Toplam Okunma 0
TRT Çocuk Kitaplık Uygulamasının tanıtım görseli; beyaz fon içerisinde turuncu zemin üzerinde beyaz büyük punto ile kitaplık yazısının altında üst üste duran renkli kitap çizimleri yer alıyor. kitapların yanında beyaz bir metin kutusunun içerisinde alt alta TRT Çocuk yazıyor. Görsel sarı yıldızlar ve renkli noktalar kullanılarak süslenmiş.

Herkese selamlar. Bu ay sizlere bir süredir kullandığımız TRT Çocuk Kitaplık uygulamasını anlatmak istiyorum. Uygulamayı televizyonda TRT Çocuk kanalında duyunca indirip hemen incelemeye başladım. Uygulama tamamen ücretsiz. Çocuğumuz kitapları hem sesli dinleyip hem de görsellerini sayfa sayfa dolaşarak inceleyebiliyor.

 

Uygulamayı açtığımızda ilk olarak karşımıza bildirimlere izin verme ekranı çıkıyor. Bildirimlere izin verdikten sonra uygulama yatay konumda açılıyor. Burada doğrudan dokunma alanı karşımıza gelmekte. “Doğrudan dokunmayı etkinleştirmek için rotor hareketlerini kullanın” diye bir bilgilendirme mesajı yer alıyor. Rotor hareketiyle “doğrudan dokunma alanı” dediği kısma gelip bir kere aşağı fiske yaparak doğrudan dokunmayı açıyoruz. Artık bu aşamadan sonra uygulamayı kullanmaya başlayabiliriz. Uygulama yatay konumda açık olduğu için her zaman içerisinde aşağı ve yukarı fiske hareketleriyle geziniyoruz. Birkaç kitabı kendim dinlemeye çalıştım. Uygulama üç tane kitap dinleme hakkı sunuyor ama tamamına ulaşmak için üye olmamız gerekiyor. Bu noktada maalesef biraz sorun var ama bu detayı uygulamanın genel değerlendirmesini yapacağım kısımda anlatacağım. Şimdilik birinden destek alarak yaptığımı belirtmekle yetineyim. Üyelik kısmını geçince çocuğumuz için bir profil oluşturma kısmı çıkıyor karşımıza. Doğum tarihi, ad soyad gibi bilgileri soruyor. O kısımları da geçince uygulamadaki tüm kitapları artık sesli olarak açabiliyoruz. Uygulamanın ara yüzünde karşımıza kullanıcı değiştir, kitap ara, çocuk profili seç, ebeveyn paneli aç ve kitapların olduğu kategoriler yer alıyor.

 

Kullanıcı değiştir: Bu alanda sadece tanımlı olan profil görünüyor. Yeni bir profil ekleme alanı yer almıyor.

 

Kitap arama: Burada istediğimiz kitabın adını yazıp direkt arama yapabiliyoruz. Arama alanında ekran yatay konumda olduğu için klavye dikey konumda açılıyor. Harfleri aşağı-yukarı fiske hareketleriyle bulup yazmamız gerekiyor.

 

Çocuk profili seç: burada Çocuğumuzun okuduğu kitapları “kütüphanendeki kitaplara bak” alanında topluca görüyoruz. Bu da çocuğumuzun hangi kitaplara ilgi gösterdiğini anlayabilmemiz açısından iyi bir özellik.

 

Ebeveyn panelini aç: Bu kısımda yazabileceğim pek bir şey yok. Tıkladığımızda hiçbir yere girmiyor.

 

Uygulamada gezinmeye devam ettiğimizde İçerisinde kitapların yer aldığı beş tane kategori karşımıza çıkıyor. Bir kategorinin içine girdiğimizde o alanda yer alan tüm kitapları alt alta sıralı bir şekilde görebiliyoruz. Tam bu kısımda istediğimiz kitabı seçip içine giriyoruz. “Kitabı oku” düğmesine tıkladığımızda kitap sesli olarak çalmaya başlıyor. Sayfalar tek tek kendisi ilerliyor. Sayfa geçişlerinde kâğıt sesi de çıkıyor. Burada şunu da pas geçmeyeyim. Sayfaların geçiş seslerini duyarken aynı zamanda seslendirilen kitabın gerçek sayfalarını çocuğumuz görebiliyor. Eğer kitabı dinlerken müzik sesi istiyorsak müzik düğmesine bastığımızda alttan müzik sesi de geliyor. Okuyucunun sesini açıp kapatmak için de bir düğme mevcut. Bir diğer düğmemiz ise “kaldığım yeri İşaretle.” Bunu tıkladığınızda o kitaptan çıktıktan sonra geri döndüğünüzde, önce birkaç kere sayfa geçme sesi duyuyoruz ve hangi sayfada kaldıysak o sayfanın en başından itibaren okumaya devam ediyor.

 

 

Elbette bu olumlu taraflarının yanı sıra, uygulamanın bazı erişilebilirlik sorunları da mevcut. Örneğin, Uygulamanın doğrudan dokunma özelliği açık hale getirilmeden kullanımı mümkün olsaydı çok daha güzel olurdu. Bir diğer sorun, üyelik kısmı. Bu alanı maalesef tek başımıza halledemiyoruz. Bunun için birinden destek istememiz gerekiyor. Kendim üye olmayı denedim ama ad soyad ve e-posta gibi yazım alanlarını uygulamadaki erişilebilirlik standartları yeterince sağlanmadığı ve bu alanlar ekran okuyucu kullanıcıları düşünülmeden tasarlandığı için dolduramadım. Ben isterdim ki TRT çıkardığı bu uygulamanın onca reklamını yaparken körler de düşünülmüş olsaydı. Üyelik kısmını tek başıma geçemediğim için adeta evin tam kapısına kadar geliyorsun ama o da ne, içeri giremiyorsun. Peki neden? Bu sorunun yanıtını TRT’nin uygulamalarını geliştiren birim ve yazılımcılarına bırakıyorum.

 

İlk kez bir uygulama tanıtmaya çalıştım. Umarım gerekli tüm bilgileri sizlerle paylaşabilmişimdir. Uygulamayı indirdiğimiz günden beri kızımın çok severek kitap dinlediğini fark ettim. Bazen kitapları Braille olarak bazen de metin olarak Word belgesinden telefonla çocuğumuza okumaya çalışıyoruz. Tabii hepsini bir yere kadar yapabiliyoruz. Eksiklerine rağmen bu uygulamayı keşfetmek bizim için çok iyi oldu. Kızım artık kitapları sayfa sayfa incelerken aynı anda dinleyebiliyor.

 

Zaman değişiyor, teknoloji ilerliyor ama hiçbir değişim Çocuğunuzla birlikte kitap okumanın zevkini değiştirmiyor.

 


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.