Toplam Okunma 0

2-3 Yaş Arasındaki Gelişimim

 

Sevgili anneciğim ve babacığım, bu yazıda sizlere 2 yaşından başlayarak 3 yaşına kadar neler yapabileceğim ve sizlerin beni nasıl destekleyebileceğiniz konusunda paylaşımlarda bulunmak istiyorum. İlk önce ilk altı aydaki gelişim özelliklerimden, sonra da ikinci altı aydaki gelişimimden örnekler vermeye çalışacağım. Gelişimimi gördükçe sizlerin ne kadar heyecanlandığınızı biliyorum. Bu nedenle, söyleyeceklerimin sizleri keyiflendireceğine eminim. Şimdiden iyi okumalar.

Yirmi dördüncü aydan itibaren artık benden ufak tefek de olsa ev işlerine yardım etmemi isteyebilirsiniz. Örneğin, güvenle taşıyabileceğim bazı şeyleri elime vererek istediğiniz yere ulaştırmamı sağlayabilirsiniz; peçeteyi masaya götürmek, kumandayı size getirmek gibi. Bana kısa hikayeler anlatarak dinlememi sağlayabilirsiniz. Beni akranlarımla buluşturarak oyun oynamamı sağlayabilir ve paylaşmayı öğretebilirsiniz. Pantolon, çorap, şapka gibi giysilerimi çıkarabilirim. Fakat giyinme konusunda desteklenmeye ihtiyaç duyarım. Bana giyinmeyi göstermeniz gerekir. Gören yaşıtlarım da bu dönemde giyinme konusunda desteğe ihtiyaç duyarlar ancak benim aynı zamanda bu davranışları gerçekleştirebilmem için bu becerilerin birebir gösterilerek öğretilmesine ihtiyacım var. Bana verdiğiniz nesneleri alma, tutma, istediğiniz yere koyma gibi becerileri yerine getiririm. Bu dönemde artık koşma davranışını da gerçekleştirebilirim. Ancak bunun için kendimi güvende hissetmem gerekir. Önce koşma hareketini bana doğrudan gösterebilir, daha sonra da tek elimden tutarak benimle birlikte koşabilirsiniz. En sonunda da güvenli bir ortam yaratarak belli bir hedefe doğru koşmamı sağlayabilirsiniz. Tek elimden tuttuğunuzda ya da tırabzanlara tutunarak merdiven inip çıkabilirim. 4-6 küpü üst üste koyabilirim. Bu dönemde birlikte top oynayabiliriz; elimi kaldırarak topu size atabilirim ya da ayakla topa vurabilirim. İçine zil yerleştirilmiş sesli bir topu takip etmem daha kolay olacak ve daha çok zevk almamı sağlayacaktır. Siz Legoları takıp bana verdiğinizde, ben de Legoları birbirinden ayırabilirim. Günlük hayatın içinde sıklıkla kullanılan “gel, git, otur” gibi hareket bildiren sözcüklerin ne anlama geldiğini bilirim. İki aşamalı yönergelere uyarım. Örneğin, “Peçeteyi al, masaya koy” dediğinizde, ne demek istediğinizi anlarım ve istenileni yaparım. Konuşmalarım yarı yarıya anlaşılır hale gelir. İki ya da daha fazla sözcüğü birleştirebilirim. Bu dönemde elime boya kalemi vererek basit düzeyde karalama yapmamı sağlayabilirsiniz; pastel boya ile karalama yaptığımda parmaklarımın uçlarıyla dokunarak boyanın dokusunu hissedebilirim. Bu dönemde birçok nesneye dokunmamı sağlayarak isimlendirmemi isteyebilirsiniz. Elinize bir nesne alarak bana gösterebilir ve birkaç nesne arasından aynısını bulup eşleştirmem konusunda teşvik edebilirsiniz.

Otuzuncu aydan itibaren oyuncaklarımı toplamak konusunda size yardım edebilirim. Bu nedenle, beni teşvik edebilir, “Haydi oyuncakları toplayalım” şeklinde yönergelerle beni yönlendirerek oyuncaklarımı sepete koymamı sağlayabilirsiniz. Böylece sorumluluk almam konusunda ufak ufak girişimlerde bulunmuş olursunuz. Bu dönemde merakımın seviyesi de iyice yükselir ve “ne, neden?” şeklinde sorular sorarak sizi biraz yorabilirim. Ancak bu sorulara uygun cevaplar vermeniz benim için çok önemli. Unutmayın, verdiğiniz cevaplar öğrenmeme olumlu katkı sağlar. Tehlikeli bir durum olduğunda beni bilgilendirirseniz, bu tür durumlardan uzak durmaya çalışırım. Örneğin, “Çok sıcak, biraz bekle” dediğinizde beklerim. Bu dönemde oyuncaklarım ya da giysilerim arasında seçim yaparım. Bu nedenle, seçim yapmama fırsat tanıyın; hep kendi belirlediğiniz oyuncakla oynamamı ya da sizin belirlediğiniz giysiyi giymemi değil de sunulan seçenekler arasından istediğimi seçmemi sağlayın. Bu dönemlerde yaptığım seçimler, gelecekte yetişkin bir birey olduğumda da seçimlerimde bana kolaylık sağlayacaktır. Bu dönemde öz bakım becerilerimin daha da geliştiğine şahit olacaksınız; artık dökmeden bardaktan su içtiğimi, kaşık, çatal kullanarak yemek yediğimi, kazak gibi çıkarılması daha zor olan giysileri çıkarmaya başladığımı göreceksiniz. Ancak tüm bunlar için cesaretlendirilmeye ihtiyacım var. Bunların hiçbirini benim yerime siz yapmaya çalışmayın; dökerek de olsa yememe, kıyafetlerimi çıkarıp giymeme fırsat tanıyın ki ben bağımsız bir birey olarak yetişebileyim. Geriye ya da yana doğru yürüme, her iki ayağımla zıplama hareketlerini yapabilirim. Ancak öncelikle bu hareketleri de bana göstermeniz ve farklı yönlere doğru hareket etmem konusunda beni teşvik etmeniz gerekir. Çünkü farklı hareketler yaptıkça, vücudum esneklik kazanır, kaslarım daha da güçlenir ve gelecekte bağımsız hareketim daha da güçlenir. Büyük halkaları ipe dizebilir, kumandadaki bir tuşa basabilir, altı-sekiz küpü üst üste koyarak kule yapabilirim. Önüme koyduğunuz farklı nesnelerin işlevlerinin neler olduğunu bilirim. Örneğin, tarakla saç taranacağını, kaşıkla yemek yeneceğini bilirim. Bu dönemde sözcük dağarcığım iyice artar. Buna bağlı olarak sorduğum soruların da sayısının giderek arttığını gözlemleyeceksiniz. Bazen sorularım size o kadar fazla gelecek ki belki de yorulacaksınız. Ama bu dönemde öğrenme istek ve merakım çok fazla olduğundan, verdiğiniz cevaplar beni besleyecek, geliştirecek ve büyütecek. Bu dönemde gören yaşıtlarım nesnelerle çizimlerini eşleyebilir. Benim de gerçek nesnelerle maketlerini eşlememi sağlayabilir, daha sonraki aşamada da gerçek nesnelerin kabartılmış basit çizimlerine dokunarak aşinalık kazanmamı sağlayabilirsiniz. Örneğin, gerçek bir elmaya, daha sonra evcilik oyuncakları arasındaki elmaya ve en sonunda da elmanın kabartılmış çizimine dokunmamı teşvik edebilirsiniz. Kabartılmış çizimi ise resmin etrafından silikonla geçerek oluşturabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi 2 yaşına geldiğimde daha da bağımsızlaşmaya ve kendi ihtiyaçlarımı daha rahat karşılamaya, ailemizde daha aktif bir rol almaya başlıyorum. Benimle oyun oynamanız ve beni yaşıtlarımla buluşturarak bir arada bulunmamızı sağlamanız, enerjimi boşaltmama yardımcı olacaktır. Eğitici oyuncaklar alarak ya da eğitici oyunlara yer vererek dil gelişimime olumlu katkı sağlayabilirsiniz. Ayrıca size bir de güzel haberim var. Artık bu dönemde tuvalet eğitimi için çalışmalara başlayabilirsiniz. Tuvalet eğitimi biraz zorlayıcı bir süreç olduğundan, sakin ve kararlı bir tutum izlemeniz süreci kolay atlatmamızı sağlayacaktır. 3 yaşına kadar tuvalet eğitimini tamamlamak önemli. Bu nedenle, biraz sabırlı olmanız ve beni olumlu davranışlarımda yüreklendirmeniz faydalı olacaktır.

3 yaş ve sonrasında benimle ilgili sizleri nelerin beklediğini öğrenmek istiyorsanız, bir sonraki yazıyı beklemeniz gerekecek. O zamana kadar kalın sağlıcakla.


Sesli Dinle

Yorumlar

Bu yazı için henüz yorum yok.