, | Yıl: 2021, | Ay: Aralık
Editörler: Burak Sarı
Yazım Denetimi: Gülcan Altun, Canan Çam Yücel.
Web Sorumlusu: Can Deniz Balkaya, Ramazan Derin
Yayınlayan: Engelsiz Erişim Derneği

94. Sayı: Aralık 2021 Sesli İndirmek İçin Tıklayın.PDF olarak İndirmek için tıklayınız

İletişim Bilgileri


E-Posta:
eeehdergi@engelsizerisim.com

Eşitsizliğin alabildiğine derinleştiği, erişilebilirlik koşullarının yerine getirilmediği bir yılı daha geride bıraktık. Erişilebilirliğin gözetilmemesinin nasıl bir engellenmişliğe yol açtığını yaşamın içerisinden anlatıyor Burak Sarı. 2021 yılında bir kısım insanın nasıl engellendiğini dile getiriyor ve ekliyor: “Birbirimizin sorunlarına duyarsız kalırsak hepimiz kaybederiz.”



 



Sır nedir? Ucu sağlamcılığa da dokunan bir yaklaşımı sorular eşliğinde irdeliyor Nurşen Korkmaz. Bu sorgulamadan hepimiz üzerimize düşen payı almalı ve içimizdeki sağlamcılık ile yüzleşmeliyiz.



 



Hazır yüzleşmeye başlamışken pozitif ayrımcılık üzerine de biraz düşünmeli. Bu düşünsel yolculukta Ali Çolak’ın zihin açıcı çevirisini de yanımıza almayı unutmayalım.



 



Tüm engellenmişliğe rağmen yeti farklılığımızla sağlamcıların yarattığı koşullara meydan okuyoruz. Dilek Başar Açlan, bastonunu ilk eline aldığı yani kendi meydan okumasını başlattığı süreci sıcacık bir yazıyla anlatıyor.



 



Elbet bu meydan okumanın tarihsel kökeni var. Erişilebilir olmayan her şeyi erişilebilir hale getirmenin, yeti farkına uygun olarak yapmanın yollarını aramış insanlar. Bu arayışın en belirgin olarak hissedildiği çalışmalardan birisi alfabe. Konuk yazarımız Cevdet Hıncal’ın bu konuda anlatacakları var.



 



Meşhur 3 Aralık bu yıl da olanca sağlamcılığıyla geçti gitti. Günün kendisi yetmiyormuş gibi bir de mini tiyatrosu çıktı başımıza. Neyse bir şey demeyelim. Sonuçta yazarı avukat. Sevgi Mart Göcen’in kaleminden okuyoruz.



 



Gülcan Altun betimleme mi ayrımcılık eleştirisi mi yapıyor anlamadık. Belki de ikisi birden aynı anda yapılabiliyordur. Ne dersiniz?



 



Yelda Erdoğan ve Canan Çam Yücel ise Merhaba Spektrum ile düzenlemiş olduğumuz güzel söyleşinin ikinci oturumunun deşifresini buluşturuyor bizimle.



 



Artık video yapmak herkes için zorunlu bir uğraş halini alıyor gibi. Konuk yazarımız Barış Baki Bulut, video hazırlamayı anlatıyor bilişim köşemizde.



 



Bu yıllık da bizden bu kadar. 2022’de buluşmak üzere.

Sesli Dinle