ve arama sonuçları bizi karşılıyor. Okumak istediğimiz kitabın üzerine gelip çift tıklayarak açıyoruz ve yazarı, türü, seslendiren gibi bilgileri okuduktan sonra kitabın ayrımlarını görüyoruz. Dinlemek istediğimiz ayrıma çift tıklayarak dinlemeye başlıyoruz. “Durdur” ve “oynat” düğmeleri bulunmuyor. O an dinlediğimiz ayrımın üzerine gelip çift tıklayarak kitabı duraklatabiliyoruz. Tekrar dinlemek istediğimizde, o ayrım başa dönmüyor ve dinlemeye, kaldığımız yerden devam ediyoruz. Sağ alt köşede, dinlediğimiz ayrımın süresini görebiliyoruz. Ancak “hızlandır, yavaşlat, geri git, ileri git” gibi özellikler uygulamada yer almıyor ya da ben göremedim. Sol üst köşedeki “geri” düğmesini tıklayarak arama sonuçları ekranına dönebiliyoruz. Ana sayfaya dönmek istiyorsak “geri” düğmesinin altında bulunan “ana sayfa” düğmesini kullanıyoruz.

Son eklenen sesli kitapları, Ocak ayında en çok dinlenen sesli kitapları, buraya bir not düşeyim, sizin de tahmin edebileceğiniz gibi şu an Şubat ayında olduğumuz için Ocak ayını görebiliyoruz yani bir önceki aya dair en çok dinlenen sesli kitaplar oluyor bu bölümde. “Son dinlediklerim” seçeneğine tıkladığımızda ise karşımıza bizim daha önce incelediğimiz ya da dinlediğimiz kitapların listesi çıkıyor. “Katalog” seçeneğine tıkladığımızda da seslendirenlere göre, kitap türüne göre ve yazarlara göre arama yapabiliyoruz. “Detaylı arama” seçeneğinin “katalog” seçeneğinden farkı, kitap adına göre de arama yapabiliyor olmamız.

Uygulamayla ilgili benim izlenimlerim kısaca bunlar. Tabii ki geliştirilmesi gereken yönleri de var. Mesela, bir kitabın toplam seslendirme süresini göremiyoruz. “Durdur” ve “oynat”, “ileri ve geri sar”, “hızlandır” veya “yavaşlat” düğmeleri uygulamada yer almıyor. Okuduğum kitap hakkında yorum yapma ya da seslendireni değerlendirme gibi seçeneklere de henüz yer verilmemiş. Umarım ilerleyen zamanlarda bu özellikler de eklenir. Milli Kütüphane yetkililerini, bu güzel çalışmaları için tebrik ediyorum ve kendilerine çok teşekkür ediyorum. Emeklerinize sağlık.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.